Avtal i projekteringskedet

Granskad: 4 oktober 2024

I projekteringsskedet kan byggherrens interna kompetens behöva förstärkas med extern kompetens för att ta fram underlag för byggprojektet. Det kan till exempel handla om upphandling av konsulter som innehar den kompetens som saknas internt. Här är det viktigt att föra vidare mål och krav, exempelvis om energieffektivisering och hållbarhet, till de upphandlade konsulterna. 

Konsulter kan vara ett stöd vid projektering och upphandling

Ni som byggherre ansvarar för renoveringen. En fråga som ni behöver ställa er är om ni har kompetens, tid och energi för att på egen hand genomföra projektering. Det är vanligt att byggherren anlitar konsulter i form av projektörer inom olika områden där byggherren själv saknar kompetens och resurser.
 
Projektörer kan till exempel: 

  • Fungera som projektledare och byggledare under processen. Att leda ett byggprojekt tar mycket tid i anspråk och kräver kompetens och erfarenhet.
  • Bidra med specialistkunskap inom exempelvis energi, brandsäkerhet, arkitektur, fuktsäkerhet, geoteknik och akustik. 
  • Ta fram handlingar, till exempel system- eller bygghandlingar.

Läs mer om konsulter och andra roller under projekteringsskedet på sidan Roller i projekteringsskedet.

Roller i projekteringsskedet

Vilken entreprenadform som väljs påverkar hur detaljerade avtal som sluts i detta skede, se rubriken ”Entreprenadformen påverkar arbetet” nedan.

Energi- och klimatrådgivningen har en lista över olika branschorganisationer som kan användas för att komma i kontakt med företag och experter.

Hitta företag via branschorganisationer (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Upphandla projektörer

När man ska anlita projektörer (specialister inom olika områden som ska hjälpa till med projekteringen) är det viktigt att man ger en tydlig bild av vad projektörens uppdrag går ut på och vilka mål byggherren har med renoveringsprojektet. Denna information beskriver man i ett så kallat förfrågningsunderlag.

Den projektör man anlitar har sedan i uppgift att pröva målsättningarna och kraven mot förutsättningarna och ge förslag på hur projektet kan utformas. Arbetet ska resultera i underlag för fortsatt utveckling, upphandling och byggande.

Läs mer om att ta fram förfrågningsunderlag vid upphandling av projektör hos Upphandlingsmyndigheten, se rubrik ”Utforma förfrågningsunderlag”.

Skede 3 i byggprocessen: Projektera (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Använd gärna standardavtal som grund

Som lekman kan det vara svårt att veta vad som behöver regleras i avtalen med konsulter och byggföretag, och hur. Därför är det bra att veta att det finns standardavtal och branschstandarder som har tagits fram inom byggbranschen och som kan användas vid upphandling av byggtjänster. Dessa standarder används för att reglera avtal och entreprenaduppdrag och ger en viss trygghet att man fått med allt. 

Exempel på standardbestämmelser är de som är framtagna av föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och innehåller regler om besiktningar, försäkringar, ansvar, fel, skadestånd, betalningsrutiner och annat. Genom att hänvisa till standardbestämmelserna behöver ni inte införa separata bestämmelser om dessa saker i förfrågningsunderlaget eller i ett senare avtal.

Vid upphandling av tekniska konsulter används vanligen ”Allmänna bestämmelser för konsultuppdrag inom arkitekt och ingenjörsverksamhet – ABK 09”. Standardavtalet innehåller villkor som kan användas inom alla teknikområden från de inledande skedena på idéstadiet till den avslutande detaljprojekteringen under utförandeskedet. Villkoren i standardavtalet kan också användas vid andra typer av konsultuppdrag, exempelvis olika slags utredningar, projektledning, byggledning och besiktning.

Andra stöd vid upphandlingen kan vara kvalitetssystem som ”Säker Vatten” och kodsystem som Allmän material- och arbetsbeskrivning (AMA). Det minskar behovet av att formulera egen text i avtalet.

Se till att få med era krav i avtalen

De mål som ni formulerar i början av projektet omvandlas under projekteringen till krav. Dessa krav formuleras utifrån de förutsättningar som har tagits fram under byggidéskedet. 

Det är viktigt att de mål och krav ni har för renoveringen enligt ovan följer med och preciseras i de underlag som ni använder när ni ska köpa in, eller upphandla, tjänster kring renoveringen, och finns med i de avtal ni sluter med konsulter och entreprenörer.

I upphandlingsunderlagen bör det till exempel framgå vilka mål ni har för byggnadens energianvändning.  Målen kan omfatta tekniska krav som gäller byggnadens energiprestanda, men också krav på kontroll och uppföljning av kraven samt hur arbetet ska kvalitetssäkras under byggprocessen. 

Läs mer om detta på sidan Mål, krav och dokumentation i projekteringen, under rubriken ”Omvandla era mål till tydliga krav” ”.

Mål, krav och dokumentation i projekteringen

Entreprenadformen påverkar arbetet 

Vem som ansvarar för projekteringen beror på vilken entreprenadform som valts för projektet. Entreprenadformen påverkar också vilka handlingar som behöver tas fram och på vilken detaljnivå. Denna ansvarsfördelning behöver ni få med i avtalen med konsulter.

Det finns inte ett givet tillfälle när entreprenadformen ska väljas och det skiljer sig också åt i olika projekt. Om projektet inte har valt entreprenadform redan under byggidéstadiet, är det dags att göra det nu. Det är viktigt att vara införstådd med vad olika entreprenadformer ger för möjligheter och utmaningar så att ni kan välja den som passar bäst. 

Läs mer på sidan Avtal i byggidéskedet, under rubriken ”Entreprenadformen påverkar” .

Avtal i byggidéskedet 

Boverket (2024). Avtal i projekteringsskedet. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/projektera/avtal/ Hämtad 2024-10-16