Bostadsutformning – lämplig för sitt ändamål

Granskad: 15 maj 2024

I en ny bostad ska det alltid finnas utrymmen för funktioner som sömn och vila, matlagning, måltider, personhygien, daglig samvaro och förvaring. Dessa krav på bostadens utformning finns i Boverkets byggregler.

Regler om bostadsutformning

Alla funktioner utom personhygien får finnas i samma rum. Men större bostäder ska vara utformade så att man kan skilja av vardagsrum, kök och sovrum som separata rum, som har fönster.

Det finns särskilda regler om hur du ska göra med bostadsutformningen vid ändring av en byggnad. För fritidshus med högst två bostäder behöver du inte uppfylla reglerna om bostadsutformning i BBR.

Utformningskrav och tekniska egenskapskrav redovisas vid olika steg i processen

När du söker bygglov ska du visa i bygglovhandlingarna att du kan uppfylla utformningskraven för bostadens utformning och tillgänglighet. Tekniska egenskapskrav hanteras senare, i samband med det tekniska samrådet och startbeskedet. Vilka krav i BBR 3:1 och 3:2 som är utformningskrav, tekniska egenskapskrav eller både och kan du se i Boverkets stöddokument "Utformningskrav resp tekniska egenskapskrav". Där är texten markerad på olika sätt för att visa de olika kraven. Länk till stöddokumentet finns under "Relaterad information".

Bostäder ska vara lämpliga för sitt ändamål

Hur bostäder ska vara utformade för att vara lämpliga för sitt ändamål kan du läsa i föreskrifter och allmänna råd om bostadsutformning i Boverkets byggregler, BBR avsnitt 3:2 och 3:52. Det finns alltså två sorters regler om bostadsutformning: utformningskrav och tekniska egenskapskrav. Det medför att det finns krav dels på utrymmen, dels på inredning och utrustning.

I reglerna står att bostäder ska ha avskiljbara utrymmen för sömn och vila, samvaro, matlagning, måltider, hygien och förvaring i skälig utsträckning. Det ska finnas fönster mot det fria i utrymmena för sömn och vila, samvaro samt matlagning. Bostäderna ska också ha inredning och utrustning för matlagning och hygien. Detta framgår av 3 kap. 1 och 17 §§ PBF.

Bostadsutformningen styr bostadens storlek

Hur stor en bostad måste vara, och alltså hur liten den får vara, påverkas av kraven på bostadsutformning och tillgänglighet i BBR. Vilka funktioner som ska finnas i en bostad beskrivs i BBR 3:22, och i BBR 3:146 finns krav på att funktionerna ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Dimensionerande mått och antalet personer

I den svenska standarden SS 91 42 21 finns det exempel på dimensionerande mått i bostäder utifrån antal personer. BBR hänvisar till standarden i de allmänna råden.

I standarden kan du se exempel på hygienrum som uppfyller kraven på både bostadsutformning och tillgänglighet. Om du planerar rummen på ett annat sätt ska du kunna visa att du ändå uppfyller kraven i föreskriften. SS 91 42 21 ges ut av SIS.

Bostäder om högst 35 kvm inklusive attefallshus

Om du utformar en bostad som är högst 35 kvm får funktionerna för daglig samvaro samt sömn och vila överlappa varandra helt eller delvis, alltså använda samma utrymme. Det räcker till exempel att det finns utrymme för en bäddsoffa, ett soffbord och en fåtölj/rullstol.

Det finns inte krav på avskiljbarhet i bostäder om högst 35 kvm, vilket betyder att alla funktioner utom hygienrummet får vara i samma rum och att det därför räcker med ett enda fönster i bostaden. Det räcker också med mindre utrymme och inredning för matlagning och förvaring än i större bostäder.

I de fall ett attefallshus är tänkt att användas som ett komplementbostadshus för permanentboende ska det innehålla alla bostadsfunktioner som till exempel hygienrum, daglig samvaro, sömn och vila, matlagning, måltider och förvaring. Det ska också finnas bostadskomplement till attefallshuset som till exempel tvättstuga (om det saknas tvätt- och torkmöjlighet i bostaden) och förråd. Det ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, avsnitt 3:1 BBR ska följas.

Studentbostäder för en person

För studentbostäder för en person gäller samma utformningsregler som för andra bostäder om högst 35 kvm. Men kravet på minsta möjliga utrymme och inredning för matlagning är något mindre, likaså för förvaring. Det behöver inte heller finnas plats för medhjälpare på sängens bortre sida.

Bostäder avsedda för en person, med gemensamma utrymmen

Om du utformar bostäder för en person, inklusive studentbostäder, som har gemensamma utrymmen för högst tolv personer, till exempel korridorbostäder, får funktionerna daglig samvaro, matlagning och måltider finnas i de gemensamma utrymmena. Även hygienrum (toalett samt duschrum eller badrum) får finnas i de gemensamma utrymmena, men högst tre bostäder avsedda för en person får dela hygienrum.

