Installation av berg-, sjö- och jordvärmepumpar med smart styrning

Granskad: 9 december 2024

Att installera en värmepump minskar mängden köpt energi och därmed dina kostnader för uppvärmning och varmvatten. Tänk på att se över hur ventilationen och värmen påverkas av ändringen.  

Installation av värmepump för berg, sjö och jord med smart styrning

En värmepump tar energi från berg, jord eller sjövatten och ger värme och varmvatten till huset. En värmepump kan ge upp till fyra gånger mer energi än vad den använder i form av el.

Du kan installera en värmepump om ditt hus har ett vattenburet värmesystem med golvvärme eller radiatorer. Läs mer om att byta till vattenburet värmesystem under Relaterad information nedan.

Vid berg- och markvärme återladdas borrhål och värmeslingor sommartid. Du kan installera berg-, jord- eller sjövärmepump när som helst på året.

Det kostar ganska mycket att installera en värmepump, men du sparar också mycket energi på att göra det. Därför passar det bäst i hus med stort behov av uppvärmning och varmvatten.

Exempel på en bergvärmepump ansluten till ett borrhål. Illustration: Boverket / Altefur Development
Exempel på en jordvärmepump ansluten till en jordvärmeslinga. Illustration: Boverket / Altefur Development
Exempel på en sjövärmepump ansluten till en sjövärmeslinga. Illustration: Boverket / Altefur Development

Lönsamhet och energibesparing

Hur mycket du kan spara beror på hur mycket värme och varmvatten huset behöver, vilken värmepump du väljer samt var i landet huset är beläget. Lönsamheten beror exempelvis på kostnad för investering och aktuellt pris på energi.

Andra nyttor och mervärden med åtgärden

Du kan även komplettera din värmepump med utrustning för kylning av huset sommartid, vilket kan vara användbart i ett varmare klimat. Genom att utnyttja temperaturen på cirka 10°C från borrhålet sommartid kan du utnyttja så kallad frikyla. Frikyla kyler hela eller delar av husets bostadsyta med endast el för cirkulationspumpar och fläktkonvektorer men kräver inte el för produktion av kyla. Det är mest effektivt i anläggningar för bergvärme, men det går också att använda anläggningar för mark- och jordvärme.

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra samtidigt

  • Det finns andra åtgärder som kan minska behovet av effekt för uppvärmning.  Exempelvis att täta fönster och dörrar. Överväg om det passar att göra något av detta samtidigt som du installerar en luftvärmepump.  Ta hänsyn till dessa åtgärder då värmepumpen dimensioneras. Vid minskat effektbehov för värme kan du välja en mindre berg-, jord- eller sjövärmepump, och borrhålet behöver inte bli lika djupt.
  • Överväg möjligheten att installera så kallad smart styrning av berg-, jord- eller sjövärmepumpen.
  • Överväg möjligheten att installera ackumulatortank (varmvatten) för energilagring vid låga spotpriser för el. Du behöver då ha ett timprisavtal för elhandel för att få lägre elkostnad. Ett alternativ är att ha egenproduktion av solel. Solelen som produceras dagtid kan då användas för uppvärmning av varmvatten kvälls- och nattetid.

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden

  • Kontrollera med din kommun om du behöver bygglov eller tillstånd för att borra eller lägga slinga i jord eller sjö. För att utvinna värme ur mark, ytvatten eller grundvatten så krävs det en anmälan till din kommunala nämnd enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Inom särskilt utpekade områden såsom vattenskyddsområde kan det vara förbjudet eller kräva tillstånd. Kontrollera också om det finns närliggande borrhål hos grannarna.
  • Tänk på att dimensionera systemet så att det täcker både värme och varmvattenbehov. Dimensioneringen avser värmepumpens storlek i avgiven effekt samt borrhålslängd vid bergvärme och kollektorslangs längd vid jord- eller sjövärmepump.
  • Ta hjälp av en installatör för att välja värmepump utifrån geologiska förutsättningar för din tomt, bedömning av hur stor effekt du ska välja för värmepumpen och för att se till att borrhålet är rätt dimensionerat om du väljer bergvärme.
  • Se över hur ventilationen påverkas om du byter från eldad uppvärmning, exempelvis ved, olja eller pellets till värmepump. Om ditt hus har självdragsventilation bygger ventilationen i huset på att skorstenen blir varm och på så sätt hjälper till med självdraget. Därför kan du behöva installera mekanisk ventilation, om skorstenen inte längre kommer att användas på samma sätt. Fråga gärna en expert om råd.
  • Tänk på att värmen i källaren påverkas om du slutar elda med bränslen. Pannan och skorstenen avger spillvärme som hjälper till att värma källaren. Du kan behöva komplettera med radiatorer i källaren när pannan inte längre är i drift.
  • Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.

Efter åtgärden

  •  Se till att värmepumpens värmekurva är rätt inställd, och att vattentrycket i värmesystemet är rätt inställt. Be gärna en expert om hjälp. Det är viktigt för att få en så låg energianvändning som möjligt med det nya värmesystemet.
  • Fyll vid behov på köldbärarvätska i expansionskärlet under följande vinter så att värmedistributionen från borrhålet eller kollektorslangen blir så effektiv som möjligt.
  • Följ upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.
  • Undersök om du kan få ett billigare elabonnemang. Om din renovering har minskat behovet av el, kan du ha möjlighet att sänka den fasta kostnaden för elabonnemanget, genom att byta till en lägre kapacitet för huvudsäkringen (”säkra ned”). Du kan också sänka kostnaden för fjärrvärme om du har ett abonnemang med en bestämd maxeffekt.
  • Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Du kan läsa mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhållet på ditt hus.

    Planera och genomför underhåll på ditt hus

Här kan du få hjälp

Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp när du ska installera en värmepump.

Energi- och klimatrådgivning

Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.

Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Energideklaration

Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.

Hämta energideklaration

Hitta energiexperter

Experter

Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av experter. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.

Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt hantverkare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.

Montageanvisningar

Läs gärna monteringsanvisningar från flera olika tillverkare och leverantörer. Där kan du få kunskap om hur du kan göra. Du kan också jämföra olika produkters styrkor och svagheter. Om du ska anlita ett företag för att göra jobbet, kan du dessutom skriva i avtalet att de ska följa en viss anvisning. Oftast kan du hitta anvisningarna genom att söka på internet.

Certifieringar och kvalitetssystem

För att säkerställa kvalitet och säkerhet, finns det certifieringar och kvalitetssystem för de som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Det kan vara en god idé att läsa om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns, för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag på Energimyndighetens webbplats.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Berg-, sjö- och jordvärmepump. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/5.valja_atgarder/berg--sjo--och-jordvarme/ Hämtad 2025-01-20