Avtal i byggidéskedet

Granskad: 4 oktober 2024

Det är vanligt att man redan i byggidéskedet upphandlar konsulttjänster i någon form. Till exempel kompetens för att undersöka byggnadens förutsättningar eller en byggprojektledare. Vilken entreprenadform som väljs påverkar hur detaljerade avtal som sluts i detta skede. 

Byggherrens skyldigheter vid civilrättsliga avtal

I ett byggprojekt är det byggherren som har ansvaret för att gällande lagar, förordningar, föreskrifter och beslut följs. Förutom de offentligrättsliga kraven som finns i till exempel (2010:900), PBL, och föreskrifter har byggherren också ofta civilrättsliga åtaganden, exempelvis när byggherren som beställare ingår avtal med den som utför de åtgärder som byggherren ansvarar för.

Mer information om ansvar och skyldigheter som byggherre finns på sidan Byggherrens ansvar. 

Byggherrens ansvar

Ta hjälp tidigt – upphandla konsultstöd

Behov av att upphandla konsultstöd kan uppkomma i alla skeden under ett renoveringsprojekt. Ofta blir det aktuellt att ta in konsulthjälp redan under byggidéskedet. 

För att komma vidare med er byggidé behöver ni till exempel ta fram beslutsunderlag. Ni behöver fundera igenom vilket beslutsunderlag ni behöver och när ni behöver det. Om ni inte själva har tillräcklig kompetens anlitar ni konsulter som kan ta fram underlag åt er. Konsulter kan till exempel hjälpa till med följande:

  • Leda byggprojektet och fungera som projektledare under processen från idé till färdigt resultat. En sådan konsulttjänst kan kallas för till exempel byggprojektledare, projekteringsledare, byggledare eller liknande. Att leda ett byggprojekt tar mycket tid i anspråk och kräver kompetens och erfarenhet.
  • Undersöka byggnadens förutsättningar och göra undersökningar till förstudien.
  • Ta fram relevanta handlingar, till exempel programhandlingar.
  • Skissa på förslag på vissa åtgärder, till exempel åtgärder som påverkar fasad eller planlösning.

Det finns olika roller som kan hjälpa med olika saker. En energisamordnare kan till exempel hjälpa till med att samordna energifrågorna i projektet redan från början. 

Roller i byggidéskedet

Era avtal med konsulterna behöver utgå från och hantera era mål för projektet. Läs mer om att sätta mål i projektet på sidan Målstyrning i byggidéskedet.

Målstyrning i byggidéskedet

Det är bra att ställa krav på kompetens, till exempel hållbarhetskrav, hos de konsulter ni eventuellt anlitar för att hjälpa er under byggidéskedet. Läs mer om kompetenskrav under kommande rubriker nedan.

Kom ihåg att ta referenser som visar att de konsulter ni anlitar har tillräcklig kunskap om lagar, branschspecifika regler, garantier och kompetens för att bedöma den aktuella renoveringen. Säkerställ att uppdraget uppfattats rätt innan ni skriver avta.

Läs mer om att upphandla experter och andra roller under byggidéskedet hos Upphandlingsmyndigheten.

Byggidé (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Få stöd av standardavtal

Som lekman kan det vara svårt att veta vad som behöver regleras i avtalen, och hur. Därför är det bra att veta att det finns standardavtal och branschstandarder som har tagits fram inom byggbranschen och som kan användas vid upphandling av byggtjänster. Dessa standarder används för att reglera avtal och entreprenaduppdrag och ger en viss trygghet att man fått med allt.

Exempel på standardavtal är de standardbestämmelser som är framtagna av föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och innehåller regler om besiktningar, försäkringar, ansvar, fel, skadestånd, betalningsrutiner och annat. Genom att hänvisa till standardbestämmelserna behöver ni inte införa separata bestämmelser om dessa saker i förfrågningsunderlaget eller i ett senare avtal.

