Inspiration
Här kan du hitta inspiration, guider, goda exempel, pågående utveckling och forskning samt utbildning inom energieffektiviserande renovering och förvaltning av byggnader.
Se våra filmer om energirenovering
Filmerna ger dig en överblick över saker som är bra att tänka på före, under och efter du genomför ändringar i ditt hus för att minska energianvändningen. Boverket ger dig tips på energieffektiviserade åtgärder för att resultatet ska bli så bra som möjligt för dig och ditt hus.
Filmer om energieffektivisering i flerbostadshus
-
God fastighetsförvaltning av flerbostadshus handlar om att bevara och utveckla byggnadens ekonomiska och funktionella värden. Detta gäller både i löpande drift och vid planerat underhåll. I båda fallen finns många fördelar med att ta med energifrågorna. I den här filmen får du några tips om att arbeta med energieffektivisering i den löpande förvaltningen av huset.
Syntolkad version av "Arbeta löpande med energieffektivisering" (video i Boverkets videokanal)
Läs mer här på Energiguiden – för hållbar renovering.
-
En lyckad energirenovering av flerbostadshus bygger på att du först skaffar dig god kunskap om din byggnad, för att sedan fatta beslut om bra åtgärder utifrån dina förutsättningar. Varje byggnad är unik, med en egen historia att ta hänsyn till. I den här filmen finns några exempel som kan hjälpa dig att reda ut dina förutsättningar.
Syntolkad version av "Ta reda på förutsättningar först" (video i Boverkets videokanal)
Läs mer här på Energiguiden – för hållbar renovering.
-
Alla flerbostadshus är olika. Åtgärder för att spara energi som fungerar bra i ett hus kanske inte passar i ett annat. Det är också viktigt att veta att när man ändrar något i ett hus kan det påverka andra delar. Därför är det viktigt att tänka på helheten när du väljer åtgärder. I den här filmen får du tips på vad som är bra att tänka på vid en energirenovering.
Läs mer här på Energiguiden – för hållbar renovering.
Filmer om energieffektivisering i småhus
-
I filmen ”Bra att veta innan du energieffektiviserar ditt hus” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på innan du sätter igång med att genomföra åtgärder för att sänka energianvändningen i ditt hus. Genom att tänka efter före ökar möjligheterna för att resultatet blir så bra som möjligt.
Läs mer här på Energiguiden – för hållbar renovering.
-
I filmen ”Gör en underhållsplan” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på när du underhåller ditt hus, för att underlätta för dig att ta hand om ditt hus och de som bor där och samtidigt effektivisera energianvändningen.
Läs mer här på Energiguiden – för hållbar renovering.
Filmer om energieffektiviserande åtgärder
-
I filmen ”Rätt åtgärd i rätt hus” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på när du genomför energieffektiviserande åtgärder i ditt hus, för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Filmen utgår från åtgärden att förbättra eller byta fönster, men mycket av informationen är även relevant för andra energieffektiviserande åtgärder. Fler åtgärdsalternativ finns att läsa om vad som passar ditt hus.
Läs mer här på Energiguiden – för hållbar renovering.
-
Hur klimatskärmen på ett flerbostadshus är utformad och skicket på den, har stor inverkan på byggnadens uppvärmningsbehov och energianvändning. Därför är lufttätning och tilläggsisolering av till exempel väggar, tak, grund, fönster och dörrar vanliga åtgärder vid energieffektivisering. Men du behöver ha en genomtänkt strategi för åtgärderna utifrån förutsättningarna i just din byggnad. Och ha koll på vilka risker som finns. I den här filmen får du några exempel på vad som är bra att tänka på.
Syntolkad version av "Att tänka på vid lufttätning och isolering" (video i Boverkets videokanal)
Läs mer här på Energiguiden – för hållbar renovering.
Guider hos andra aktörer
Det finns flera aktörer som har bra information om energieffektivisering i byggnader. Nedan har vi samlat några länkar där du kan hitta inspiration och guidning om energieffektivisering.
