Energideklarationen – ett bra underlag för din energieffektivisering

Granskad:

Har ditt hus en energideklaration? Då har du en beskrivning av husets energianvändning. Den ger dessutom förslag på kostnadseffektiva åtgärder som passar ditt hus. Energideklarationen utförs av en oberoende certifierad energiexpert.

Vad är en energideklaration?

Illustration på hus och ett förstoringsglas. Illustration: Infab

Energideklarationen är ett bra verktyg när du planerar ändringar och åtgärder för att sänka energianvändningen i huset.

En energideklaration beskriver husets energianvändning. Den ger också förslag på åtgärder, som på ett kostnadseffektivt sätt kan effektivisera husets energianvändning, utan att riskera att försämra inomhusmiljön, kulturvärdena eller husets tekniska egenskaper.

Det är inte säkert att det finns en energideklaration för ditt hus, men om det finns så kan du hämta den på sidan Sök och hämta energideklaration.

Hämta energideklaration

När behöver jag ha en energideklaration?

Som privatperson ska du se till att en energideklaration genomförs, om du bygger ett nytt hus.

Om du ska sälja ett hus ska du se till att det finns en energideklaration, som inte är äldre än tio år.

Dessa byggnader ska energideklareras

Besiktningen och deklarationen ska göras av en oberoende certifierad energiexpert. Om du vill ha en energideklaration gjord kan du hitta kontaktuppgifter via sidan Hitta energiexpert.

Hitta energiexpert (e-tjänst)

Energideklarationen är giltig i tio år. Men om du har gjort ändringar i huset kan det vara en god idé att göra en ny, som visar de nya rätta uppgifterna om energianvändningen.

Jämför hus med energiklassen i deklarationen

En annan poäng med energideklarationer är att man kan jämföra olika byggnaders energiprestanda. Den uttrycks som energiklass, på en skala från A till G.

Energiprestandan är ett tekniskt begrepp som inte är exakt samma sak som husets energianvändning. Energiprestandan baseras på primärenergitalet, ett sammanvägt mått på huset byggnadstekniska och installationstekniska egenskaper, samt hur mycket energi som totalt har gått åt för att generera energin som används i byggnaden.

Ett nybyggt hus har oftast någon av de bättre energiklasserna, A, B eller C, där C är ett minimikrav för nybyggda hus. Äldre hus hamnar ofta i energiklasserna D till G.

Om du har renoverat ditt hus för att minska energianvändningen, kan du låta göra en ny energideklaration och kanske få en ”bättre” energiklass. Om du ska sälja huset kan det bidra till ett högre försäljningspris.

Boverket (2024). Energideklaration. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/lar_kanna/energideklaration/ Hämtad 2025-01-22