Vid upphandling av tekniska konsulter används vanligen ”Allmänna bestämmelser för konsultuppdrag inom arkitekt och ingenjörsverksamhet – ABK 09”. Standardavtalet innehåller villkor som kan användas inom alla teknikområden från de inledande skedena på idéstadiet till den avslutande detaljprojekteringen under utförandeskedet. Villkoren i standardavtalet kan också användas vid andra typer av konsultuppdrag, exempelvis olika slag av utredningar, projektledning, byggledning och besiktning.

Andra stöd i upphandlingen kan vara kvalitetssystem som ”Säker Vatten” och kodsystem som Allmän material- och arbetsbeskrivning (AMA). Det minskar behovet av att formulera egen text i avtalet. Energi- och klimatrådgivningen har en lista över olika branschorganisationer som kan användas för att komma i kontakt med företag och experter.

Tips när du ska anlita hantverkare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Hållbarhetskrav i avtal under byggidéskedet

Glöm inte hållbarhetskraven. Som beställare kan ni påverka hur hållbar renoveringen blir genom att redan tidigt i projektet föra in hållbarhetskrav. 

I byggidéskedet är det upphandling av konsultstöd i form av utredningar, projektör och liknande som är i fokus. I dessa upphandlingar bör det framgå vilka hållbarhetsambitioner och mål som finns i projektet, och att den som handlas upp förväntas möta dessa ambitioner. Om man är osäker på exakt vilka hållbarhetskrav som kan ställas i detta skede kan man i stället ställa krav på att de konsulter som upphandlas ska ge rekommendationer och föreslå alternativ som stärker hållbarheten i projektet. De som har sakkunskap ska alltså kunna förklara för er som beställare hur projektet kan bli mer hållbart.

Ju tidigare i byggprocessen som målen hanteras och ju tidigare målen byggs in i handlingar som styr byggprocessen, desto säkrare är det att målen tillåts styra utformningen av byggnaden. Detta ökar förutsättningarna för att byggnaden ska klara målen i projektet.

Vill du veta mer om hur du formulerar mål för energirenoveringsprojekt kan du ta del av sidan Målstyrning i byggidéskedet. Upphandlingsmyndigheten erbjuder information som främst riktar sig till offentlig upphandling, men som också kan vara relevant för bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare.

Målstyrning

Bygg och anläggning (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Entreprenadformen påverkar avtalens utformning

Ett byggprojekt utgör alltid en kombination av entreprenadform och upphandlingsform.

Det finns inte ett givet tillfälle i ett byggprojekt när entreprenadformen ska väljas utan det skiljer sig åt i olika projekt. Det är dock viktigt att vara införstådd med vad olika entreprenadformer och upphandlingsformer ger för möjligheter och utmaningar så att projektet kan välja det som passar bäst. Nedan följer några exempel på saker som kan vara bra att tänka på vid val av entreprenadform i byggprojekt.

Entreprenadform handlar om vilket ansvar en byggentreprenör har vad gäller funktionen på det som skall byggas. De vanligaste entreprenadformerna är totalentreprenad och utförandeentreprenad.

Läs mer om olika upphandlingsformer hos Upphandlingsmyndigheten, se rubriken ”Olika entreprenadformer”.

Byggidé (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Upphandlingsformer handlar om hur många entreprenörer byggherren väljer att ha avtal med och vem som ansvarar för samordningen på arbetsplatsen. Upphandlingsformen reglerar vilket ansvar entreprenörerna har gentemot beställaren och även vilka ansvarsförhållanden som gäller mellan entreprenörerna. Exempel på upphandlingsformer är generalentreprenad och delad entreprenad

Läs mer om olika upphandlingsformer hos Upphandlingsmyndigheten, se rubrik ”Välja upphandlingsform”.

 Byggidé (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Totalentreprenad

Totalentreprenad innebär kortfattat att byggherren upphandlar en entreprenör som ansvarar för både projektering och utförande av arbetena i projektet.

Totalentreprenaden är den vanligaste entreprenadformen när bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare upphandlar, särskilt om det rör sig om ett mer omfattande renoveringsprojekt. Observera att ordet total i totalentreprenad inte har något att göra med att allt ingår, utan vad som ingår regleras av avtalet.

