Roller i byggskedet

Granskad: 4 oktober 2024

På denna sida ges en överblick över roller som ofta finns i byggskedet, tillsammans med exempel på vilka uppgifter de olika rollerna brukar ansvara för. Alla projekt är olika och hur ansvarsfördelningen ser ut beror till exempel på vilken typ entreprenadform som väljs. Det är även vanligt att en person kan ha flera roller. 

Byggherre

Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten.  Byggherren behöver inte vara en fysisk person utan kan även vara en juridisk person som till exempel ett företag eller en bostadsrättsförening. Byggherren är ofta också fastighetsägare.

Byggherren har det yttersta ansvaret för att byggnaden uppfyller gällande bestämmelser och att rätt kompetens finns med i projekten genom hela byggprocessen. 

För åtgärder som kräver lov eller anmälan ansvarar byggherren bland annat för att: 

  • åtgärden inte påbörjas förrän lov har beviljats eller anmälan har gjorts, 
  • åtgärden inte påbörjas innan startbesked finns,
  • åtgärden uppfyller de krav som gäller enligt plan- och bygglagstiftningen,
  • åtgärden kontrolleras enligt den fastställda kontrollplanen,
  • åtgärden inte tas i bruk innan slutbesked finns.

För åtgärder som inte kräver lov eller anmälan ansvarar byggherren bland annat för att:

  • de krav som gäller för åtgärden avseende bland annat utformning, tekniska egenskaper, förvanskning, underhåll, varsamhet och byggprodukters lämplighet enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL, och plan- och byggförordningen (2011:338) uppfylls.

På PBL kunskapsbanken finns mer information om ert ansvar och era skyldigheter som byggherre.

Byggherrens ansvar

Byggherre och beställare: offentlig rätt och civilrätt

Ofta används begreppet beställare synonymt med byggherre. En byggherre kan vara en beställare. Men beställare är inte samma roll som byggherre. 

Byggherrerollen handlar om det offentligrättsliga förhållandet mellan staten och byggherren enligt PBL. 

I de civilrättsliga avtalen med till exempel entreprenörer, projektörer och andra konsulter kallas byggherren ofta för beställare. 

Civilrätt handlar om förhållandet mellan privatpersoner, aktiebolag och andra organisationer. Detta skiljer sig från den offentliga rätten som rör förhållandet mellan stat och medborgare. De offentligrättsliga kraven kan aldrig förhandlas bort. De måste alltid uppfyllas. Civilrätten är däremot ofta möjlig att avtala bort eller åsidosätta genom överenskommelser mellan parterna.

Byggprojektledare 

Byggprojektledaren hjälper byggherren att driva projektet. I byggskedet kan byggprojektledaren till exempel ansvara för att:

  • hålla i byggmöten,
  • se till att kontroller utförs,
  • närvara vid besiktningar och tillvarata era intressen vid dessa,
  • ansvara för dokument och filer,  
  • närvara vid slutbesiktning och tillvarata era intressen vid denna,
  • se till att all slutdokumentation överlämnas och är i god ordning.

Rollen som byggprojektledare kan upphandlas som konsulttjänst. Läs mer under rubriken ”Konsulter” nedan.

Konsulter

Konsulter är personer som bidrar med kompetens som inte finns i den egna organisationen. Behov av att upphandla konsultstöd kan uppkomma i alla skeden under ett renoveringsprojekt. Omfattningen av konsultens uppdrag kan variera mycket mellan olika projekt beroende på byggherreorganisationens kompetens och behov. Ni behöver avtala vilket stöd som ska ingå i konsultuppdraget.

Läs mer om att upphandla konsultstöd på sidan Avtal i byggskedet under rubriken ”Upphandling av stödtjänster”.

Avtal i byggskedet

Nedan ges några exempel på olika typer av konsulter som kan finnas i byggskedet i ett renoveringsprojekt.

Energisamordnare

Energisamordnarens roll är att vara med i arbetet på byggarbetsplatsen och leda och samordna energifrågorna. Som samordningsansvarig för energifrågor under byggskedet är man till exempel den person som ser till att information förs över från entreprenören till den person hos byggherren som är ansvarig för uppföljning. 

