PBL under projekteringsskedet
När ni ska ändra i byggnaden kan ni behöva ansöka om bygglov eller skicka in en anmälan för det ni vill göra i byggnaden.
Behövs bygglov eller anmälan?
Vissa åtgärder kräver bygglov, vissa kräver anmälan och vissa åtgärder kräver varken bygglov eller anmälan. Vad som krävs beror på vad ni ska göra; ibland kan er byggnad eller platsen som er byggnad befinner sig på, påverka.
Om ni är osäkra, fråga byggnadsnämnden i er kommun vad som krävs för det ni planerar att göra. Det är också hos kommunen ni ansöker om lov eller gör anmälan.
Kommunernas webbsidor för byggande och boende
Men tänk på att även om varken bygglov eller anmälan krävs så måste renoveringen ändå uppfylla de tekniska egenskapskrav som finns preciserade i Boverkets byggregler och sådana krav som gäller vid ändring av byggnader, bland annat kraven om att ta tillvara byggnadens kulturvärden. Det är ni som byggherre som ansvarar för att de kraven uppfylls. Det innebär att ni behöver ta fram relevanta handlingar under projekteringen och se till att utförandet följer dessa. Läs mer om handlingar på sidan Mål, krav och dokumentation i projekteringsskedet.
Mål, krav och dokumentation i projekteringsskedet
Om åtgärden kräver bygglov behöver ni ha både bygglov och startbesked innan ni får börja bygga. Om åtgärden kräver anmälan behöver du endast startbesked från byggnadsnämnden.
Skicka in handlingar till bygglov eller anmälan
Om den åtgärd ni ska utföra kräver bygglov eller anmälan, behöver ni skicka in en ansökan eller anmälan till byggnadsnämnden i kommunen.
För att kommunens byggnadsnämnd ska kunna handlägga ärendet måste nämnden förutom ansökan eller anmälan även få vissa handlingar. Det är ni som byggherre som ansvarar för att ta fram dessa handlingar.
Exakt vilka handlingar som behöver lämnas in beror på vad som ska göras, men kompletta handlingar underlättar för byggnadsnämnden och gör processen enklare och snabbare. Det är byggnadsnämnden som avgör vilka handlingar de behöver för att kunna handlägga ärendet. Besök berörd kommuns webbplats eller kontakta kommunen innan ni skickar in ansökan eller anmälan, för att få mer information om vilka handlingar de behöver. På så sätt kan ni minimera risken för att processen försenas genom att kommunen behöver begära in kompletteringar.
Kommunernas webbsidor för byggande och boende
Ansökan om lov och förhandsbesked
Kontrollplan och kontrollansvarig PBL – ett krav
Enligt PBL ska alla åtgärder som kräver bygglov eller bygganmälan ha en kontrollplan. Syftet med kontrollplanen är att byggnadsnämnden ska kunna bedöma om regelverket enligt PBL kommer att uppfyllas.
Byggherren ska senast vid det tekniska samrådet lämna ett förslag till kontrollplan till byggnadsnämnden. Det är byggherren som är ansvarig för att det finns en kontrollplan och att den följs vid bygg- eller rivningsåtgärden. Vilka punkter som ingår i kontrollplanen ska anpassas till de risker som finns i projektet.
Om åtgärden kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan krävs det oftast en certifierad kontrollansvarig. Den kontrollansvarige ska hjälpa byggherren med att ta fram ett förslag till kontrollplan för den aktuella åtgärden och kan även hjälpa till med vad som behöver skickas in till byggnadsnämnden.
En kontrollplan enligt PBL samlar inte alla kontroller som behövs under projektet. Det kan finnas andra kontroller som behöver göras av olika skäl. Läs mer om risker och kontroller under projekteringen på sidan Risker, utredningar och kontroller i projekteringsskedet.
Risker, utredningar och kontroller i projekteringsskedet
Beslut om bygglov eller anmälan
När byggnadsnämnden har tagit emot ansökan eller anmälan ska nämnden skicka ett mottagningsbevis. Bygglovsbeslutet ska ni få senast tio veckor efter att er ansökan är komplett.
När ni fått ert bygglov: invänta startbesked och tekniskt samråd
När ni får ert bygglov blir det offentligt. Bygglovet gäller inte för alltid. Ett bygglov slutar gälla om man inte har börjat bygga inom två år, eller om man inte har byggt klart inom fem år.
Om ni inte får bygglov
Om byggnadsnämnden säger nej till er ansökan om bygglov kan ni överklaga beslutet till länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan då välja att ändra kommunens beslut eller att säga nej till ert överklagande.
Tekniskt samråd
Om byggnadsnämnden anser att det krävs separat startbesked och beslutat om bygglovet får ni en kallelse till ett möte med kommunens bygglovsavdelning. Detta möte kallas för tekniskt samråd. På det tekniska samrådet berättar ni för kommunens handläggare hur ni har tänkt genomföra byggåtgärden.
Inför det tekniska samrådet ska byggherren lämna handlingar till byggnadsnämnden som visar att projekteringen har genomförts på ett fackmässigt sätt. Dessutom ska byggherren lämna in ett förslag till kontrollplan enligt PBL.
Vilka handlingar som byggnadsnämnden behöver beror bland annat på komplexiteten på det som ska byggas. Exempel på handlingar som kan behövas är geoteknisk undersökning, konstruktions- och installationsritningar, brandskyddsbeskrivning och fuktsäkerhetsprojektering. Det kan också behövas en beskrivning av hur åtgärden påverkar byggnadens kulturvärden. Byggherren behöver antingen själv ha expertkunskap inom området eller anlita extern kompetens.
Viktigt att vänta på startbeskedet
Byggåtgärden får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har lämnat ett startbesked. Startbesked krävs vid både bygglov och anmälan.
Startbesked innebär att åtgärden antas komma att uppfylla de krav som gäller, framförallt de tekniska egenskapskraven. I startbeskedet fastställer byggnadsnämnden kontrollplanen.
Läs mer om de tekniska egenskapskraven på sidan PBL under byggidéskedet.
Läs mer om startbesked på PBL kunskapsbanken.
Startbesked
När ni fått startbesked så fortsätter PBL-processen med byggnadsnämnden i byggskedet. Läs mer på sidan PBL under byggskedet.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.