Installera golvvärme
Det är skönt med varma golv och därför väljer många golvvärme av komfortskäl. Om huset inte har rätt förutsättningar för golvvärme kan dock energianvändningen öka, och det finns dessutom risker för fuktskador som behöver beaktas. På denna sida får du tips på saker som är bra att tänka på innan du väljer att installera golvvärme, samt under och efter installationen, för att du ska få full nytta av åtgärden.
Golvvärme
Golvvärme kan utformas med många olika tekniker, exempelvis vattenburen värme, luftburen värme och värmeavgivande elslingor. Oavsett teknik så innebär det att golvet blir värmekällan i rummet.
Husgrunden och golvmaterialet påverkar energianvändningen
I ett hus med golvvärme är värmeavgivningen till den underliggande marken större än i ett hus med annan uppvärmning eftersom golvet är varmare. Hur stor skillnaden blir beror på hur tjock isolering det finns i husgrunden. Om du lägger in golvvärme i ett hus med lite isolering mot mark är risken mycket stor att din energianvändning ökar.
Vilket ytmaterial du väljer inomhus påverkar energianvändningen. Har du isolerande ytmaterial är risken större att energianvändningen ökar. Du behöver då hålla högre temperatur i golvet för att få igenom samma mängd energi till inomhusluften som ett ytmaterial som isolerar sämre. Exempel på isolerande ytmaterial är tjocka parkettgolv med isolerande stegljudsisolering. Även tjocka mattor ovanpå golvet isolerar. Exempel på golvmaterial som lättare släpper igenom värmen till inomhusluften är plastmattor och klinker.
Inomhustemperaturen påverkar energianvändningen
Användningen av energi ökar med ökande golvtemperatur. Hur en installation av golvvärme påverkar energianvändningen i huset, jämfört med uppvärmning med radiatorer, beror på flera faktorer, till exempel:
- När golvvärmen fungerar som det är tänkt kan du ofta sänka inomhustemperaturen i luften med bibehållen komfort jämfört radiatorer.
- Husgrundens isoleringsnivå. Hur väl husgrunden är isolerad från början avgör hur mycket energi som läcker ut. Alternativt går det kanske att tilläggsisolera husgrunden.
- Hur många månader per år som du använder golvvärmen. Har man till exempel klinker på golvet kan detta upplevas som kallt om inte golvvärmen är på och då är det lätt att man förlänger uppvärmningssäsongen. Om golvvärmen är påslagen längre än nödvändigt ökar energianvändningen påtagligt.
- Var i landet man bor. Ju kallare det är ute desto större risk för ökande energianvändning.
Omvänd fukttransport
Om grunden är dåligt isolerad blir marken under huset varm när golvvärmen är igång. Det byggs upp en ”värmekudde” under huset. När golvvärmen slås av på våren blir plattan kall medan marken fortfarande är varm vilket gör att markfukt kan kondensera mot plattan. En tumregel är att marken behöver vara minst tre grader kallare än konstruktionen för att kunna lägga täta ytor inomhus. Med större byggnader blir det svårare för marken mitt under huset att bli nedkyld. Risken ökar därför med storlek på byggnaden.
Källare ökar ofta sannolikheten för varm mark eftersom marken också fungerar som isolering när det blir längre avstånd från golvet till utomhus.
Fuktproblem kan också uppträda om golvvärme installeras i delar av grunden. Ett specialfall är parhus om man i det ena huset har golvvärme och i det andra radiatorer. Det kan ge fuktrisker i huset utan golvvärme.
Du kan läsa mer om fuktrisker för husgrunder på sidan Risk med fukttransport från mark till betongplatta och källare.
Risker med fukttransport från mark
Är du osäker så kontakta en sakkunnig som bedömer situationen innan du bestämmer dig för att installera golvvärme.
Krypgrunder och golvvärme
Ska du installera golvvärme över en krypgrund så tänk på att uteluftsventilerad krypgrunder ofta har fuktrisker. Även om golvvärme generellt ger en varmare och torrare grund kan risken för fuktproblem öka om tilläggsisolering utförs felaktigt. Är du osäker så kontakta en expert som bedömer grunden innan du bestämmer dig för att installera golvvärme.
