Tilläggsisolera fasaden

Granskad:

Tilläggsisolering kan göra stor skillnad när du vill minska energianvändningen och förbättra boendekomforten. Men du måste isolera på rätt sätt för att undvika fuktskador. Tänk också på att tilläggsisolering kan påverka husets utseende och karaktär. Här får du veta mer om hur huset påverkas av tilläggsisolering, och vad du behöver tänka på för att få goda effekter.

Film: Att tänka på vid lufttätning och isolering

Hur klimatskärmen är utformad och skicket på den, har stor inverkan på byggnadens uppvärmningsbehov och energianvändning. Därför är lufttätning och tilläggsisolering av till exempel väggar, tak, grund, fönster och dörrar vanliga åtgärder vid energieffektivisering. Men du behöver ha en genomtänkt strategi för åtgärderna utifrån förutsättningarna i just din byggnad. Och ha koll på vilka risker som finns.  I den här filmen får du några exempel på vad som är bra att tänka på.

Syntolkad version av "Att tänka på vid lufttätning och isolering" (video i Boverkets videokanal)

Tilläggsisolering av fasad

När du tilläggsisolerar förbättrar du husets befintliga isolering genom att komplettera hela eller delar av klimatskärmen – alltså ytterväggar, fönster, dörrar och tak. Ofta betyder det att husets ytterväggar blir tjockare. Du kan antingen isolera utvändigt på fasaden eller inne i bostaden.

Att tilläggsisolera på fel sätt kan leda till fukt- och mögelskador. Ta därför alltid reda på hur tilläggsisolering kan påverka ditt hus, innan du börjar.

Det är ofta ganska dyrt att tilläggsisolera, och det krävs mycket material. Se till att skaffa dig en bild av vad det kommer att kosta, i förhållande till hur mycket du kan spara.

Tvärsnitt på hur fasaden ser ut före och efter tilläggsisolering. Viktiga detaljer som påverkas är inringade. Tilläggsisolering av husets fasad kan göras både invändigt och utvändigt. Viktiga detaljer som påverkas av att det blir tjockare isolering på fasaden inringade. Exempelvis köldbryggor vid anslutningar mellan olika byggnadsdelar så som vägg–fönster, vägg–tak, vägg–golv samt husets utseende vid övergångar mellan väggen och tak, fönster och sockel. Illustration: Boverket / Altefur Development

Utvändig tilläggsisolering

Utvändig tilläggsisolering är ofta bäst ur energibesparings- och fuktsynpunkt eftersom de befintliga ytterväggarna då blir varmare och torrare. Det minskar risken för fuktskador inne i väggarna. Dessutom kan eventuella köldbryggor i väggkonstruktionen byggas bort. Tilläggsisolering kan också bidra till ett bättre inomhusklimat.

Försök att planera så att du tilläggsisolerar när det är torrt väder. Annars är risken att du stänger in fukt i väggarna.

Ur kulturmiljö- och arkitektonisk synpunkt är en utvändig tilläggsisolering ofta problematisk. Om du klär fasaden med ett annat material än tidigare så ändras husets utseende. Karaktäristiska fasadutsmyckningar och detaljer kan komma att täckas över. Tilläggsisolering kan också leda till att fönster och dörrar hamnar längre in i fasaden, att takfoten inte längre skjuter ut lika mycket som tidigare och att fasaden hänger ut över sockeln. Det kan göra att huset får ett ”överjäst” uttryck. En annan risk med det är att utåtgående fönster inte längre kan hakas av när det är dags för fönsterrenovering eller att det inte finns plats att öppna dörrar helt.

I flera fall är det direkt olämpligt med en utvändig tilläggsisolering. Men ibland kan den vara oproblematisk om man väljer ett utförande som är anpassat till husets utseende och karaktär. Det finns exempel på putsade funkishus där takfot, sockel och entréns lilla skärmtak byggts på samtidigt som fönster och dörrar har flyttats ut så att det yttre utseendet är oförvanskat.

Har du ett hus som redan är kraftigt ombyggt eller på annat sätt förändrad kan en utvändig tilläggsisolering vara en möjlighet att rätta till missgrepp och ge huset en utformning som bättre passar dess ålder och karaktär.

För att undvika oönskade fasadförändringar är det viktigt att du i förväg tänker igenom hur en tilläggsisolering kommer att påverka husets utseende och kulturhistoriska värde. Tänk också på att ett hus utseende påverkar dess ekonomiska värde.

