”Vi måste se värdet i varandra”
Alla som jobbar i byggbranschen har ett värde att förvalta. Det gäller att vara medveten om det värdet och se till att utveckla det på bästa sätt innan man lämnar det vidare till nästa i processen.
Film: Alf bidrar till en schystare projektkultur
Välkomnar initiativet
– Det viktigaste är att vi alla ser värdet i det vi gör. Framför allt i varandra. I materialet. I tiden vi lägger ner. I kvaliteten vi lämnar efter oss. Då kommer alla överlämningar att fungera.
Det säger arbetsledare Alf Brycke. Han välkomnar byggbranschens och Boverkets gemensamma initiativ för schystare projektkultur som en möjlighet att minska antalet fel, brister och skador.
Alf Brycke har varit egen företagare i byggbranschen sedan tonåren. I över tre decennier har han ingått i och lett olika arbetsgrupper, ofta i större anläggningsprojekt. Han har sett avigsidorna: stress över tid och pengar och en rädsla för att visa sin okunskap som leder till att man inte ställer frågor i tid, vilket medför att det hinner bli ganska stora fel innan de upptäcks och därmed en hög kostnad. Men han har också insett att det finns lösningar på problemen i branschen – och i flera fall lyckats genomföra dem. Ett par av de projekt som han har lett lyfts fram som exempel på god projektkultur.
– I ett fall gällde det mark- och trädgårdsarbeten i ett område där många äldre bodde. Då satte vi som vårt första mål att ta hand om de äldre på bästa sätt så att de kände sig trygga. I ett annat fall skulle vi göra en rondell. Då bestämde vi att värdera trafikanten och prioritera att trafiken flöt bra och alltid hjälpa yrkestrafiken genom att vinka fram dem. Det var också en enkel gärning som gjorde stor skillnad, inte minst för yrkestrafiken. Vi själva såg värdet och vi mådde allihop bättre på jobbet.
Viktigt att ställa upp för varandra
Alf Brycke liknar byggprocessen vid ett stafettlopp där var och en som löper en sträcka måste vårda och förvalta värde. Du ska alltid försöka lämna över pinnen med ett större värde än när du fick den. Effekten av att alla ser värdet i varandras arbete blir en positiv spiral av växande trygghet i gruppen. Då vågar man plötsligt fråga om hjälp om man är osäker, istället för att göra fel eller rent av fuska.
– Vi har många unga som vill mycket, men som kanske är naiva och behöver fråga någon mer rutinerad om råd. Då duger det inte att svara som en gammal grinig kollega, utan att verkligen se möjligheten vi har i att stötta varandra. Att hjälpa någon ger mycket energi.
Stora möjligheter till förbättring
Osäkerheten finns i hela kedjan. Alf Brycke har sett beställare och beslutsfattare i ledningsgrupper tiga med sin osäkerhet istället för att sänka garden och fråga eller be om hjälp. Under tystnad ökar risken för att projekt som omsätter enorma belopp slutar i fel, brister och skador för miljoner.
– Vi måste våga prata med varandra, och enda lösningen är gott ledarskap. En ledare måste skapa trygghet i projektet och få var och en, oavsett nivå, att känna sig betydelsefull. Allt vi gör ska tas emot av någon annan i processen. Det är tillsammans som vi bygger upp värdet.
Det handlar således ofta om små förändringar som kan resultera i stora förbättringar. Enligt Alf Brycke ligger utmaningen i att se till att alla på arbetsplatsen mår bra och trivs med att jobba ihop.
– Det handlar inte om vilka vi är, utan om hur vi behandlar och tror på varandra. Vi kan förändra mycket bara genom att se värdet i varandra. Vi i branschen är ju egentligen bra.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.