Riskhantering som arbetsverktyg

Granskad: 4 oktober 2024

Genom att göra en genomtänkt riskbedömning kan du upptäcka, analysera, värdera och minimera de risker som kan uppstå vid olika energiåtgärder. För att de krav, behov och önskemål (både offentligrättsliga och civilrättsliga) som finns för projektet ska uppfyllas i den färdiga byggnaden behövs en systematisk riskhanteringsprocess. 

Bedöm och hantera risker tidigt

I ett byggprojekt kan många olika slags risker behöva hanteras genom hela projektet, från idé och första skiss till att byggnaden projekteras, byggs och förvaltas. Riskbedömning och riskhantering är avgörande för att säkerställa att omfattningen av fel, brister och skador minimeras.

Syftet med riskhantering är att öka medvetenheten om vilka risker som finns med den tänkta åtgärden och vilka extra åtgärder som kan behöva sättas in för att minska risken om den är för hög. Exempelvis kan man boka in kontroller i olika skeden. Riskbedömning bör finnas med tidigt så att man kan undvika att välja renoveringsåtgärder med för hög risk.

Om du på grund av en upptäckt risk blir tvungen göra större ändringar av projektet så är det också enklast och billigast att göra det i ett tidigt skede.

Riskhanteringsprocessen

Illustrationen visar en beskrivning av en riskhanteringsprocess. Beskrivning av riskhanteringsprocessen (källa: Svensk Standard SS-ISO 23000:2018) Illustration: Boverket/Altefur Development

Riskhantering är en systematisk process där du identifierar, analyserar och agerar på olika risker som kan uppstå i projektet. Så här kan en process för riskhantering se ut i praktiken.

Riskbedömning steg 1: Identifiera riskerna

Det är väldigt sällan en energiåtgärd bara har fördelar. De flesta åtgärder har kända risker även om det kan vara svårt för en oinsatt att få tag i offentlig informationen om dem. Riskerna kan vara tekniska, exempelvis ett dåligt utformat styrsystem, men kan också handla om helt andra saker som att den framräknade återbetalningstiden är beroende på energipris och kalkylränta. 

En seriös aktör bör ha lika lätt att diskutera risker som att diskutera möjligheter. En kontroll av riskerna i det tidiga skedet kan gå ut på att man tittar på om och i så fall hur risker presenteras av aktören.

På sidan ”Exempel på energieffektiviseringsåtgärder” finns beskrivningar av olika energieffektiviserande åtgärder samt länkar till fördjupande stöd om bland annat vanligt förekommande risker och hur de kan hanteras för respektive åtgärd. 

Exempel på energieffektiviseingsåtgärder

Riskbedömning steg 2: Analysera riskerna

Illustrationen visar ett exempel på en riskanalys utifrån de identifierade riskernas bedömda sannolikhet och konsekvens. : I en riskanalys bedöms sannolikhet och konsekvens av riskerna. Illustration: Boverket/Altefur Development

I nästa steg tittar man närmare på sannolikheten för att risken inträffar och vilka konsekvenser som kan uppstå om det händer. Är det en risk för att det händer ofta (sannolikhet) och/eller att det blir väldigt jobbigt när det händer (konsekvens)?

Sannolikhet och konsekvenser kan ofta variera och det går därför inte att okritiskt kopiera riskanalyser mellan olika projekt. Man behöver bedöma om det finns specifika förutsättningar i just ert projekt som påverkar analysen. 

Riskbedömning steg 3: Värdera och hantera riskerna

Riskanalysen ligger till grund för hur man hanterar risken. För risker som blir oacceptabla behöver risksänkande åtgärder som påverkar sannolikheten eller konsekvensen sättas in tills bedömningen ger acceptabla risker.

Riskbedömningen utvecklas efter hand

Riskbedömningen är mindre detaljerad i de tidiga skedena eftersom många förutsättningar inte har blivit låsta och man vill även orka jämföra flera olika möjliga åtgärder. Riskbedömningen utförs sen mer detaljerat i projekteringsfasen när man valt åtgärd, och efterhand som fler förutsättningar blir klarlagda eller beslutade.   

Läs mer om risker och kontroller i projekteringsskedet på sidan Risker, utredningar och kontroller i projekteringsskedet. 

Risker, utredningar och kontroller i projekteringsskedet

Ingen enmansshow

Det är byggherren som ansvarar för att riskbedömningen görs, men det betyder inte att byggherren ska utföra riskbedömningen ensam.

Riskbedömningen ska göras gemensamt av personer med olika kompetenser för att man inte ska missa kritiska moment eller göra felaktiga värderingar. Ta därför hjälp att göra en riskbedömning i ett tidigt skede så att ni kan identifiera de kritiska momenten i ert projekt. Värdefull kompetens och erfarenhet finns hos projektörer, entreprenörer, kontrollansvariga och besiktningsmän.

Läs mer om olika roller och ansvar i byggidéskedet eller om att upphandla hjälpt tidigare.

Roller i byggidéskedet

Avtal i byggidéskedet

Mer information  om riskbedömning och kontrollplan

Boverket har tagit fram en webbutbildning om riskbedömning och kontrollplan enligt PBL. Utbildningen vänder sig till alla som jobbar med byggprojekt, till exempel byggherren, och som gärna vill att det ska bli rätt från början.

Riskbedömning och kontrollplan PBL

Boverket har även sammanställt mer information om vanliga risker som är bra att vara medveten om för att kunna hantera dem och på så sätt förebygga fel, brister och skador i byggnaden. Det finns information om fuktrisker, risker med ventilation, risker med termiskt klimat, risker med asbest och risker vid energieffektivisering.

Risker

Boverket (2024). Riskhantering. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/byggide/valja-atgarder/riskhantering/ Hämtad 2024-10-16