Finansieringsstöd

Granskad: 8 augusti 2024

Det finns bidrag, skatteavdrag och lån och som du kan söka när du ska energieffektivisera ditt hus. Här får du en överblick över olika stöd som kan underlätta för dig att finansiera din renovering.

Bidrag för energieffektivisering i småhus

Illustration av en spargris med mynt. Illustration: Infab

Sedan juli 2023 finns det ett bidrag att söka för att energieffektivisera småhus.

För att få bidrag måste du äga och bo permanent i småhuset. Småhuset ska också värmas upp med antingen direktverkande el eller genom ett vattenburet distributionssystem som värms upp av el eller genom gasförbränning. Även tappvarmvattnet måste värmas upp av el eller gasförbränning.

Du kan ansöka om bidrag för materialkostnader för vissa åtgärder på värmesystemet. Du kan också ansöka om bidrag för åtgärder på klimatskärmen, men bara om du först fått bidrag till åtgärder på värmesystemet i samma hus.

Du hittar mer information om bidraget och e-tjänsten för ansökan på Boverkets sida om bidraget.

Sök bidrag för energieffektivisering i småhus

Rot och andra avdrag på skatten

När du anlitar företag för att renovera, bygga om eller bygga till ditt hus kan du få skatteavdrag för delar av arbetskostnaden, så kallat rotavdrag. Generellt kan du få rotavdrag på upp till 30 procent av kostnaden för arbetet.

Så fungerar rotavdraget (på Skatteverkets webbplats)

Om du investerar i viss grön teknik, kan du även få ett särskilt avdrag för kostnaden för arbete och material. Det finns tre saker du kan få avdrag för, och hur mycket avdrag du kan få beror på vad du väljer att göra:

  • solceller: 20 procent av kostnaderna för arbete och material
  • lagring av egenproducerad elenergi: 50 procent av kostnaderna för arbete och material
  • laddningspunkt för eldrivna fordon: 50 procent av kostnaderna för arbete och material.

Avdraget för grön teknik fungerar på samma sätt som rotavdraget. Företaget som gör arbetet åt dig drar av pengarna direkt på fakturan till dig. Sedan begär företaget utbetalning från Skatteverket.

Grön teknik (på Skatteverkets webbplats)

Gröna lån till energieffektiviserande renovering

Det finns också banker och låneinstitut som erbjuder stöd till miljömässigt hållbara investeringar. Främst handlar det om gröna bolån – rabatterade lån som du kan få ta, om ditt hus är energieffektivt.

Gröna bolån

Några erbjuder även gröna tilläggslån eller energilån. Det är lån som du kan ta om du vill renovera ditt hus så att det blir energieffektivt, till den nivå som krävs för gröna bolån.

Det finns också särskilda lån om du vill installera solceller. Flera solcellsinstallatörer och elnätbolag erbjuder förmånliga lånevillkor.

Fråga gärna din bank vilka gröna låneprodukter som just de erbjuder. Du kan också läsa mer i Besmås rapport, Gemensam upphandling och grön finansiering.

Gemensam upphandling och grön finansiering (rapport på Besmås webbplats)

EU-taxonomin och grön finansiering av renovering

EU har regler om vad som ska räknas som ”gröna” lån och liknande – kriterier för vilka ekonomiska verksamheter som ska klassas som miljömässigt hållbara. Detta påverkar hur bankerna definierar och avgränsar sina ”gröna produkter”, till exempel gröna bolån. Därmed påverkas vilka fastighetsägare som kan få grön finansiering. Reglerna finns i EU:s  taxonomi för hållbara investeringar (”taxonomin”) . Syftet är att öka de miljömässigt hållbara investeringarna och bidra till EU:s klimatmål och målsättningarna inom EU:s gröna tillväxtstrategi, den gröna given. Taxonomin antogs i juli 2020 men reglerna införs stegvis.

Reglerna säger att en renovering ska förbättra husets energiprestanda med minst 30 procent, uttryckt som primärenergital, för att den ska klassas som miljömässigt hållbar och berättiga till grön finansiering.

För att nå 30 procent behöver du ofta kombinera flera olika åtgärder. Läs mer om olika typer av energieffektiviserande åtgärder för att se vad som kan passa ditt hus.

Välja åtgärder

Taxonomin kan alltså påverka dina möjligheter att få finansiering. Fundera gärna på om du kan anpassa din renovering så att du uppfyller kraven i taxonomin, så kan du ha bättre chans att få ett grönt lån. Fråga gärna din bank vilka gröna lån de erbjuder.

Du kan läsa mer om taxonomin i Boverkets rapport Statens roll inom taxonomin, under Relaterad information.  

En bra sammanfattning över vad taxonomin innebär i praktiken finns på Sweden Green Building Councils webbplats.

Vad är EU:s gröna taxonomi? (på Sweden Green Building Councils webbplats)

Boverket (2024). Finansieringsstöd. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/2.lonsamhet/finansiering/ Hämtad 2024-11-22