Klimatanpassning och energieffektivisering

Granskad: 4 oktober 2024

När du energieffektiviserar ditt hus har du ett bra tillfälle att även förbereda det för ett förändrat klimat. På den här sidan har vi samlat information om klimatanpassning.

Klimatförändringar kan påverka ditt hus

Checklista med bockar. Illustration: Infab

Klimatförändringar kan öka risken för klimatrelaterade skador på ditt hus. Det är tryggare och ofta billigare att förebygga risker genom att klimatanpassa ditt hus, än att tvingas reparera uppkomna skador. Billigast och effektivast är om du passar på att klimatanpassa huset när du ändå ska renovera eller bygga om. Det passar bra att även förebygga risker kopplade till klimatförändring när du energieffektiviserar ditt hus.

Risker och åtgärder

Här har vi samlat några övergripande exempel på anpassningar som kan vara bra att fundera på när du ska energieffektivisera ditt hus utifrån ökade risker på grund av klimatförändringar.

Hur stor är risken att påverkas?

Hur stor risken är att en byggnad utsätts för konsekvenser (till exempel en översvämmad källare) vid ett förändrat klimat beror på husets utsatthet och sårbarhet. 

Storleken på utsattheten beror nästan uteslutande på var huset är placerad. Om huset till exempel ligger precis vid och i nivå med hav, sjöar eller vattendrag så är den utsatt för klimatrisken stigande vattennivåer. Om huset är placerad i en stadsmiljö med stora hårdgjorda ytor så kan den i stället exempelvis vara utsatt för klimatriskerna värmeöar och/eller nederbörd av skyfallskaraktär. 

Storleken på sårbarheten beror däremot på förvaltning, utformning, verksamhet och tekniska system. Om huset till exempel är utformad med stora fönsterpartier i söderläge, saknar utvändig solavskärmning och har omgivande hårdgjorda ytor så indikerar det en hög sårbarhet mot värmebölja och skyfall. Om huset däremot har mindre fönsterpartier, är omgiven av mycket grönska, har passiv skuggning och redan idag kan hantera årets varmaste dagar väl så är sårbarheten lägre mot samma klimatrelaterade risker. 

En byggnads placering är svår att påverka. Då är det lättare för en fastighetsägare att arbeta med att anpassa huset och därmed minska sårbarheten.

Läs mer om klimatrisker på Klimatanpasning.se.

Vilka klimatrisker finns på min fastighet? (på Klimatanpassning.se)

Anpassningsåtgärder för ett förändrat klimat

Det finns många anpassningar till ett förändrat klimat som är möjliga att genomföra i en byggnad, på fastighetsnivå och i förvaltningsrutiner för att uppnå en mer motståndskraftig byggnad. 

Anpassningarna kan ibland vara stora och kosta mycket pengar. Men det finns även mindre anpassningar som kan genomföras för att minska sårbarheten.

Risker och åtgärder – regn och översvämning

Klimatförändringar förväntas öka risken för översvämningar på grund av fler och kraftigare skyfall och en stigande havsnivå. 

Fråga din kommun om ditt hus ligger i ett område med risk för översvämning. Det finns också kartor med bedömningar av översvämningsrisk vid havskust, sjöar och vattendrag på Översvämningsportalen.

Översvämningsportalen (på Myndigheten för samhällsberedskaps webbplats)

Om ditt hus ligger i ett riskområde kan det vara en stor fördel att skydda källaren mer aktivt mot översvämning. Det kan du göra genom att till exempel:

  • Installera återströmningsskydd och backventiler i golvbrunnar och avlopp. Läs gärna mer på sidan om återströmningsskydd.

Återströmningsskydd

  • I samband med dränering säkerställa att det finns lutning bort från huset i stället för mot huset.
  • Säkerställa avrinningsvägarna runt fastigheten så att vattnet leds bort från den. Det kan göras genom att hålla hängrännor och stuprör rena, se till att avlopp och dräneringsrör är rensade och i bra skick, samt att marken närmast huset lutar från fastigheten. 
  • Täta oönskade otätheter och genomföringar nära marknivå. Läs gärna mer på sidan om att täta väggar, golv och tak.

Täta väggar, golv och tak - klimatskärmen

  • Vid stor risk för översvämningar se över elsystem som kan komma att översvämmas och anpassa dem till nivåer ovanför riskutsatta delar. 

Risker och åtgärder – temperatur

Klimatförändringar medför att medeltemperaturen i Sverige ökar, med störst ökning vintertid. Sommartid förväntas perioder med värmeböljor att bli allt vanligare.

När du energieffektiviserar är det därför viktigt att förhålla sig till byggnadens långsiktiga känslighet för höga temperaturer. Här följer några saker du kan göra för att minska din och husets känslighet.

