Buller från vindkraft

Granskad: 12 september 2014

Hur människor uppfattar ljud från vindkraftverk varierar kraftigt. Samma sak gäller för hur störande buller upplevs. Störningen kan till exempel bero på hur andra ljud döljer ljudet från verken.

Ljudet från ett vindkraftverk påverkas av avstånd, mark och väder.
Det mesta ljudet från ett vindkraftverk uppstår när rotorbladen passerar genom luften. Ljudet är av bredbandig karaktär och upplevs som svischande. På nära håll kan det låta nästan väsande, men på större avstånd blir ljudet dovare. Detta beror på att frekvensspektrat förändras på grund av den så kallade luftabsorptionen.

Ljudnivån avtar med avståndet, men marken eller vattnet runt vindkraftverket påverkar hur mycket ljudet minskar. Vatten dämpar till exempel sämre än land. Dessutom påverkar väder och vind hur ljudet breder ut sig.

Buller från vindkraftverk påverkar få, men upplevs som störande.
Det finns inte lika många studier av bullerpåverkan från vindkraftverk som det finns om bullerpåverkan från väg-, tåg- och flygtrafik. Den forskning som gjorts visar att buller från vindkraft är mer besvärande, och att fler känner sig störda av vindkraftsbuller än av annat buller vid motsvarande ljudnivåer. Trafikbuller utgör trots det ett större folkhälsoproblem, eftersom antalet människor som är exponerade för vindkraftsbuller är förhållandevis få.

Utöver störningsupplevelsen är det inte uteslutet att vindkraftsbuller också kan ha andra hälsoeffekter, som sömnproblem och hjärt-kärlpåverkan. Hittills saknas studier som visar sådana effekter.

Granskad: 12 september 2014

Praxis anger max 40 dBA ekvivalent nivå utomhus

Mark- och miljööverdomstolen har i ett antal avgöranden uttalat sig om buller från vindkraftverk. Av dessa går att utläsa en praxis som innebär att bullret från vindkraftverken inte får överstiga 40 dBA ekvivalent nivå utomhus vid bostäder. Den som söker bygglov ska visa att det finns tekniska och faktiska förutsättningar att uppfylla den nivån.

Oftast använder tillståndsmyndigheterna riktvärdet 40 dBA när de gör bedömningar för buller utomhus från vindkraftverk. I vissa områden bör nivån vara lägre än 40 dBA, till exempel i fjäll och skärgårdar där ljudmiljön är särskilt viktig och naturliga ljud dominerar.

Vissa vindkraftverk alstrar ljud i form av rena toner. Om ljudet innehåller rena toner bör riktvärdet vara 5 dBA-enheter lägre än det skulle ha varit annars. Det beror på att rena toner upplevs som mer störande än annat ljud. Vid de större verken bör man även beakta förekomst av lågfrekvent buller. Folkhälsomyndigheten har gett ut allmänna råd som bland annat behandlar lågfrekvent ljud inomhus. (Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus FoHMFS 2014:13)

Boverket (2014). Buller från vindkraft. https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/buller/buller-i-planeringen/buller-fran-vindkraft/ Hämtad 2024-11-21