Om du vill tilläggsisolera på ett sätt som väsentligt ändrar byggnadens karaktär, behöver du bygglov om du bor inom detaljplanelagt område. En detaljplan eller områdesbestämmelser kan även innehålla en utökad lovplikt. Hör med din kommun vad som gäller för ditt hus.

Även om du inte behöver bygglov, behöver du alltid ta hänsyn till husets karaktärsdrag och kulturhistoriska värde.

Läs mer om varsamhets- och utformningskrav på Boverkets webbplats.

Varsamhetskravet

Förvanskningsförbudet

Utformningskravet god form-, färg- och materialverkan

Hänsyn och god helhetsverkan

Invändig tilläggsisolering

Invändig tilläggsisolering minskar läckaget av rumsvärme ut till utsidan av väggen. Utsidan blir därför kallare, och inträngande fukt från väder och vind torkar ut långsammare. Det ökar risken för fuktskador som frostsprängning av tegel och sten, röta i trä och tillväxt av mögel inne i väggarna. Det är också svårare att åtgärda eventuella köldbryggor. Huset kan därför komma att fara mer illa av en invändig tilläggsisolering, jämfört med en utvändig. Risken blir större ju tjockare isolering du lägger på.

Men en fördel med en invändig tilläggsisolering är att husets fasad lämnas oförändrad. Det är särskilt viktigt för hus med en omsorgsfullt utformad exteriör och för hus med höga kulturvärden.

Invändig tilläggsisolering kan istället påverka exempelvis fotlister och fönsterfoder, stuckaturer, utformningen av övergång mellan vägg och tak, samt annan fast inredning som av estetiska eller kulturhistoriska skäl inte bör påverkas eller döljas.

Tänk också på att en invändig tilläggsisolering kommer att göra rummen mindre.

Energieffektivisering, lönsamhet och miljönytta

Hur mycket energi kan du spara på att tilläggsisolera? Det beror på hur bra ytterväggarna var från början, och på hur energieffektiv den nya isoleringen är.

Det blir lönsammast att tilläggsisolera om du passar på när du ändå ska göra ändringar på fasaden. Om du till exempel ska byta fasadpanel kan du undersöka om det finns utrymme för att komplettera isoleringen eller byta den befintliga isoleringen till en ny med bättre egenskaper.

Hur lönsamt det kan bli beror på flera olika saker. Läs mer på sidan Lönsamhet och finansiering vid energieffektiviserande renovering.

Lönsamhet och finansiering vid energieffektiviserande åtgärder

Hur stor miljönytta tilläggsisoleringen får, beror också på flera saker. Läs mer på sidan Klimat- och miljöpåverkan vid energieffektiviserande renovering.

Klimat- och miljöpåverkan vid energieffektiviserande renovering

Andra nyttor med tilläggsisolering

  • Tilläggsisolering kan bidra till ett bättre inomhusklimat: varmare på vintern och svalare på sommaren, om den görs på rätt sätt.
  • Tilläggsisolering kan bidra till att stänga ute eller dämpa buller från utemiljön.
  • Tilläggsisolering kan förbättra förutsättningarna i hus som har värmeåtervinning från ventilationsluften.