Läs mer att tilläggsisolera krypgrunder på sidan Tilläggsisolera grunden.
Läs mer om fuktrisker med krypgrund på sidan Fuktrisker med krypgrund.
Risk för komfortproblem vid konvertering till golvvärme
När man ändrar till golvvärme kan komforten i huset påverkas. Nedan finns exempel på några saker som du bör tänka på.
Risk för kallras vid fönster
Många äldre hus har fönster med sämre isolering som kan ge mycket kallras. Kallras uppstår när den varma rumsluften kyls av vid den kalla rutan. Eftersom kall luft är tyngre än varm faller den ned mot golvet, vilket kan ge komfortproblem. Radiatorer placeras därför ofta under fönstren för att minska kallraset. Risken för kallras ökar om du har spaltventiler i fönstret som även tar in kall uteluft.
Om du installerar golvvärme och tar bort radiatorerna kan du därför få problem med golvdrag. Ett sätt att minska risken är att förbättra fönstrets isoleringsförmåga.
Läs mer på sidan om att energirenovera eller byta fönster.
Energirenovera eller byta fönster och dörrar
Tidsfördröjd värmereglering
Det är vanligt att golvvärme gjuts in i en betongplatta som lagrar mycket värme. Det kan då uppstå en tidsfördröjning innan en ökning eller minskning av värmetillförseln påverkar rumstemperaturen. Det blir ett trögt system som kan ge sämre komfort vid snabbt växlande temperaturer utomhus. Problemet kan vara särskilt påtagligt i hus med stora fönster och frånluftsventilation. När utomhustemperaturen hastigt sjunker har golvvärmen svårt att snabbt klara av kallraset från fönstren och från tilluften. Problemet är vanligast under vår och höst. Med ett väl injusterat och fungerande reglersystem kan problemet minska.
Läs mer om att injustera och styra värmesystemet i ditt hus på sidan Injustera och styr värmesystemet.
Injustera och styr värmesystemet
Tjällyftning kan orsaka skador på husgrunden
Vid uppförande av nya byggnader är det inte så enkelt att man bara kan öka mängden isolering i grunden för att minska energianvändningen. Blir det minusgrader under huset kan det ge risk för tjällyftning och sönderfrysta rör. Ett sätt att minska risken och energianvändningen är att tillföra isolering i marken utanför huset.
Isoleringen ligger då som en krage runt huset som håller marken varm och hindrar tjälen från att tränga fram till grunden.
Att tänka på vid installation av golvvärme
Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före och efter åtgärden för att få full nytta av den.
Före åtgärden
- Bedöm möjligheten att tilläggsisolera grunden.
- Bedöm risken för kallras och om det behövs andra åtgärder för att motverka det.
- Välj helst golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften.
- Beakta risken för höga temperaturer som kan torka ut trägolv.
- Välj livslängd för golvvärme med hänsyn till livslängd på golvmaterialen. Håller till exempel tätskikt och klinker i 30 år är det tråkigt om golvvärmen slutar fungera efter 10 år.
- Fundera på vilka skador som kan uppstå om golvvärmen går sönder, och om det går att åtgärda om det händer.
- Bedöm fuktrisker. Lägg till exempel inte fuktkänsliga ytmaterial eller tätskikt om det kommer att bli blött i drift.
- Möjliggör att golvvärmen kan regleras så att blodcirkulationen i fötterna inte tar skada av att golvet blir för varmt.
Under utförande
- Kontrollera att värmeslingorna hamnar på rätt ställe innan de byggs in. Tänk särskilt på att inte ha golvslingor där ni vill fästa fast saker i golvet.
- Fundera ifall annan uppvärmning behövs i fuktiga utrymmen under icke uppvärmningssäsong.
Efter åtgärden
- Sänk lufttemperaturen för att minimera energianvändningen.
- Undvik att använda golvvärmen när det inte är uppvärmningssäsong.
- Reglersystemet bör vara väl injusterat.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.