Installation av solceller för solel

Granskad: 5 september 2024

Med en solenergianläggning, som ger solel, blir du mindre påverkad när elpriset går upp och ned. Du kan använda elen för husets uppvärmning, för apparater i bostaden eller för att ladda elbilen. Planera väl så att solcellerna kan fungera under lång tid och får en bra placering, som inte ger en för stor påverkan på husets eller områdets miljö och kulturvärden.

Installation av solel eller solceller

Solceller kan installeras på tak, fasad eller mark. De omvandlar solens strålar till likström, som sedan omvandlas till växelström i en växelriktare.

Det vanligaste i dag är monokristallina och polykristallina solceller. Det finns också tunnfilmssolceller. De olika typerna har olika utseende, böjbarhet, verkningsgrad och pris. Du kan välja typ utifrån vad som är viktigast för dig och vad som fungerar för husets förutsättningar.

Solelen måste användas eller lagras i samma stund som den genereras. Därför är de flesta solelanläggningar anslutna till elnätet, och överskottet som inte behövs i huset kan säljas. Ett batterilager kan ta vara på den el som inte används i genereringsstunden.

En solelanläggning har en livslängd på 25–30 år, så ditt tak bör kunna hålla minst lika länge. Börja därför med att kontrollera att ditt tak är i tillräckligt bra skick.

Sommarhalvåret är den lämpliga tiden att installera solceller, eftersom de normalt monteras på taket och de flesta takmaterial kräver att man gör hål i taket. För att hinna producera mycket el det första året kan det vara bra om anläggningen är färdig i skiftet mellan vår och sommar.

När du köper en solcellsanläggning är du skyldig att kontrollera att företaget som utför installationen är behörigt. Företaget ska finnas med i Elsäkerhetsverkets företagsregister, med verksamhetstypen ”elproduktionsanläggningar”. Du behöver också utreda hur brandskyddet och räddningstjänstpersonalens säkerhet kan främjas. 

Installation av solceller (på Elsäkerhetsverkets webbplats)

Du kan behöva ansöka om bygglov för solcellerna. Läs på din kommuns webbplats eller fråga hos kommunens byggnadskontor.

Solfångare och solcellspaneler

Kommunernas webbsidor för byggande och boende

Även om du inte behöver bygglov, så finns det krav i plan- och bygglagen på hur din installation får utformas. När man gör ändringar på ett hus ska man ta hänsyn till stadsbilden, landskapsbilden och platsens natur- och kulturvärden. Det som kallas för varsamhetskravet och förvanskningsförbudet innebär att man ska ta tillvara husets kulturvärden, och ändringarna ska ha en god form-, färg- och materialverkan.

Ett nätanslutet solelsystem. Illustration: Boverket / Altefur Development
Solcellspaneler placerade på marken. Illustration: Boverket / Altefur Development

Påverkan på bebyggelsemiljön och kulturvärden

Eftersom solfångare oftast placeras där de syns väl, får de en stor påverkan på en byggnads utseende. Därför behöver du vara noga med hur de utformas, så att de förändrar utseendet så lite som möjligt samt inte skapar störande reflexer till omgivningen.

Solceller finns i många olika färger och utföranden. Sträva efter, att välja en färg som är anpassad till omgivningen, att undvika blänk och att låta solcellspanelerna följa takets form så väl som möjligt. Kanske kan de placeras någonstans på tomten där de inte syns lika mycket.

Det kan ofta löna sig att satsa på en dyrare lösning med bättre utformning, eftersom utseendet påverkar husets värde och eftersom goda lösningar ofta blir mer långlivade.

Det finns krav i plan- och bygglagen på hur din installation får utformas. När man gör ändringar på ett hus ska man ta hänsyn till stadsbilden, landskapsbilden och platsens natur- och kulturvärden. Du kan läsa mer om varsamhets- och utformningskrav på Boverkets andra webbsidor.

Varsamhetskravet

Förvanskningsförbudet

God form, färg och materialverkan

Hänsyn och god helhetsverkan

När huset fick ett nytt plåttak med ståndfals lades solceller mellan falsarna. Solcellerna syns endast som ett streck strax ovan takfoten och en aningen glansigare yta än ett vanligt takmaterial. Foto: Otto Ryding/Boverket
Flerfamiljshus i tegel med solceller på hela taket. Genom att solcellerna anpassats efter takets form har solcellsanläggningen blivit en integrerad del av husets gestaltning. Foto: Otto Ryding/Boverket
Solpaneler på en gräsmatta framför ett bostadshus och en kyrka. I känsliga miljöer kan det var en fördel att söka andra placeringar för solcellerna än på byggnaderna. Foto: Otto Ryding/Boverket

Energibesparing och lönsamhet

Eftersom solcellerna tillför elenergi minskar ditt behov av att köpa el. Du kan också få intäkter från den sålda överskottselen när solen skiner.

