Förebygg fel, brister och skador

Granskad:

Samhällsbyggnadssektorn skapar förutsättningar för mycket som vi idag tar för självklart. Som att bo, äta, sova, arbeta och umgås. Men i sektorn förkommer också ett stort slöseri som drabbar samhället med negativa konsekvenser så som ohälsa, miljö- och klimatpåverkan - utöver de rent ekonomiska konsekvenserna.

Vi människor tillbringar större delen av våra liv inomhus och behöver goda miljöer för att må och prestera bra. En av förutsättningarna för att skapa en god inomhusmiljö och uppnå en hållbar samhällsbyggnadssektor är att vi slutar göra fel. Eller åtminstone gör allt vi kan för att minska förekomsten av fel, brister och skador. För att lyckas har alla aktörer i byggbranschen ett stort ansvar och en möjlighet att påverka utvecklingen, även som enskild medarbetare.

Boverkets byggskaderapport från 2018 visade på en årlig kostnad för fel, brister och skador i byggbranschen på drygt 100 miljarder kronor, se ”Relaterad information”. Det innebär att var fjärde investerad krona i byggbranschen inte är värdeskapande.

Vi människor tillbringar större delen av våra liv inomhus och behöver goda miljöer för att må och prestera bra. Foto: Thomas Adolfsén/Scandinav

Ett stöd för branschens aktörer

På underliggande sidor redovisas ett stöd för branschens aktörer som lyfter fram de samhällsekonomiska och miljö- och hälsomässiga konsekvenserna av fel, brister och skador, poängterar vikten av att arbeta med riskbedömning och hur riskhanteringsprocessen ser ut, vanligt förekommande risker vid utförande av olika byggdelar, hur relevanta kontroller kan utföras och hur förändringsarbete kan bedrivas för att minska förekomsten av fel, brister och skador.

Flygfoto över byggarbetsplats.

Konsekvenser för samhället

Förutom att fel, brister och skador i byggandet leder till stora samhällskostnader i form av slöseri och miljöpåverkan skapar det hälso- och sjukvårdskostnader och onödigt lidande i samhället. Här får du veta mer om varför det är så viktigt att vi gemensamt arbetar aktivt för att öka medvetenheten och därmed får ned frekvensen av fel, brister och skador i byggandet.

Foto på entrén till en byggarbetsplats där det står vilken säkerhet man ska tänka på.

Riskbedömning

Riskbedömning är en viktig del av processen med riskhantering. Det är ett sätt att säkerställa att projektet uppfyller de krav som ställs – såväl offentligrättsliga som civilrättsliga.

Flygfoto över stad.

Risker

För dig som är byggherre, projektör, entreprenör, byggnadsinspektör, kontrollansvarig eller förvaltare är det viktigt att tänka på vilka risker som kan uppstå vid byggande och vilka faktorer som påverkar hur stor risken blir.

Foto på besiktningsman och kontrollansvarige.

Kontroller

Kontroller är viktiga för att minska förekomsten av fel, brister och skador under byggprocessen. Valet av kontroller bör dock alltid starta med en riskbedömning där du identifierar relevanta frågor och vilka kritiska moment som kräver kontroll.

Foto på balkonger på ett flerbostadshus.

Systematiska fel

Boverkets byggskadefunktion identifierar, utreder och förebygger systematiska fel inom byggandet. För ett mer hållbart byggande, en bättre inomhusmiljö och minskade samhällsekonomiska kostnader för fel, brister och skador i våra byggnader.

Foto på två personer som planerar stöd.

Stöd för förändring

Många av de problem som byggsektorn brottas med har pågått under lång tid, och det krävs ett medvetet arbete för att förändra ett invant beteende.

Granskad:

I Boverkets förebyggande arbete mot fel, brister och skador sker samtal och dialoger med aktörer i byggsektorn. Boverket kan genom samverkan och genom att skapa dialoger mellan aktörer stärka och stimulera förbättringsarbete. Branschdialog säkerställer också relevansen i de initiativ som Boverket tar.

Boverkets förebyggande arbete mot fel, brister och skador - steg för steg

Steg 1: Identifiera

Genom en kontinuerlig dialog med olika aktörer inom samhällsbyggnadssektorn inhämtar Boverket kunskap och identifierar problem.

Steg 2: Utreda

När ett problem är identifierat så klarläggs omfattningen genom utredningar för att säkerhetsställa och konstatera att det är eller kan bli ett problem. Utredningar kan ske internt och/eller externt och kan utmynna i en problembeskrivning.

Steg 3: Adressera problemet

Boverket tar initiativ till att samla och/eller underrätta berörda aktörer för att stimulera samhällsbyggnadssektorn till att ta tag i problem och med gemensamma krafter hitta lösningar.

Steg 4: Följa upp

Boverket följer utvecklingen och kontaktar eller samlar berörda aktörer för att bidra till en förflyttning av problemställningen.  

Steg 5: Sprida kunskap

Boverket kommunicerar hur sektorns ansträngningar för att lösa problemet framåtskrider. När ny kunskap har tagits fram så kommuniceras det med samhällsbyggnadssektorn för att förebygga fortsatta problem.

Bakgrund

Materialet på dessa sidor har sitt ursprung i ett uppdrag som Boverket fick från regeringen, att under åren 2018-2021 förstärka arbetet för att nya och befintliga byggnader ska vara säkra och ha en god inomhusmiljö. I slutet av år 2021 redovisades uppdraget till regeringen genom en rapport. 

Slutrapporten och annan information om uppdraget God inomhusmiljö finns på Boverkets webbplats, se "Relaterad information".

Boverket (2022). Förebygg fel, brister och skador. https://www.boverket.se/sv/byggande/forebygg-fel-brister-skador/ Hämtad 2025-01-22