Viktigt med tydliga mål och krav i förfrågningsunderlaget

Vid totalentreprenad tar byggherren fram ett förfrågningsunderlag, oftast i samarbete med en eller flera konsulter. I förfrågningsunderlaget anger ni noga vilka arbeten ni vill ha utförda och hur ni vill att byggnaden ska fungera när renoveringen är klar, så kallade funktionskrav.

När man ställer funktionskrav är det viktigt att få med specifika detaljer, till exempel inte bara skriva att ”energianvändningen ska vara låg” utan faktiskt ange en nivå. Eftersom det nästan alltid finns ett visst tolkningsutrymme i upphandlingskrav gäller det att vara noggrann så att detta blir så litet som möjligt i viktiga hållbarhetsaspekter.

Den entreprenör som ni tecknar avtal med får sedan själv, inom ramen för den ersättning man kommit överens om, genomföra hela åtgärden inklusive den projektering som behövs, exempelvis ta fram ritningar. 

Entreprenören får också själv välja tekniska lösningar, utformning och så vidare – så länge era funktionskrav uppfylls. Det är därför viktigt att funktionskraven beskrivs så utförligt att det inte finns utrymme för entreprenören att, exempelvis av kostnadsskäl, välja en lösning av sämre kvalitetsnivå än den som eftersträvas i projektet.

Krav på utförande mindre vanligt i totalentreprenad

Utöver de ställda funktionskraven kan byggherrens konsulter och rådgivare även komplettera anbudsunderlaget med krav på utförandet – det görs i den tekniska beskrivningen. Det finns alltså inga formella hinder att styra utförandet i en totalentreprenad, men det är mindre vanligt. För att kunna utnyttja entreprenörens kunskap om effektiva och innovativa lösningar kan det vara bra att det utöver funktionskraven inte finns för många tekniska specifikationer som begränsar flexibiliteten att välja hållbara lösningar.

Tydliga krav och dialog minskar risken för missförstånd

Vid totalentreprenad är det viktigt att kraven är så pass tydliga att det efteråt går att bedöma om entreprenören faktiskt har uppfyllt dem. Konflikter  om vad parterna egentligen har kommit överens om är vanliga. Därför är det viktigt med ett tydligt anbudsunderlag vid upphandlingen, och krav som går att kontrollera om de uppfyllts. Det är alltså bättre att ställa konkreta krav, än att skriva att något ska vara ”lagom” eller ”bra”.

En bra dialog minskar risken för missförstånd och kostsamma ändrings-, tilläggs- eller avgående arbeten (ÄTA-arbeten).

Totalentreprenad ställer stora krav på entreprenörens kompetens

Vid totalentreprenad är det entreprenören som projekterar, väljer mellan olika möjliga lösningar, tar fram bygghandlingar och lägger upp arbetet. Byggherren är därmed ofta inte lika delaktig som i en utförandeentreprenad. Totalentreprenad ställer därför stora krav på entreprenören och dennes kompetens och erfarenhet eftersom åtagandet är större än i en utförandeentreprenad.

När det gäller en totalentreprenad har entreprenören hela ansvaret för att entreprenadens funktion lever upp till det som har avtalats med byggherren. Men glöm inte att det alltid är byggherren som bär det yttersta ansvaret för att samhällets krav uppfylls.

Standardavtal för totalentreprenad

Inom byggbranschen finns det standardbestämmelser som används för att reglera avtal och entreprenaduppdrag. Dessa standardbestämmelser är framtagna av föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och innehåller regler om besiktningar, försäkringar, ansvar, fel, skadestånd, betalningsrutiner och annat. Genom att hänvisa till standardbestämmelserna behöver ni inte införa separata bestämmelser om dessa saker i förfrågningsunderlaget eller i ett senare avtal.

ABT 06, Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten, är avsedda att användas vid upphandling av entreprenader som ska utföras som totalentreprenad.

Utförandeentreprenad

Utförandeentreprenad innebär att det är byggherren som ansvarar för projekteringen och själv anlitar de projektörer som behövs för att ta fram bygghandlingar åt den eller de entreprenörer som utför arbetena. Därefter upphandlas en byggentreprenör som utför arbetet efter bygghandlingarna.

