Ansluta till fjärrvärme

Granskad:

Fjärrvärme är värmedistributionssystem som ger både värme och varmvatten. Det kan vara ett alternativ om huset ligger i närheten av en fjärrvärmeledning. Tänk på att se över hur ventilationen och värmen påverkas om du byter från en bränslepanna till fjärrvärme eftersom bränslepannan bidrar till luftrörelserna i byggnaden på ett kraftfullare sätt än fjärrvärme, genom att luft sugs ut genom eldstaden vid eldning.

Ansluta till fjärrvärme

Fjärrvärme innebär att varmt vatten distribueras från energileverantörens anläggning via kulvertar i gator och mark. Ledningsrör dras till huset och värmen överförs via värmeväxlare till husets system för värme och varmvatten. För att det ska vara intressant för fjärrvärmeleverantören att ansluta din byggnad så ska byggnaden ligga inom rimligt avstånd från fjärrvärmenätet. Kontakta fjärrvärmeleverantören för att se om det är aktuellt för dem att ansluta din byggnad.

Om du vill ansluta till fjärrvärme behöver det finnas ett vattenburet värmesystem i huset. Om huset värms med direktverkande el måste du därför byta ut radiatorerna. Läs mer om att byta till vattenburet värmesystem under Relaterad information nedan.

För anslutning till fjärrvärmenät behöver man gräva, så det är enklast att göra när marken är fri från tjäle. Resten av installationen går att göra året runt.

Varmvatten transporteras från energibolagets anläggning till hus via värmerör/kulvertar. Fjärrvärme ger både värme och varmvatten, men det krävs att värmen distribueras i vattenanslutna radiatorer, så kallad vattenburet värmesystem. Illustration: Boverket / Altefur Development

Energibesparing och lönsamhet

Du minskar inte din energianvändning bara genom att ansluta till fjärrvärme. Priset för fjärrvärme har historiskt varit lägre än för el. Det kan därför vara långsiktigt fördelaktigt även för hus med direktverkande el att installera ett vattenburet värmesystem anslutet till fjärrvärme.

Fjärrvärmeanslutning innebär i dagsläget att man binder sig vid en (1) leverantör av värme. Det finns då risk för oförutsedda prishöjningar utan möjlighet till att byta leverantör på kort sikt. Ett vattenburet värmesystem är dock flexibelt när det gäller att byta mellan olika former av värmepannor eller vattenvärmepumpar.

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att kombinera

  • Installera rumsgivare som kopplas till fjärrvärmecentralen. Då får du en jämnare inomhustemperatur och minskar energianvändningen.
  • Isolera rörledningar, såväl utvändiga som invändiga. Det kan också bidra till lägre kostnader för energi.

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden

  • Se över hur ventilationen påverkas om du byter från eldad uppvärmning, exempelvis ved, olja eller pellets till fjärrvärme. Om ditt hus har självdragsventilation bygger ventilationen i huset på att skorstenen blir varm och på så sätt hjälper till med självdraget. Därför kan du behöva installera mekanisk ventilation, om skorstenen inte längre kommer att användas på samma sätt. Fråga gärna en specialist om råd.
  • Tänk på att värmen i källaren påverkas om du slutar elda med bränslen. Pannan och skorstenen avger spillvärme som hjälper till att värma källaren. Du kan behöva komplettera med radiatorer i källaren när pannan inte längre är i drift.
  • Överväg att välja en cirkulationspump med automatisk varvtalsreglering. De använder mindre energi och ger därmed lägre energikostnad.
  • Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.

När åtgärden genomförs

  • Se till att värmekurvan i reglercentralen är rätt inställd, för att få en så låg energianvändning som möjligt med det nya värmesystemet.
  • Se till att eventuella rumsgivare kopplas in mot fjärrvärmecentralen. Detta görs vanligtvis av installatör.

Efter åtgärden

  • För att användningen av energi ska kunna optimeras, behöver värmesystemet justeras in, så att det har rätt balans.

  • Anlita gärna en specialist för att göra injusteringen. Värmesystem kan vara komplexa och kräva professionell kunskap för styrning och injustering. Termostaterna och radiatorventiler kan behöva kontrolleras och eventuellt bytas.

  • En specialist kan dessutom hitta eventuella problem och föreslå lösningar. Du kan dock själv styra temperaturen, genom att ställa in reglercentral och termostater. Hur du gör det, kan du läsa i instruktionerna från tillverkaren.

  • Följ även upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.

  • Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Du kan läsa mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhållet på ditt hus.

Planera och genomför underhåll på ditt hus

Här kan du få hjälp

Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp om fjärrvärme.

Energi- och klimatrådgivning

Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.

Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Energideklaration

Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.

Hämta energideklaration

Hitta energiexperter

Specialister

Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av specialister. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.

Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt hantverkare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.

Montageanvisningar

Läs gärna monteringsanvisningar från flera olika tillverkare och leverantörer. Där kan du få kunskap om hur du kan göra. Du kan också jämföra olika produkters styrkor och svagheter. Om du ska anlita ett företag för att göra jobbet, kan du dessutom skriva i avtalet att de ska följa en viss anvisning. Oftast kan du hitta anvisningarna genom att söka på internet eller få dem från installationsleverantören.

Certifieringar och kvalitetssystem

För att säkerställa kvalitet och säkerhet, finns det certifieringar och kvalitetssystem för de som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Det kan vara en god idé att läsa om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns, för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag på Energimyndighetens webbplats.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Fjärrvärme. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/5.valja_atgarder/fjarrvarme/ Hämtad 2025-01-23