Större studentbostäder

Om du utformar bostäder som är större än 55 kvm för studenter, får sovrummen vara lika stora, till skillnad från i andra större bostäder, som bör ha minst ett sovrum med plats för parsäng.

Bostadskomplement

Det ska finnas bostadskomplement till bostaden. Det ska till exempel finnas förråd med låsbart utrymme för förvaring av säsongsutrustning och liknande, i bostaden eller i dess närhet. Det ska också finnas rum för förvaring av cyklar, utomhusrullstolar och liknande, samt utrymme för postboxar, i bostadens närhet.

Vem gör vad?

Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket ger ut regler om arbetsmiljö. Det finns bostäder som samtidigt är arbetsplatser. www.av.se

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har regler för bostäder enligt LSS. www.socialstyrelsen.se

Swedish Standards Institute, SIS

SIS är en ideell förening som är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan. www.sis.se
Granskad: 15 maj 2024

Frågor och svar

Med bostad avses, enligt Terminologicentrum, TNC, hus, lägenhet, rum eller annat utrymme att bo i. En bostad kan antingen vara permanentbostad eller fritidsbostad. Enligt TNC är en permanentbostad en bostad som nyttjas för ett stadigvarande bruk.

Det är hyreskontraktet som avgör vad som räknas som en enskild bostadslägenhet. Plan- och bygglagstiftningen bygger på samma bostadslägenhetsbegrepp som hyreslagen. Om varje hyresgäst har eget kontrakt så är det att betrakta som enskilda bostadslägenheter, även om man har funktioner i gemensamma delar, som exempelvis kök och samvarorum.

En studentbostad definieras i Boverkets byggregler, BBR, som en bostad som är avsedd för studerande vid universitet eller högskola. Definitionen gäller när man tillämpar reglerna i BBR.

BOA betyder boarea. En beskrivning av hur du mäter din bostad finns i standarden SS 21054:2020 "Area och volym för husbyggnader-Terminologi och mätregler". Det finns även en handbok på SIS webbplats som heter ”Att beräkna area och volym för byggnader” som sammanfattar de regler som finns om BOA. Standarden och handboken kan beställas på SIS webbplats.

Att beräkna area och volym för byggnader (på SIS webbplats)  

 

I Boverkets byggregler, BBR, finns det inte något krav eller någon regel, som anger att ett rum ska ha en golvarea med ett visst antal kvm. När det gäller frågan om hur bostäder benämns, till exempel 2 rum och kök, finns detta i lägenhetsregistret på Lantmäteriets webbplats.

Lantmäteriets webbplats

Vilket plan som är entréplan i suterränghus går inte att svara på generellt, det måste avgöras från fall till fall.  Faktorer som kan påverka är byggnadens placering på tomten och byggnadens placering i förhållande till angörings- och parkeringsplats. Entréplanet är det plan som åtminstone måste vara tillgängligt och användbart i en bostad i flera plan.

På entréplanet i en bostad i flera plan ska det som minst finnas ett tillgängligt hygienrum, avskiljbar sängplats, möjlighet till matlagning, utrymme för måltider, utrymme för sittgrupp, entréutrymme, utrymme för förvaring och utrymme för att tvätta och torka tvätt maskinellt om gemensam tvättstuga saknas. De generella bostadsfunktionerna som ska finnas i en bostad, t.ex. sovrum, vardagsrum och kök kan däremot finnas på andra plan.

Entréutrymmet är ett utrymme, vilket betyder att det inte behöver vara ett rum som är eller kan vara avskilt från andra funktioner. Entréutrymmet kan alltså finnas i samma rum som andra funktioner, till exempel i vardagsrummet.

I bostäder i flera plan kan den avskiljbara sängplatsen på entréplanet vara en sovalkov utan fönster mot det fria. Den behöver inte vara ett rum eller kunna skiljas av med väggar till ett rum.

Kravet innebär att när huset byggs ska det på entréplanet finnas ett utrymme med viss inredning och utrustning för matlagning, så att det går att laga och förvara  mat samt diska. Förvaringen innefattar kylskåp, skåp för torrvaror och husgeråd. Det kan vara till exempel ett pentry, men det räcker inte att det bara är förberett för matlagning. Funktionen på entréplanet är ett komplement till huvudfunktionen matlagning, det vill säga det fullstora köket, som kan placeras på annat plan än entréplanet.

Boverkets byggregler, BBR, har inga regler om hur rum får placeras i förhållande till varandra. I BBR finns istället en generell regel som säger att bostäder ska dimensioneras, disponeras, inredas och utrustas med hänsyn till sin långsiktiga användning.

Boverket (2024). Bostadsutformning. https://www.boverket.se/sv/byggande/tillganglighet--bostadsutformning/bostadsutformning/ Hämtad 2024-11-21