Bygg- och fastighetssektorns användning av hälso- och miljöfarliga kemiska produkter
Bygg och fastighetssektorn svarade 2021 för en inhemsk användning av hälsofarliga kemiska produkter exklusive cement på cirka 854 tusen ton, vilket motsvarar 10 procent av Sveriges totala användning. Därtill använde sektorn 138 tusen ton miljöfarliga produkter, vilket motsvarade 6 procent av Sveriges totala användning. Sektorn bidrar dessutom till miljöpåverkan utomlands genom användning av importvaror. Den användningen låg på cirka 314 tusen ton hälsofarliga kemiska produkter (exklusive cement) och 69 tusen ton miljöfarliga kemiska produkter. Under perioden 2008–2021 har användningen av hälsofarliga kemikalier ökat med 20 procent och miljöfarliga med 320 procent vilket är en negativ utveckling.
Resultaten inkluderar användningen av kemiska produkter som klassas som miljö- eller hälsofarliga vid byggverksamhet. Exempel på sådana produkter är färg, förtunningsmedel och isoleringsmaterial. Däremot ingår inte produkter som till exempel tjära, asfalt och bitumen, eftersom dessa inte är klassade som miljö- eller hälsofarliga och därmed inte ingår i miljöräkenskaperna. Dock finns ett antal kvantitativt sett mindre mängder tillsatsämnen som tillförs asfalt med i beräkningarna, eftersom dessa klassificeras som miljö- och hälsofarliga enligt EU-förordningen (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar (CLP-förordningen).
Tillverkningen av cement, kalk och gips står för en stor del av användningen av hälsofarliga kemiska produkter. Dessa produkter är främst klassade som frätande (C) och/eller irriterande (Xi) enligt farokoderna i CLP-förordningen. För produkter av cement är detta i huvudsak ett arbetsmiljöproblem, eftersom en produkt inte längre har dessa inneboende egenskaper när den har härdat.
Vi har valt att räkna bort cement för att undvika att övriga hälsofarliga kemiska produkter inte syns i statistiken.
Bygg- och fastighetssektorns totala användning av hälso- och miljöfarliga kemiska produkter
Bygg- och fastighetssektorns totala användning (inklusive import) av hälsofarliga kemiska produkter under 2021 låg på 1168 tusen ton när cement exkluderas. Totala mängden miljöfarliga kemiska produkter uppgick till 207 tusen ton 2021. Under perioden 2013–2021 har användningen av hälsofarliga kemikalier ökat med 20 procent och miljöfarliga med 320 procent vilket är en negativ utveckling.
Bygg- och fastighetssektorns användning av hälso- och miljöfarliga kemiska produkter (exklusive anläggning av väg och järnväg) har beräknats utifrån ett underlag från SCB. Användning som kopplas till import har här beräknats som om produktion skett i Sverige. Beräkningarna är gjorda utifrån ett livscykelperspektiv. Läs mer om detta i menyn Om miljöindikatorerna.
Bygg- och fastighetssektorns totala användning av hälsofarliga kemiska produkter (exklusive cement)
Den totala användningen av hälsofarliga kemiska produkter i bygg- och fastighetssektorn uppgick till 1168 tusen ton 2021 om cement exkluderas. Av detta utgjorde 854 tusen ton svensktillverkade produkter, vilket motsvarar cirka 10 procent av Sveriges totala årliga användning av hälsofarliga kemiska produkter. Jämfört med år 2020 har totala användningen av hälsofarliga kemiska produkter (exklusive cement) ökat med 12 procent motsvarande 121 tusen ton.
År 2021 stod den inhemska produktionen för 73 procent av användningen av hälsofarliga kemiska produkter. Detta har emellertid ändrats över tiden där bidraget från import ökat under hela perioden.
Bygg- och fastighetssektorns totala användning av hälsofarliga kemiska produkter (exklusive cement) fördelat på branscher
Den delbransch som främst bidrar till användningen av hälsofarliga kemiska produkter är renovering, om- och tillbyggnad, som stod för 42 procent av den totala användningen år 2021.
Bygg- och fastighetssektorns totala användning av miljöfarliga kemiska produkter
Användningen av miljöfarliga kemiska produkter var betydligt lägre än användningen av hälsofarliga kemiska produkter – 2021 låg den totala användningen på 207 tusen ton. Av detta utgjorde cirka 138 tusen ton svensktillverkade produkter, vilket motsvarar cirka 6 procent av Sveriges totala årliga användning av miljöfarliga kemiska produkter.
Sett till sektorns användning av enbart miljöfarliga produkter påbörjades den nya rapporteringsklassificeringen av kemiska produkter under början av tidsperioden vilket bidrar till den stora ökningen mellan år 2008 och 2010. År 2021 ökade den totala användningen av miljöfarliga kemiska produkter 40 procent jämfört med året innan och uppmätte det högsta värdet hittills för hela tidsserien. Ökningen var högst för den inhemska produktionen, 46 procent, jämfört med ökningen på 29 procent från import.
Indata för denna tidsserie är inhämtade från Kemikalieinspektionens årliga inventeringar. Inventeringarna är inte reviderade bakåt i tiden för tidsserien. Detta kan förklara variationen i den redovisade mängden miljöfarliga kemikalier som används. Samtidigt går det att konstatera att det inte har skett en minskning över tid mellan 2008 och 2021.
Bygg- och fastighetssektorns totala användning av miljöfarliga kemiska produkter fördelad på olika branscher
Den delbransch som står för högst andel av de miljöfarliga kemiska produkterna är renovering, om- och tillbyggnad som står för 41 procent. Användningen av miljöfarliga kemiska produkter ökade för alla tre delbranscher 2021 jämfört med 2020.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.