LCA vid uppföljning

Granskad:

Om du som byggherre har ställt miljökrav vid upphandling av en entreprenör kan du följa upp dessa på olika sätt när byggnaden är färdig. 

Skeden i byggprocessen där det är av värde att göra en LCA. Illustration: Boverket/Infab

Uppföljning och verifiering av krav kan ske på följande sätt:

  • en redovisning av produktspecifika miljödata som EPD:er
  • genom en resurssammanställning
  • genom en LCA-beräkning av färdig byggnad.

Om en LCA-beräkning ska lämnas in som verifikat vid uppföljning av ställda miljökrav är det viktigt att dessa är transparenta när det gäller metodval. Läs mer om transparenta redovisningar på sidan "Redovisning av LCA". Men oavsett om du har ställt miljökrav på en entreprenör eller inte kan det vara intressant med en slutgiltig LCA-beräkning för att ta fram en miljödeklaration för byggnaden.

I dag kan du som byggherre enkelt få fram en resurssammanställning (sammanställning av material samt energi­ och bränsleåtgång som krävs för byggnaden under dess livscykel) med hjälp av olika kostnadskalkylverktyg eller CAD-verktyg, där den sammanställning som baseras på produktionshandlingar normalt sett ger bäst kvalitet.

Även inköpssystemet kan användas för att verifiera vad som köpts in under byggproduktionen, vilket skulle kunna användas för en uppföljande LCA där du verifierar ställda miljökrav. Vanligast att verifiera ställda miljökrav i en entreprenadupphandling är genom produktspecifika miljödata som EPD:er eller motsvarande på de produkter som entreprenören åberopat för att klara ställda miljökrav (om specifik miljödata finns tillgänglig).

Gör en miljövarudeklaration av byggnaden för uppföljning

Du som byggherre kan göra en miljövarudeklaration (EPD) för din byggnad om du är intresserad av att presentera byggnadens miljöpåverkan i marknadsföringssyfte eller som uppföljning i en offentlig upphandling som ställer LCA-krav. En EPD innebär att miljöinformationen är kvalitetssäkrad. Läs mer på sidan "Miljödata och LCA-verktyg".

En EPD för en byggnad kan även vara intressant vid industriell produktion av olika byggkoncept. Då finns ett jämförande syfte, och metodval ska göras så att en LCA ger en god grund för jämförelser. Det bästa sättet att säkerställa detta är att LCA-beräkningen genomförs enligt standarden EN 15978 och den PCR för byggnader som finns. Det innebär att exempelvis alla miljöpåverkanskategorier ska ingå vid redovisningen av en LCA.

Du som byggherren ska redovisa den klimatpåverkan som uppstår under byggskedet i en klimatdeklaration enligt regler om klimatdeklaration för byggnad.  När en klimatdeklaration upprättas i Boverkets register ska underlaget som klimatdeklarationen bygger på sparas av byggherren.  För att Boverket ska kunna bedöma klimatdeklarationens kvalitet och riktighet kan Boverket begära att byggherren lämnar ut den dokumentation som verifierar uppgifterna i klimatdeklarationen. Även verifikat kan efterfrågas. Verifikaten för inköpta byggprodukter ska kunna kopplas till beräkningsunderlaget.

Boverket (2024). LCA vid uppföljning. https://www.boverket.se/sv/byggande/hallbart-byggande-och-forvaltning/livscykelanalys/lca-i-byggprocessen/lca-vid-uppfoljning/ Hämtad 2025-01-27