Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen
Plan- och bygglagen (PBL) och lagen om skydd mot olyckor (LSO) ställer krav på brandskydd när en byggnad uppförs eller ändras respektive när den är färdig. För att byggnader på ett rättssäkert sätt ska få ett brandskydd som uppfyller samhällets miniminivå är det viktigt att brandskyddsfrågor hanteras av den aktör och i den process där de hör hemma. För att det ska bli möjligt behövs kunskap, samsyn och samverkan inom kommunen, mellan exempelvis räddningstjänst och byggnadsnämnden. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i nära samarbete med Boverket tagit fram vägledningen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen.
Vägledning för att underlätta samverkan
Vägledningen ska vara ett stöd för att få till den samverkan som behövs i en kommun för att brandskyddsfrågor ska hanteras där de hör hemma. Hela vägledningen finns att ladda ner och läsa under rubriken Relaterad information.
Vägledningen beskriver lov- och byggprocesserna och de roller som ingår. Förhoppningen är att det ska leda till en ökad förståelse och kunskap om processerna som tydliggör vilka frågor som ska hanteras när. Vägledningen ska även underlätta hanteringen av, och kommunikationen kring lov- och byggprocessen.
Kunskap och en bra dialog mellan byggnadsnämnden och räddningstjänsten, framförallt tidigt i byggprocessen, kan ge många fördelar. Missförstånd undviks, utmaningar kan snabbare lösas och räddningstjänsten får möjlighet att tillföra viktig kunskap.
Vägledningens målgrupp
Vägledningen riktar sig främst till personal inom räddningstjänsten som kommer i kontakt med byggärenden under lov- och byggprocessen. Den kan även vara till nytta för personal på byggnadsnämnden, byggherrar och övriga som tillämpar plan- och bygglagstiftningen.
Mer information om PBL och LSO
Vill du läsa mer om var och hur brandskyddsfrågor ska hanteras och hur man på bästa sätt använder räddningstjänstens kompetens vid bedömningar enligt PBL ska du vända dig till kommunens byggnadsnämnd eller till Boverkets kunskapsbank där det till exempel finns en webbutbildning i brandskydd.
För mer information om bedömning av skäligt brandskydd i befintliga verksamheter och tillsyn enligt LSO ska du vända dig till den kommunala räddningstjänsten eller till MSB.
Illustrationerna
Illustrationerna som du ser här på sidan hittar du även i vägledningen.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.