Hur lönsamt det vore för dig att installera solceller beror på kostnaden för anläggningen och på det framtida elpriset. Det beror också på hur mycket av elen du använder själv i huset, eftersom det kostar mer att köpa el än du får när du säljer el.

Grön teknik - Privat (på Skatteverkets webbplats)

Andra nyttor med åtgärden

Med solel blir du mindre påverkad när elpriset höjs.

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att kombinera

  • Eftersom en solelanläggning har en livslängd på cirka 25 år bör du kontrollera att husets takmaterial har minst lika lång livslängd kvar. Annars bör du renovera taket när du installerar solcellerna.
  • Överväg att komplettera med ett batterilager. Då kan du lagra el som inte används direkt i huset, så att du kan använda den själv senare under året, i stället för att sälja överskottet över elnätet.

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden

  • Ta reda på om du behöver söka bygglov för den åtgärd du vill göra, eller göra en anmälan. Det kan också finnas regler i till exempel detaljplanen om vad du får göra med just ditt hus eller i ditt område. Läs mer på kommunens webbplats.
  • Analysera hur anläggningen kommer att påverka byggnadens utseende. Jämför gärna utseendet på flera olika lösningar och kontrollera med flera olika leverantörer.
  • Utred om takets konstruktion och hållfasthet är tillräckliga, för den ökade vikt som anläggningen kommer att innebära.
  • Du behöver också utreda hur brandskyddet och räddningstjänstpersonalens säkerhet påverkas. Du kan läsa mer om brandskydd vid installation av solpaneler på sidan solpaneler.
  • Bedöm fuktrisker med att montera solpaneler som skuggar taket eller som kan skada takets täthet mot vatten. Se mer i relaterad information.
  • Bestäm storlek på solelanläggningen efter dels takytan, dels ditt behov av el över året, uttryckt i installerad maxeffekt (kWp).
  • Jämför prestandan för olika typer av utrustning – solpaneler, växelriktare, optimerare och batteri.
  • Jämför villkor och garantier för material, arbete, livslängd och levererad effekt.
  • När du köper en solcellsanläggning är du skyldig att kontrollera att företaget som utför installationen är behörigt. Företaget ska finnas med i Elsäkerhetsverkets företagsregister, med verksamhetstypen ”elproduktionsanläggningar”.
  • Innan du sätter igång anläggningen ska du lämna in en föranmälan till elnätsbolaget.
  • Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.
  • Du kan som privatperson få skattereduktion kopplat till solceller, exempelvis för installationskostnad och levererad el. Du kan läsa mer på Skatteverkets webbplats.

Solpaneler

Installation av solceller och elsäkerhet (på Elsäkerhetsverkets webbplats)

Skatteregler vid elförsäljning (på Energimyndighetens webbplats) 

Mikroproduktion av förnybar el – privatbostad (på Skatteverkets webbplats) 

När åtgärden genomförs

  • Kontrollera att infästningar och genomföringar i taket blir vattentäta.
  • Dokumentera gärna arbetet, till exempel genom att fotografera.

Efter åtgärden  

  • Låt gärna en oberoende besiktare besikta anläggningen för att kontrollera att inga fel eller skador har uppstått.
  • När anläggningen är monterad och all el är installerad ska du lämna en slutanmälan till elnätsbolaget. Du får inte sätta igång anläggningen förrän du har fått ett slutgodkännande från elnätsbolaget.
  • Installatören bör ge dig alla anvisningar för drift och skötsel, tillverkarnas manualer samt dokumentation av utförandet. 
  • Följ upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.
  • Följ upp att det inte uppstår fuktproblem på vinden.
  • Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Du kan läsa mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhållet på ditt hus.

Planera och genomför underhållet på ditt hus

Här kan du få hjälp

Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp när du ska installera solceller.

Energi- och klimatrådgivning

Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.

Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Energideklaration

Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.

Hämta energideklaration

Hitta energiexpert

Specialister

Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av specialister. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.

Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt utförare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.

Montageanvisningar

Läs gärna monteringsanvisningar från flera olika tillverkare och leverantörer. Där kan du få kunskap om hur du kan göra. Du kan också jämföra olika produkters styrkor och svagheter. Om du ska anlita ett företag för att göra jobbet, kan du dessutom skriva i avtalet att de ska följa en viss anvisning. Oftast kan du hitta anvisningarna genom att söka på internet.

Certifieringar och kvalitetssystem

För att säkerställa kvalitet och säkerhet, finns det certifieringar och kvalitetssystem för de som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Det kan vara en god idé att läsa om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns, för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag hos Energimyndigheten, se Relaterad information. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag på Energimyndighetens webbplats.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Solel. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/5.valja_atgarder/solel/ Hämtad 2024-12-22