Tilläggsisolera grunden

Granskad: 29 juli 2024

Tilläggsisolering av en uteluftsventilerad krypgrund kan minska byggnadens energianvändning och göra det varmare inomhus. Men kontrollera alltid fuktrisken, eftersom isoleringen kan göra själva krypgrunden kallare och fuktigare.

Tilläggsisolering av uteluftsventilerad krypgrund

Ett hus med uteluftsventilerad krypgrund står ofta på en grundmur som är ventilerad genom ventiler. När man tilläggsisolerar, lägger man isoleringen under golvbjälklaget och ibland även på insidan av krypgrundens väggar. Det gör så att mindre värme försvinner ut ur huset, och därmed går det åt mindre energi. Av fuktskäl kan man ibland även isolera på marken i krypgrunden.

Åtgärden leder ofta till bättre komfort på grund av varmare golv. Nyttan beror på hur väl isolerad krypgrunden är från början och hur mycket plats du har att lägga dit mer isolering.

Om golvvärme ska installeras bör alltid tilläggsisolering övervägas för att inte få en ökad energianvändning.

Välj gärna ett isoleringsmaterial som har bra isoleringsförmåga. Ju lägre ”lambda”-värde desto mer isoleringseffekt får du ut av varje centimeter. Det blir extra viktigt om det är ont om plats.

Du kan tilläggsisolera inne i krypgrunden när som helst på året.

Om du tilläggsisolerar under golvbjälklaget behöver du vara medveten om fuktriskerna. Krypgrunden kommer att bli kallare, och det ökar risken för kondens och fuktskador. Det går att lösa genom att skapa en så kallad varmgrund, alltså att isolera insidan av väggarna och ytan mot marken i krypgrunden isoleras, istället för golvbjälklaget. Det kan dock vara svårare att skapa en varmgrund om marken inte är jämn i kryputrymmet.

Fuktrisker med krypgrund

Krypgrund tilläggsisoleras oftast underifrån. Illustration: Boverket / Altefur Development

Energibesparing och lönsamhet

Ofta går det att spara energi genom att tilläggsisolera en uteluftsventilerad krypgrund. Hur mycket man sparar varierar. Det beror bland annat på vilket skick huset var i innan isoleringen, och var i landet man bor.

Andra nyttor med åtgärden

Tilläggsisolering av uteluftsventilerad krypgrund leder ofta till en ökad värmekomfort.

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra samtidigt

  • Se över lufttätheten i golvbjälklaget. Ett lufttätt golvbjälklag minskar risken för drag och kalla golv. Det kan även minska risken för att exempelvis markradon tränger sig upp till boytan.
    Radon om du är villaägare
  • Överväg att justera marklutningen runt huset eller att justera dräneringen, om du har problem med inträngande ytvatten i grunden.
  • Se över takavvattning (hängrännor, stuprör och renstrattar) för att minska riskerna för vatteninträngning i grunden.

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden

  • Finns det plats att tilläggsisolera eller behöver du skapa mer höjd, till exempel genom att ta bort material på marken?
  • Finns det rör som hamnar kallare och behöver förstärkt skydd mot frysning?
  • Kan det bli problem med att tjälen går ner under grundläggningsdjupet om det blir kallare? Överväg i så fall att isolera delvis på marken.
  • Undersök krypgrunden och golvbjälklaget. för att se till att det inte finns fuktskador. Om det finns mögel eller röta, behöver du hitta och åtgärda orsakerna, innan du börjar tilläggsisolera.
  • Om det finns eller riskera bli höga fuktnivåer i grunden. Sträva efter passiva lösningar som varmgrund. Om du har problem med fukt, kan du överväga aktiva lösningar som avfuktare men det ökar energianvändningen.
  • Kontrollera om det finns problem med höga radonvärden. Då kan du behöva lufttäta golvbjälklaget när du tilläggsisolerar.
  • Kontrollera om du har stora tryckfall och luftrörelser från grund till inomhus. Det kan då vara dags att justera in ventilationen. Anlita gärna en expert för att göra injusteringen. Ventilationssystem kan vara komplexa och kräva professionell kunskap för styrning och injustering. En expert kan dessutom hitta eventuella problem och föreslå lösningar.
  • Har du kalla golv när det blåser? Överväg att lufttäta bjälklagskanten, annars kan nyttan med din tilläggsisolering försvinna.
  • Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.

När åtgärden genomförs

  • Du kan behöva öppna upp bjälklaget för att komma åt att lufttäta även inne i bjälklaget. Gör inspektionshål och utvärdera behovet om du inte redan gjort det före isoleringen.
  • Om du isolerar på sommaren när grunden naturligt är fuktigare än annars finns en risk att stänga in fukt beroende på isoleringsteknik. Kontrollera fuktnivån innan du bygger in material.

Efter att åtgärden har genomförts

  • För att användningen av energi ska minska så mycket som möjligt, behöver värmesystemet justeras in, så att det har rätt inställningar. Har du termostatstyrd värme sker det automatiskt, annars behöver du justera manuellt. Anlita gärna en expert för att göra injusteringen. Värmesystem kan vara komplexa och kräva professionell kunskap för styrning och injustering.
  • Om golven upplevs som varma, överväg att minska den inställda inomhustemperaturen för ytterligare energibesparingar.
  • Följ upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.
  • Tilläggsisolering minskar husets effektbehov. Undersök om du kan få ett billigare elabonnemang. Om din renovering har minskat behovet av el, kan du ha möjlighet att sänka den fasta kostnaden för elabonnemanget, genom att byta till en lägre kapacitet för huvudsäkringen (”säkra ned”). Du kan också sänka kostnaden för fjärrvärme om du har ett abonnemang med en bestämd maxeffekt.
  • Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Du kan läsa mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhållet på ditt hus.

    Planera och genomför underhåll på ditt hus

Här kan du få hjälp

Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp när du ska tilläggsisolera grunden.

Energi- och klimatrådgivning

Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.

Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Energideklaration

Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.

Hämta energideklaration

Hitta energiexperter (e-tjänst)

Experter

Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av experter. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.

Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt hantverkare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.

Montageanvisningar

Läs gärna monteringsanvisningar från flera olika tillverkare och leverantörer. Där kan du få kunskap om hur du kan göra. Du kan också jämföra olika produkters styrkor och svagheter. Om du ska anlita ett företag för att göra jobbet, kan du dessutom skriva i avtalet att de ska följa en viss anvisning. Oftast kan du hitta anvisningarna genom att söka på internet.

Certifieringar och kvalitetssystem

För att säkerställa kvalitet och säkerhet, finns det certifieringar och kvalitetssystem för de som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Det kan vara en god idé att läsa om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns, för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag på Energimyndighetens webbplats.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Tilläggsisolera grunden. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/5.valja_atgarder/grund/ Hämtad 2024-12-22