Utförandeentreprenad ställer stora krav på projektörernas kompetens

Utförandeentreprenad kräver mer kompetens, kunskap och arbete hos beställaren och de projektörer som anlitas jämfört med totalentreprenad. Detta eftersom det vid utförandeentreprenad är beställaren som ansvarar för projekteringen, det vill säga i samarbete med olika experter (projektörer) tar fram alla handlingar som beskriver hur det ska byggas.

Entreprenören har ansvar för att utföra enligt handlingarna

I en utförandeentreprenad ansvarar entreprenören för att utföra arbetet i enlighet med de avtalshandlingar som beställaren lagt fram. Ansvaret för att handlingarna är korrekta ligger hos beställaren. Entreprenören ansvarar sedan för att utföra arbetet i enlighet med handlingarna – även om arbetet förstås ska vara fackmässigt utfört. Ansvaret för att åtgärden fungerar som det var tänkt ligger i stället hos er som beställare. Vidare krävs det att beställaren inspekterar att entreprenören utför arbetet enligt de handlingar som beställaren tagit fram.

Standardavtal för utförandeentreprenad

Inom byggbranschen finns det standardbestämmelser som används för att reglera avtal och entreprenaduppdrag. Dessa standardbestämmelser är framtagna av föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och innehåller regler om besiktningar, försäkringar, ansvar, fel, skadestånd, betalningsrutiner och annat. Genom att hänvisa till standardbestämmelserna behöver ni inte införa separata bestämmelser om dessa saker i förfrågningsunderlaget eller i ett senare avtal.

AB 04, Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader, behandlar vad som ska gälla vid upphandling av utförandeentreprenader och avtalsskrivning vid sådana.

Läs mer om olika entreprenadformer hos Upphandlingsmyndigheten, se rubrik ”Olika entreprenadformer”

Byggidé (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Förbered förfrågningsunderlag

Förfrågningsunderlag är det underlag som beställaren tillhandahåller för att leverantören ska veta vad som efterfrågas och kunna utarbeta ett anbud. För att upphandla såväl projektering som själva utförandet under byggprocessen behöver ni planera och förbereda en anbudsförfrågan. Fundera på vilken information och vilka underlag som behövs och hur de ska paketeras, till exempel i form av så kallade programhandlingar.

I den anbudsförfrågan ni skickar ut till potentiella leverantörer (kallas också anbudsunderlag eller förfrågningsunderlag) behöver ni beskriva och ställa väl genomarbetade krav på vad det är ni vill ha utfört, och be leverantörerna beskriva sin lösning, så att ni kan sålla fram den bästa leverantören eller entreprenören för att utföra uppdraget. 

Det är viktigt att de krav ni ställer är formulerade så att det går att följa upp på ett objektivt sätt i efterhand om de uppfyllts. Detta för att man inte ska kunna bli oense om ifall kraven uppfyllts eller inte.

Vilket underlag som behövs i förfrågningsunderlaget påverkas av entreprenadformen.

Mer  information finns på sidorna Mål, krav och dokumentation i projekteringsskedet, Avtal i projekteringsskedet och Avtal i byggskedet.

Mål, krav och dokumentation i projekteringsskedet

Avtal i projekteringsskedet

Avtal i byggskedet

Hjälp från Upphandlingsmyndigheten

Upphandlingsmyndigheten har tagit fram en illustrativ modell över inköpsprocessen. 

Vår modell för inköpsprocessen (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Upphandlingsmyndigheten har även tagit fram vägledningen ”Upphandlingar under ett byggnadsverks liv”. Syftet med vägledningen är att ge stöd och kunskap för effektiva och hållbara upphandlingar inom alla skeden i byggprojekt. Vägledningen handlar främst om de offentliga upphandlingar enligt LoU som myndigheter gör. Men informationen är även relevant för bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och andra som vill ha fördjupad information om upphandling i olika faser av en byggnationsprocess.

Läs till exempel mer om att upphandla experter och andra roller under byggidéskedet hos Upphandlingsmyndigheten. 

Upphandlingar under ett byggnadsverks liv (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Avtal i byggidéskedet. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/byggide/avtal/ Hämtad 2024-12-22