Buller i planeringen

Granskad:

Forskning visar att buller påverkar människors hälsa, och att denna påverkan ofta underskattas. Därför är det viktigt med åtgärder för att minska omgivningsbullret. Det är även viktigt för att nå det nationella miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö.

Buller är en viktig faktor att beakta

Mycket av dagens samhällsplanering är inriktad på att förtäta befintlig bebyggelse, omvandla tidigare verksamhetsområden till bostadsområden samt blanda bostäder, service och verksamheter så att de ligger nära varandra. Det finns många fördelar med det, men en nackdel är att fler människor kan komma att utsättas för buller i sin boendemiljö. Genom att planera och utforma tillkommande bebyggelse går det ändå att skapa goda boendemiljöer.

Buller ska i första hand åtgärdas där det uppkommer

Buller ska inte bara åtgärdas vid nya bostäder och lokaler, utan också i den miljö som redan är byggd. För att minska ljudnivåerna effektivt krävs det åtgärder vid källan, alltså till exempel fordonen, spåren och ventilationsanläggningarna.

Granskad:

Uppföljning av nybyggda bostäder

Boverket har undersökt exponeringen från trafikbuller vid nybyggda bostäder. Samtliga bostäder i flerbostadshus byggda under perioden 1998-2008 ingår i genomgången, som finns i rapporten Trafikbuller och nybyggda bostäder (2011:10). Se länk under "Relaterad information".

Granskad:

Frågor och svar

Här publicerar Boverket frågor med svar kopplat till buller i planering.

Nej, hel inglasning är inte en acceptabel åtgärd för att begränsa bullret vid fasad. Ljudnivån vid fasad ska uppfyllas utan utskjutande burspråk, glas framför fasaden eller liknande.

Ja, för uteplats, men däremot inte vid fasad, kan delvis inglasning vara en möjlighet för att klara riktvärdet. För uteplatser och balkonger anser Boverket att halv eller i enstaka fall trefjärdedels inglasning normalt bör kunna accepteras, men att avskärmningen aldrig bör bli så omfattande att känslan av utemiljö går förlorad.

En helt inglasad balkong eller uteplats erbjuder inte utevistelse och är därmed inte en metod för att klara riktvärdet för uteplats.

Boverket (2023). Buller i planeringen. https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/buller/buller-i-planeringen/ Hämtad 2025-01-22