Projektera
I tidigare steg har ni kartlagt er idé, era mål samt byggnadens och projektets förutsättningar. Grundläggande beslut har fattats om vad som ska utföras och vilka energiåtgärder som ska undersökas närmare. Nästa steg är att projektera den eller de åtgärder ni vill genomföra.
Under projekteringen förfinas idéerna i bygghandlingarna till beskrivningar av hur valda åtgärder ska utföras. Det innebär att ni behöver konkretisera vad ni vill göra i form av ritningar, beskrivningar och andra handlingar som ska fungera som underlag. Underlagen behövs dels för att upphandla de företag som ska utföra arbetet, dels för att söka bygglov.
Målet med projekteringsskedet är alltså att byggidén ska omsättas och konkretiseras till detaljerade handlingar som entreprenörer kan bygga utifrån i nästa skede, Bygga.
Mål och dokumentation
I projekteringen omvandlas de mål, behov och förutsättningar som togs fram under byggidéskedet till skarpare krav. Idéerna förfinas och förtydligas i bygghandlingar som talar om hur de valda åtgärderna ska utföras.
Roller i projekteringsskedet
I ett byggprojekt är det viktigt att alla inblandade har god kunskap om sina respektive roller och ansvar men även om andras ansvarsområden och om kopplingen mellan dem. Då blir det lättare att göra rätt från början.
Avtal i projekteringsskedet
I projekteringsskedet är det ofta dags att upphandla konsulter. Det blir då viktigt att föra vidare mål och krav, exempelvis om energieffektivisering och hållbarhet, i upphandlingsunderlag och avtal.
Risker och kontroller
När ni valt att gå vidare med en energiåtgärd för att projektera den behöver även riskhanteringen utvecklas i takt med att lösningen utformas och förutsättningar klarläggs.
PBL under projekteringsskedet
I plan och bygglagen (2010:900), PBL finns bestämmelser som innebär krav på projektering, kontroll och dokumentation vid ändring av byggnader. Ni kan behöva ansöka om bygglov eller skicka in en anmälan för det ni vill göra i byggnaden.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.