Byggidé

Granskad: 4 oktober 2024

Byggidéskedet startar när ett möjligt energirenoveringsbehov har upptäckts eller när det är dags att börja ta tag i en planerad energirenovering. Under byggidéskedet tar man fram förutsättningarna för projektet och fattar utifrån dessa beslut om vilka alternativ man vill gå vidare med. 

Beslutsunderlaget som tas fram sedan ligger till grund för arbetet under nästa skede, projekteringen. Man kan också uttrycka det som att byggidéskedet går ut på att undersöka vad, av olika möjliga alternativ, man vill utföra. Medan projekteringen, som sedan följer, går ut på att välja hur.

Byggidéskedet kan även kallas förstudiefasen, målfasen, idéfasen, förprojekteringsfasen eller det arbete som bedrivs i tidiga skeden.

Målstyrning

Innan man klarlagt förutsättningarna och valt åtgärd är det svårt att vara konkret. Det finns därför andra sätt att förtydliga syftet och förutsättningarna för en energirenovering. Här kan du läsa mer om att sätta övergripande mål för energirenovering. Mål som senare kan brytas ned i delmål och konkretiseras efterhand som energirenoveringen fortskrider.

Roller i byggidéskedet

I ett byggprojekt är det viktigt att alla inblandade har god kunskap om sina respektive roller och ansvar men även om andras ansvarsområden och om kopplingen mellan dem. Då blir det lättare att göra rätt från början.

Avtal i byggidéskedet

Det är vanligt att man redan i ett tidigt skede upphandlar konsulttjänster utifrån i någon form. Till exempel kompetens för att undersöka byggnadens förutsättningar eller en byggprojektledare. Hur detaljerade avtal som sluts i detta skede påverkas av vilken entreprenadform som väljs.

Klarlägg förutsättningarna

Större renoveringar ställer höga krav på underlagen som ligger till grund för åtgärdsbeslut. Det är viktigt att ni skaffat er en korrekt bild av förutsättningarna i byggnaden och av er ekonomi för att kunna avgöra vilka energieffektiviseringsåtgärder som är relevanta för just er byggnad.

PBL under byggidéskedet

I PBL finns krav på byggnaden – det är samhällets krav på den lägsta godtagbara nivå som byggnaden måste nå upp till. Men utöver krav på byggnaden så finns det också krav på att ni under byggtiden ska utföra arbetena med aktsamhet. Det finns också regler som reglerar hur själva processen ska gå till, som att ni ibland behöver söka bygglov eller göra en anmälan.

Välja åtgärder

När ni har klarlagt byggnadens förutsättningar är det dags att undersöka vilka åtgärder eller åtgärdspaket som kan vara aktuella att gå vidare med. Alla byggnader är olika och har sina särskilda förutsättningar, och vad som fungerar väl i en byggnad är inte alltid lämpligt i en annan. När något i byggnaden görs om kan flera andra saker påverkas. Det är därför viktigt att se till helheten.

Boendedialog

Se till att ha en dialog med de boende redan innan arbetena sätter igång, det leder till ökad delaktighet och engagemang. Behövs evakuering? Tänk på den sociala hållbarheten och skapa ett boende där människor mår bra, trivs och har råd att bo kvar. För hyreshus finns särskilda lagkrav kring detta.

Boverket (2024). Byggidé. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/byggide/ Hämtad 2024-11-21