Besiktningspersoner

Besiktningspersoner är en typ av konsult som kan behövas under byggskedet när det krävs specifik kunskap som inte finns i den egna organisationen för att bedöma eller utreda något.

Byggherren är ansvarig för bygget och för att åtgärden kontrolleras enligt den fastställda kontrollplanen. Byggherren väljer hur den egna kontrollorganisationen ska se ut och i den finns oftast anlitade besiktningspersoner. Vanliga typer av kontroller som besiktningspersoner kan hjälpa till med är mottagningskontroller, mätningar, provningar och besiktningar, exempelvis slutbesiktning.

Entreprenörer

Entreprenörer är de som utför byggnads-, rivnings- eller markarbeten på entreprenad, på uppdrag av en beställare. De bygger, monterar och installerar i enlighet med de bygghandlingar som tagits fram under projekteringen. Här kan till exempel ingå entreprenörer inom bygg, el, VVS, målning, golvläggning med mera.

Under byggskedet kan entreprenören/entreprenörerna bland annat ansvara för att:

  • renoveringen utförs enligt de bygghandlingar som upprättats vid projekteringen, 
  • de material och den kvalitet på komponenter som projekterats också är de som installeras, 
  • byggelement inte exponeras för fukt eller på andra sätt skadas under produktionsprocessen, 
  • genomföra egenkontroller av funktionen hos delsystem samt injustering och intrimning av system för att säkerställa att byggnaden och dess system uppfyller avtalade kravspecifikationer.

Entreprenörens ansvar beror på vilken entreprenadform som har valts. Läs mer om entreprenadformer på sidan Avtal i byggidéskedet, under rubriken ”Entreprenadformen påverkar”.

Avtal i byggidéskedet

Arbetsmiljösamordnare BAS-U

För varje byggprojekt ska byggherren utse en byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet (så kallad Bas-U).

Läs mer om arbetsmiljösamordnare och deras ansvar och uppgifter hos Arbetsmiljöverket.

Byggarbetsmiljösamordnare (på Arbetsmiljöverkets webbplats)

Kontrollansvarig

I de fall kontrollansvarig krävs ska denne hjälpa byggherren med att se till att kontrollplanen och gällande bestämmelser och villkor för åtgärderna följs samt att nödvändiga kontroller utförs.

Kontrollansvarig ska närvara vid tekniska samråd, besiktningar och andra kontroller samt vid byggnadsnämndens arbetsplatsbesök. Den kontrollansvarige ska också avge ett utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbeskedet. Det finns inget krav i lagen på att den kontrollansvarige måste delta på slutsamrådet. Men eftersom kallelse till slutsamrådet ska skickas till den kontrollansvarige och denna har en viktig roll vid genomförandet av bygg-, rivnings- eller markåtgärden bör den kontrollansvarige ha ett intresse av att delta.

Läs mer om kontrollansvarig på PBL kunskapsbanken.

 Kontrollansvariga

Byggnadsnämnden

Byggnadsnämnden, eller motsvarande kommunala nämnd, beslutar bland annat om bygglov, startbesked och slutbesked. Byggnadsnämnden ska bedöma om åtgärden kan antas komma att uppfylla kraven i PBL och tillhörande föreskrifter. Byggnadsnämnden är också ansvarig för samhällets tillsyn över att plan- och bygglagstiftningen följs.

Byggnadsnämnden ska ha den kompetens som behövs för att fullgöra sina uppgifter. Byggnadsinspektör kallas oftast den tjänsteman som arbetar med tekniskt samråd, utfärdar startbesked, genomför arbetsplatsbesök, håller i slutsamråd och ger slutbesked. Ytterligare delmoment för byggnadsnämnden är att vara en tillsynsmyndighet där exempelvis byggnadsinspektören eller tillsynshandläggaren utövar tillsyn över de tekniska egenskapskraven för att försäkra sig om att det som byggs har rätt kvalitet och att den byggda miljön uppfyller samhällets krav.

 

Boverket (2024). Roller i byggskedet. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/bygga/roller-i-byggskedet/ Hämtad 2025-01-20