Uppdrag om livscykel-GWP och gränsvärden om livscykel-GWP i EPBD
Boverket ska lämna författningsförslag till regeringen om en utökad klimatdeklaration för nya byggnader som träder i kraft senast januari 2028 och gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan som träder i kraft senast januari 2030.
Regeringsuppdraget
I december 2024 fick Boverket ett regeringsuppdrag om att ta fram underlag till den nationella byggnadsrenoveringsplanen enligt direktivet för byggnaders energiprestanda (EPBD). I uppdraget ingår även att lämna författningsförslag om genomförande av artiklarna om krav på att beräkna och redovisa växthusgasutsläpp under byggnadens hela livscykel (livscykel-GWP) för nya byggnader. Även författningsförslag om koldioxidupptag och kolinlagring samt gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan ska lämnas. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2026. Boverket ska också ta fram förslag till färdplan om införandet av gränsvärden för kumulativ livscykel-GWP för nya byggnader i enlighet med EPBD. Den delen av uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2026.
EU-krav om livscykel-GWP och gränsvärden
Kraven i EPBD innebär att livscykel-GWP ska beräknas och redovisas i byggnadens energideklaration
- från och med den 1 januari 2028 för alla nya byggnader som är större än 1 000 kvadratmeter
- från och med 1 januari 2030 för alla nya byggnader.
Senast 2030 ska medlemsstaterna även ha infört gränsvärden för byggnaders högsta tillåtna klimatpåverkan.
Närmare krav på beräkning av livscykel-GWP kommer från EU
Vad som ska ingå i beräkningen av livscykel-GWP framgår av bilaga III i EPBD. EU-kommissionen arbetar dock med framtagandet av en delegerad akt som kommer ersätta bilaga III. Den delegerade akten ska publiceras senast i december 2025 och kommer förtydliga vilka krav som ska ställas på beräkningen av byggnadens klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv (livscykel-GWP). Den delegerade akten kommer påverka hur Sveriges regler om klimatdeklaration för byggnader behöver ändras för att uppfylla EU-kraven i EPBD.
Tidigare förslag om införande av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan
Boverket har tidigare lämnat regelförslag om att införa gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan från den 1 juli 2025 och en utökad klimatdeklaration från den 1 januari 2027 (Boverkets rapport 2023:20). Dessa tidpunkter är i nuläget inte aktuella, utan nu är inriktningen att i enlighet med regeringsuppdraget anpassa regler om klimatdeklarationer till tidplanen i EPBD om livscykel-GWP och gränsvärden.
Boverkets arbete med regeringsuppdraget om livscykel-GWP i EPBD
Följande utgångspunkter används i arbetet:
- Reglerna ska anpassas till tidplanen i EPBD, vilket innebär att reglerna om livscykel-GWP träder i kraft senast i januari 2028 och gränsvärden senast i januari 2030.
- Framtagandet av författningsförslaget ska baseras på tidigare författningsförslag från Boverket om utveckling av reglerna (rapport 2023:20).
- Remissvaren på Boverkets rapport 2023:20 som finns på regeringens webbplats inhämtas och tas med som underlag.
- Beakta vägledning från EU-kommissionen om livscykel-GWP och färdplan som beräknas komma våren 2025.
- Författningsförslaget ska genomföras i enlighet med den delegerade akten om livscykel-GWP från EU-kommissionen som kommer i december 2025.
Boverket har gett Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i samverkan med WSP och IVL i uppdrag att ta fram underlag till regeringsuppdraget. En extern hearing är planerad till den 28 augusti 2025. Mer information och anmälan kommer senare.
En rapport med författningsförslag ska lämnas till regeringen senast den 1 juni 2026. Medan rapport om färdplanen med gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan ska lämnas till regeringen senast den 1 oktober 2026.
Fem regeringsuppdrag inom vårt verksamhetsområde
Regeringsuppdraget är en del i Boverkets arbete kopplat till energiprestandadirektivet. Boverket har fem olika regeringsuppdrag där vi tar fram underlag och föreslår hur kraven kan införas i lag, förordning och föreskrift. Förutom uppdraget om livscykel-GWP och byggnadsrenoveringsplan så tar vi fram underlag och föreslår författningskrav inom områdena metoder och definitioner, energideklarationer, solenergi och hållbar mobilitet. Läs mer om uppdragen och vårt samlade arbete.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.