Installation av vedpanna eller pelletspanna

Granskad: 9 december 2024

Om du har en oljepanna, kan du ersätta den med en ved- eller pelletspanna. Då minskar din klimatpåverkan, eftersom ved och värmepellets räknas som fossilfria bränslen. Tänk på att pannan kräver skötsel och underhåll, till exempel att aska ur och sota.

Installation av vedpanna eller pelletspanna

En vedpanna eller pelletspanna ger energi till uppvärmning och varmvatten. Huset behöver ha en fungerande rökkanal (skorsten) och radiatorer (element) för vattenburen värme. Läs mer om att byta till vattenburet värmesystem under Relaterad information nedan.

Om du också installerar en ackumulatortank som lagrar värme, kan du spara ved eller värmepellets eftersom du inte behöver elda lika ofta och kan slippa gå upp för att elda på natten.

Om det behövs en ny skorsten är det lämpligt att installera pannan under vår, sommar eller höst, eftersom det kan behövas göra hål i taket.

Om du eldar med ved, ger den bäst energiutbyte då den har en fukthalt under 20 procent. Om du eldar på fel sätt minskar effektiviteten och miljövinsten försvinner. Dessutom kan du få ett åtgärdsföreläggande och eldningsförbud från miljöförvaltningen i kommunen.

Exempel på vedpanna både utan ackumulatortank och ansluten till en ackumulatortank. Illustration: Boverket / Altefur Development
Exempel på pelletspanna både utan ackumulatortank och ansluten till en ackumulatortank. Illustration: Boverket / Altefur Development

Lönsamhet och energibesparing

Hur mycket du kan spara beror på kostnaden för bränslet, det vill säga ved eller värmepellets. Den beror också på pannans verkningsgrad, hur ofta det eldas, pannans skötsel, husets ursprungliga värmesystems effektivitet och energikostnad samt var i landet huset är beläget.

Andra nyttor

  • När du byter från till exempel olja till ved eller pelletspanna minskar utsläppen av antropogena koldioxidekvivalenter (CO2e).

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra vid byte eller förnyelse av uppvärmningsanordning

  • Det kan vara bra att kontrollera om det finns andra åtgärder som kan minska behovet av effekt för uppvärmning innan den nya uppvärmningsanordningen dimensioneras.
  • Ett par exempel är att förbättra klimatskärmen genom att tilläggsisolera, eller att byta till energieffektiva fönster. Överväg om det passar att göra något av detta samtidigt som du installerar en ved- eller pelletspanna. Om du väljer att göra dessa åtgärder så dimensionera pannan med hänsyn tagen till det förändrade värmebehovet som blir efter förbättringen av klimatskalet.
  • Mekanisk ventilation med värmeåtervinning (FTX) ger en bättre luftomsättning och långsiktig besparing. För att den ska fungera bra behöver du täta eventuella spaltventiler i fönster eller vägg. (Om du däremot vill kombinera frånluftsventilation (F) med frånluftsvärmepump (FX) behöver det finnas spaltventiler i fönster och väggventiler för tilluft.)
  • Beroende på vilket väderstreck huset ligger i, kanske du kan komplettera pannan med solfångare för värme och varmvatten. Den ger ett bra tillskott hela sommarhalvåret. Då behöver du kanske inte elda alls under de varmaste sommarmånaderna för att täcka varmvattenbehovet.
Exempel på vedpanna kompletterad med solfångare. Illustration: Boverket / Altefur Development

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden

  • Överväg om du ska minska värmeeffektbehovet genom effektivisering innan du väljer panna.
  • Bestäm storlek vilken storlek du behöver på pannan och ackumulatortanken, uttryckt i specificerad maximal värmeeffekt, utifrån husets förutsättningar och behov.
  • Jämför energimärkningen för olika pannor och ackumulatortankar.
  • Pannor som sätts på marknaden ska uppfylla ekodesignkrav. Vad gäller fastbränslepannor så innehåller Ekodesignförordningen för fastbränslepannor lagkrav som gäller från och med den 1 januari 2020. Det finns även krav på energimärkning av fastbränslepannor sedan april 2017. Energimyndigheten har mer information om ekodesign och fastbränslepannor.
    Fastbränslepannor (på Energimyndighetens webbplats)
  • Se till att ha ett bra sätt att lagra ved eller pellets, som ger ett lågt fuktinnehåll. Se också till att du har utrymme för ved eller pellets i anslutning till pannrummet.
  • Se till att du har plats för ett expansionskärl, om du installerar ett nytt vattenburet system. Expansionskärlet kan vara öppet och placeras på vinden, eller vara trycksatt slutet och placeras vid pannan. Ett nytt trycksatt expansionskärl ska vara CE-märkt.
  • Ta reda på om du behöver söka bygglov för det du vill göra, eller göra en anmälan. Det kan också finnas regler i till exempel detaljplanen om vad du får göra med just ditt hus eller i ditt område. Om du behöver en ny skorsten till din panna kan det krävas bygglov i vissa fall. Läs mer på kommunens webbplats.
  • Om det krävs anmälan till din kommun, vänta på startbeskedet innan du påbörjar installationen.
  • Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.

När åtgärden genomförs

  • Säkerställ att den nya skorstenen är regnskyddad.
  • Se till att inte fuktig luft inifrån bostaden kan tränga ut på vinden och kondensera där. Genomföringen genom bjälklaget måste utföras lufttätt och brandsäkert.

Efter åtgärden  

  • Tänk på att du inte får börja använda pannan förrän du har fått ett slutbesked från kommunen. Beställ besiktning av sotare. Vid besiktningen kontrolleras att pannan och skorstenen har installerats på rätt sätt och med rätt brandskydd. Efter besiktningen skickar sotaren ett sotarintyg till kommunen, som då utfärdar ett slutbesked. När du har fått slutbeskedet får du börja elda.
  • För att användningen av energi ska minska så mycket som möjligt, behöver värmesystemet justeras in, så att det har rätt inställningar.
  • Anlita gärna en specialist för att göra injusteringen. Värmesystem kan vara komplexa och kräva professionell kunskap för styrning och injustering. Termostaterna på radiatorerna kan också behöva kontrolleras och eventuellt bytas. En specialist kan dessutom hitta eventuella problem och föreslå lösningar.
  • Töm pannan från aska regelbundet. Ta hand om askan på ett säkert sätt, så att den inte kan orsaka brand. Följ skötselinstruktionerna. Pannan måste sotas regelbundet för att fungera så bra som möjligt.
  • Följ upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.
  • Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Du kan läsa mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhållet på ditt hus.

Planera och genomför underhåll på ditt hus

Här kan du få hjälp

Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp när du ska installera ved- eller pelletspanna.

Energi- och klimatrådgivning

Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.

Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Energideklaration

Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.

Hämta energideklaration

Hitta energiexpert

Specialister

Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av specialister. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.

Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt hantverkare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.

Montageanvisningar

Läs gärna monteringsanvisningar från flera olika tillverkare och leverantörer. Där kan du få kunskap om hur du kan göra. Du kan också jämföra olika produkters styrkor och svagheter. Om du ska anlita ett företag för att göra jobbet, kan du dessutom skriva i avtalet att de ska följa en viss anvisning. Oftast kan du hitta anvisningarna genom att söka på internet.

Certifieringar och kvalitetssystem

För att säkerställa kvalitet och säkerhet, finns det certifieringar och kvalitetssystem för de som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Det kan vara en god idé att läsa om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns, för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag på Energimyndighetens webbplats.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Vedpanna, pelletspanna. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/5.valja_atgarder/vedpanna-pelletspanna/ Hämtad 2024-12-22