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att utföra samtidigt

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Innan åtgärden genomförs

  • Att tilläggsisolera fasaden är en stor åtgärd som påverkar husets utseende och kulturvärden. Fundera därför ordentligt på hur det kommer att se ut efter isoleringen. Fönster och dörrar kan behöva flyttas ut för att inte få ett insjunket utseende. För att bibehålla husets proportioner kan även sockel och takfot behöva byggas på. Ta eventuellt hjälp av en arkitekt eller byggnadsantikvarie. Tänk på att en klumpigt utförd åtgärd kan sänka husets ekonomiska värde.
  • Ta reda på om du behöver ansöka om bygglov för det du vill göra. Om du vill tilläggsisolera på ett sätt som väsentligt ändrar husets karaktär, behöver du bygglov om du bor inom detaljplanelagt område. Hör med byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller för ditt hus.
  • Även om du inte behöver bygglov, kan åtgärden vara otillåten, om den till exempel medför en förvanskning av en kulturhistoriskt särskilt värdefull byggnad. Fråga gärna om råd hos byggnadsnämnden i kommunen.
  • Ligger ditt hus på en fastighetsgräns? Då kan en utvändig tilläggsisolering göra att huset inkräktar på grannfastigheten. Stäm av med kommunen eller din granne om du kan få tillstånd att tilläggsisolera ändå.
  • Vid tilläggsisolering blir väggen tjockare. Det kan påverka dagsljusinsläppet och utblicken.
  • Både invändig och utvändig tilläggsisolering kräver justering av ytor och detaljer.
  • Invändig tilläggsisolering kan påverka fotlister och fönsterfoder, stuckaturer och utformningen av övergång mellan vägg och tak. Tänk även på att boytan minskar.
  • Undersök om fasadens konstruktion har fuktskador. Om det finns mögel eller röta behöver du identifiera och åtgärda orsaken innan du startar arbetet med tilläggsisoleringen.
  • En fel utförd tilläggsisolering kan medföra att det blir för fuktigt i väggen. Det är särskilt riskfyllt vid en invändig tilläggsisolering. Det kan behövas ett ångtätande skikt. Ta hjälp av en fuktexpert om du är osäker.
  • Bedöm hur ventilationen kan påverkas av åtgärden. Justera vid behov. Om ventilationen redan är dålig kan du passa på att undersöka kompletterande åtgärder.
  • Undersök om det finns luftläckage i fasaden som behöver åtgärdas.
  • I samband med tilläggsisolering kan skadat eller kontaminerat material behöva saneras.
  • Val av isoleringsmaterial (till exempel ångöppet, ångtätt eller kapillärt sugande) påverkar riskerna och olika egenskaper passar olika bra till olika tekniska lösningar. Välj med omsorg och ta hjälp om du är osäker.
  • Bedöm behovet av extra fuktsäker utformning av vind- och slagregnsutsatta detaljer, till exempel fönster och dörrar.
  • Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.

När åtgärden genomförs

  • Dokumentera gärna arbetet med fotografier som visar konstruktionens uppbyggnad. Det blir ett värdefullt underlag för framtida renoveringar.
  • Om det inte är torrt väder, fundera på om det behövs utvändigt väderskydd för att minska risken för inbyggd fukt. Ett annat alternativ kan vara att utföra arbetet i etapper.

Efter att åtgärden har genomförts

  • För att nyttan av en tilläggsisolering ska få full effekt så behöver värmesystemet justeras in. Om värmen styrs med termostater sker det automatiskt. Annars behöver det justeras manuellt. Anlita gärna en expert för att göra injusteringen. Värmesystem kan vara komplexa och kräva professionell kunskap för styrning och injustering.
  • Injustera även ventilationen för att få rätt luftflöden, om huset har mekanisk ventilation. Anlita gärna en expert för att göra injusteringen. Ventilationssystem kan vara komplexa och kräva professionell kunskap för styrning och injustering.
  • Följ upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.
  • Vid tilläggsisolering minskar husets värmeeffektbehov. Undersök om du kan få ett billigare elabonnemang. Om din renovering har minskat behovet av el, kan du ha möjlighet att sänka den fasta kostnaden för elabonnemanget, genom att byta till en lägre kapacitet för huvudsäkringen (”säkra ned”). Du kan också sänka kostnaden för fjärrvärme om du har ett abonnemang med en bestämd maxeffekt.
  • Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Läs mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhåll i ditt hus.

    Planera och genomför underhållet på ditt hus

Här kan du få hjälp

Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp när du ska tilläggsisolera fasaden.

Energi- och klimatrådgivning

Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.

Energideklaration

Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.

Experter

Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av experter. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.

Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt hantverkare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.

Montageanvisningar

Läs gärna monteringsanvisningar från flera olika tillverkare och leverantörer. Där kan du få kunskap om hur du kan göra. Du kan också jämföra olika produkters styrkor och svagheter. Om du ska anlita ett företag för att göra arbetet, kan du dessutom skriva i avtalet att de ska följa en viss anvisning. Oftast kan du hitta anvisningarna genom att söka på internet.

Certifieringar och kvalitetssystem

För att säkerställa kvalitet och säkerhet, finns det certifieringar och kvalitetssystem för dem som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Läs gärna på om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns, för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag hos Energimyndigheten. Se Relaterad information.

Boverket (2024). Tilläggsisolera fasaden. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/5.valja_atgarder/tillaggsisolera-fasaden/ Hämtad 2025-01-22