Persienner och markiser

Om du har för varmt inomhus sommartid är det bra att överväga passiva lösningar som inte använder energi först. Se över möjligheterna att förbättra invändig och utvändig solavskärmning i form av till exempel persienner och markiser. Det kan hjälpa dig att hålla huset svalare på både kort och lång sikt. Om du vill sätta upp markiser på husets utsida kan du behöva bygglov. Kontrollera vad som gäller för ditt hus innan du börjar.

Regler och tillstånd

Träd och grönska på tomten

Träd och annan skuggande grönska på tomten bidrar till solavskärmning och reglering av lufttemperatur.

Kylsystem

Om passiva lösningar inte räcker till kan även kylsystem bli aktuella. Att tillföra kyla aktivt är tekniskt mer komplicerat.

Det uppstår fuktrisker när man sänker temperaturen. För varje grad som temperaturen sänks ökar den relativa luftfuktigheten med ca fem procent.  

Dels bidrar det klimatutsläpp om inte energi som solel används.  När du kyler ditt hus bör du göra det på ett säkert och energieffektivt sätt. Se till exempel till att kylsystemet passar till husets storlek och behov. När du kyler huset kan det uppstå kondens. Se till att kondensvattnet kan avledas så att huset inte får fuktskador.

Läs gärna mer om  åtgärder för att förebygga höga inomhustemperaturer på sidan Värmebölja.

Värmebölja

Förebygg fuktrisker

Mer nederbörd innebär mer slagregn som belastar detaljer i fasaden. Besiktiga regelbundet fasad- och grunddetaljer och täta direkt om det har uppstått sprickor av någon anledning. Har du enstegstätade detaljer i slagregnsutsatta lägen bör du fundera på om det även går att få till flerstegstätning när du gör andra förbättringsarbeten.   

Fuktrisker med enstegstätning 

Högre temperaturer påverkar luftfuktighet och ånghalt i luften. Tillsammans med mer regn ger det en längre tillväxtsäsonger och därmed större risk för påväxt på ytor utomhus vilket både kan öka behovet av underhåll och minska livslängden på byggdelar. Tänk på det när du väljer material och ytbehandlingar utomhus vid en åtgärd. Läs gärna mer om att välja byggmaterial och produkter på sidan Klimat- och miljöpåverkan.

Klimat- och miljöpåverkan

Klimatförändringar bidrar generellt till större risk för fuktskador på till exempel vindar, fasader och fundament. Det är viktigt att förstå riskerna när man utformar åtgärder.

Fuktrisker för olika byggdelar

Fastighetsägarens ansvar för klimatanpassning

Du som fastighetsägare har det yttersta ansvaret för att skydda ditt hus. Det betyder att du står för risken för eventuella skador till följd av klimatförändringar, även om du inte har någon skyldighet att klimatanpassa ditt hus. 

För att få överblick kan du ta fram en handlingsplan med tydliga anpassningsaktiviteter. Många av dessa aktiviteter kan sedan med fördel inkluderas i redan befintliga processer och system, som exempelvis i underhållsplaner.

Fråga gärna ditt försäkringsbolag hur de arbetar med risker kopplade till klimatförändringar.

Läs mer om ditt ansvar som fastighetsägare på Klimatanpasning.se.

Ditt ansvar som fastighetsägare (på Klimatanpassning.se)

Vägledning och stöd från andra aktörer

Klimatanpassning.se är en webbportal om klimatanpassning som drivs och förvaltas av Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI. Bakom webbplatsen står Myndighetsnätverket för klimatanpassning. På klimatanpassning.se kan du bland annat hitta information som är relevant för dig som fastighetsägare. 

För fastighetsägare (på klimatanpassning.se)

Fastigheter (på Klimatanpassning.se)

IVL Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Allmännytta har en vägledning för att hjälpa fastighetsägare och bostadsföretag i klimatanpassningsarbetet. Vägledningen visar hur ett klimatanpassningsarbete systematiskt kan genomföras i sex steg. Vägledningen redogör för klimatanpassningsåtgärder med naturbaserade lösningar som är utformade för bostadsföretag, och som kan genomföras för att minska riskerna för skador.

Vägledning ska hjälpa bostadsföretag med klimatanpassning (på IVL:s webbplats)

För att underlätta för dig som är fastighetsägare eller småhusägare att bedöma eventuella klimatrelaterade risker för ditt hus samt ge tips på lämpliga åtgärder för att förebygga dessa risker har forskare vid Linköpings Universitet utvecklat verktyget Visadapt. Det är ett kartverktyg där du skriver in din adress och sedan kan se eventuella klimatrisker samt enkla åtgärder du kan göra.

VisAdapt (på Linköping universitets webbplats)

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tagit fram en skrift om klimatanpassning. Den riktar sig främst till ägare av offentliga fastigheter men innehåller även information som är relevant för andra fastighetsägare.

 Stöd i arbetet med klimatanpassning (rapport på SKR:s webbplats)

Boverket (2024). Anpassa till klimatförändringar. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/3.viktiga_hansyn/klimatanpassning/ Hämtad 2024-12-22