Fuktrisker med källare

Granskad: 15 mars 2023

Källare drabbas ofta av fuktskador, och fukt kan orsaka fel, brister och skador, som i sin tur kan påverka inomhusmiljön och hälsan negativt. Här kan du läsa mer om hur fukt påverkar källare. Du får också exempel på olika fuktrisker kopplade till källare.

Källare

Källaren är en del av grundläggningen som dels ska skydda byggnaden mot fukt från marken, dels ska fungera som bostads- och lagringsutrymme. Källaren påverkas även av omkringliggande markförhållanden och nederbörd.

Illustration på ett hus med källare i suterräng. Illustration: Boverket/Altefur Development

Du kan läsa mer om hur källare har förändrats genom åren och hur det har påverkat risken för fuktskador i ”Fördjupning”.

Fuktrelaterade risker med källare

Det är viktigt att du bedömer och hanterar fuktkällor och fuktrelaterade risker för källare. Fukt kan tillföras källaren från omgivande mark och installationer, vilket kan leda till fuktskador.

Fuktskador på olika byggnadsmaterial kan i sin tur leda till mikrobiologisk påväxt. Vilket kan orsaka föroreningar som sprids till inomhusmiljön via luftrörelser.

Här får du exempel på några av riskerna med källare samt information om vad du behöver ta hänsyn till vid riskbedömningen.

Illustration på exempel på isolering på utsidan av en källaryttervägg.

Risker med fuktinträngning från mark till källarvägg

Källarväggar och grunder under marknivå är alltid omgivna av fuktig mark som kan påverka byggnaden. Detta riskerar att orsaka fuktskador som kan leda till luktproblem, dålig inomhusmiljö och hälsoproblem. Här kan du läsa mer om hur fukt påverkar källarväggar och grundkonstruktioner under mark.

Illustration som visar en sektion av platta på mark med temperatur, ånghalt, mättnadsånghalt och relativ fuktighet.

Risker med fukttransport från mark

En betongplatta på mark eller i källare kan uppfuktas genom fukttransport från marken om betongplattan eller det underliggande materialet utformas fel. Det kan i sin tur orsaka fuktskador i golvbeläggningen. Här kan du läsa mer om risker med fukttransport från mark till betongplatta.

Illustration av en skalmur med träregelvägg som visar hur vattnet ska rinna.

Risker med inträngande vatten

Vatten kan tränga in och fukta upp både yttervägg och betongplatta om det finns brister i utledningen av vatten i anslutningen mellan yttervägg och betongplatta. Här kan du läsa mer om riskerna med inträngande vatten i anslutningen mellan yttervägg och grund.

Illustration på platta på mark där det framgår att vatten rinner in genom kantbalksisolering in till betongen.

Risker med ytvatten

Om regn- och ytvatten inte avleds från grunden kan det orsaka fuktskador. Här kan du läsa mer om riskerna med ytvatten.

Illustration av ett golv med uppskuren plastmatta där det framgår att limmet är fuktskadat.

Risker med otillräcklig uttorkning

Om betong inte torkar ut tillräckligt före golvläggning kan det uppstå fuktskador under golven, i golvmaterialet eller i limmet. Detta kan i sin tur orsaka dålig lukt som påverkar inomhusmiljön negativt. Här kan du läsa mer om riskerna med otillräcklig uttorkning av betong.

Granskad: 15 mars 2023

Erfarenheter av källare

Med tiden har konstruktion och användning av byggnader förändrats, vilket har påverkat fuktriskerna med källare på olika sätt.

Foto på äldre källarvägg av sten. Sven Halling/Scandinav

Fuktriskerna i källare från förr

Äldre hus hade ofta oisolerade och ouppvärmda källare, även om det ibland förekom någon form av skydd för inträngande fukt och då oftast utvändigt i form av strykningar med tjära. Vissa källare hade visserligen spår av fuktpåverkan, men frånvaron av organiskt material medförde att det sällan uppstod skador.
Ibland fanns en värmepanna för ved, kol eller koks, och källaren värmdes då upp av spillvärme från pannan. Men generellt sett var källare förr kallare än i dag.

Mycket har förändrats

I tabellen nedan kan du se exempel på förändringar som har skett, varför de gjordes och hur de har påverkat risken för fuktskador. Tabellen är inte fullt ut kronologisk och vissa förändringar finns har skett parallellt över tid.

Vad förändrades? Varför gjordes förändringen? Hur ökade detta risken för fuktskador? Hur minskade detta risken för fuktskador?
Källaren börjar användas som bostadsyta För att få större bostadsyta.

Ventilationen i gamla källare är inte anpassad för bostadsändamål.

Fukttillskottet ökar.

Fler känsliga material förvaras i fuktiga miljöer.

Varmare klimat ger torrare ytor invändigt.

 

Dränering och utvändig isolering av källare under mark

För att isolera och avleda vatten och förbättra klimatet i källaren. Ingen påverkan.

Varmare och torrare källarväggar ger bättre inneklimat.

 

Invändig isolering av källare under mark För att förbättra klimatet i källaren. Kallare och fuktigare yttre källarväggar ökar sannolikheten för omfattande mikrobiologisk tillväxt. Ingen påverkan.
Fläktventilerade källargolv För att åtgärda golv med emissionsproblem. Luftläckage från mark och skador vid brister i konstruktionen uppstår. Undertryck i luftspalten medför att förorenad luft inte transporteras till inomhusmiljön.
Källargolvet förses med golvvärme För ökad komfort. Med otillräcklig isolering under källargolvet bildas en värmekudde under golvet som kan transportera fukt till ouppvärmda rum. Golvvärmen kan nyttjas vid uttorkning av byggfukt innan golvbeläggning läggs in.

Så här ser riskerna ut i dag

För att konstruera en källare behöver du känna till fuktkällorna samt hur fukt transporteras och påverkar luft och material. I dag byggs källare eller suterränghus som en del av byggnaden som både kan användas för boende eller fungera som arbetslokal eller varmgarage. I dag är källare uppförda så att inomhusklimatet är uppvärmt och torrt. Det medför att konsekvensen av en fuktskada kan bli större eftersom det finns krav på en god inomhusmiljö.

Läs mer om exempel på risker med källare under fliken ”Allmänt”.

Boverket (2023). Källare. https://www.boverket.se/sv/byggande/forebygg-fel-brister-skador/risker/risker-fuktskador/fuktrisker-for-grund/fuktrisker-med-kallare/ Hämtad 2025-01-20