Tipsa gärna via svarsknapparna "Hjälpte informationen dig" längst ned på sidan om det finns annan information som vi bör länka till, så kan vi utveckla Energiguiden.
Energieffektivisering i flerbostadshus
Bebo (Beställargrupp Bostäder) är Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus. Du kan hitta information, stöd och verktyg om energieffektivisering i flerbostadshus på Bebos webbplats.
Renovera energieffektivt (på Bebos webbplats)
Energimyndigheten har råd och stöd för mindre bostadsrättsföreningar och fastighetsägare som vill arbeta med energieffektivisering på ett systematiskt och effektivt sätt.
Effektiv energianvändning för flerbostadshus (på Energimyndighetens webbplats)
På Energi- och klimatrådgivningens nationella webbplats finns information inom energi- och klimatområdet till alla som är intresserade av att minska sin miljöpåverkan och sina energikostnader, bland annat information om att energieffektivisera flerbostadshus.
Energi- och klimatrådgivningens webbplats
Energirenovera.se är en informationsplattform med främsta syfte att uppmuntra och vägleda byggnadsägare som vill se över och förbättra sin byggnads energiprestanda.
Energieffektivisering i småhus
På Boverkets webbplats finns råd om att välja åtgärder för energieffektivisering av ditt småhus. Du kan läsa om fördelar och utmaningar med några vanliga åtgärder och vad som är bra att tänka på före, under och efter genomförandet. Du får också länkar till annan vägledning för varje åtgärd.
Välj åtgärder som passar ditt hus (på Boverkets webbplats)
Du kan även läsa om att energirenovera småhus i Energimyndighetens vägledning Husguiden.
Husguiden - för dig som vill energieffektivisera ditt hus (på Energimyndighetens webbplats)
På Energi- och klimatrådgivningens nationella webbplats finns information inom energi- och klimatområdet till alla som är intresserade av att minska sin miljöpåverkan och sina energikostnader, bland annat information om att energirenovera småhus.
Energi- och klimatrådgivningens webbplats
Inspireras av andras erfarenheter
Det finns många goda exempel på renoveringar som har lett till mer energieffektiva hus. Här har vi samlat några länkar där du kan hitta inspiration och lära dig av andras erfarenheter.
Klimatknuffen
Fastighetsägarna och Energieffektiviseringsföretagen har tagit fram plattformen Klimatknuffen. Det är en inspirationssida som bland annat innehåller goda exempel för bostadsrättsföreningar som vill energieffektivisera sina byggnader.
LÅGAN - för energieffektiva byggnader
För att inspirera bygg- och fastighetsbranschen att bygga fler lågenergibyggnader har Lågan tagit fram en sökbar webbplats med goda exempel. Du hittar exempel på energieffektiviserande renoveringar i databasen genom att söka på ombyggnation.
Databas för lågenergibyggnader (på Lågans webbplats)
På Lågans webbplats finns resultat från olika demonstrations- och utvecklingsprojekt samlade.
Resultat från Lågan (på Lågans webbplats)
Lågan har även tagit fram en broschyr med goda exempel på att bygga om och energieffektivisera.
Ombyggnad (på Lågans webbplats)
Goda exempel på energibesparande projekt i byggnader med höga kulturhistoriska värden
Spara och bevara är Energimyndighetens forskningsprogram för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Spara och bevara har samlat flera goda exempel på energibesparande projekt i byggnader med höga kulturhistoriska värden.
Goda exempel (på Spara och Bevaras webbplats)
Demonstrationsobjekt med fokus på energieffektivisering
I projektet Rekorderlig Renovering som har genomförts genom Bebo (Beställargruppen bostäder) har flera demonstrationshus byggts om med fokus på energieffektivisering med syfte att tjäna som goda exempel.
Pilotprojekt Rekorderlig Renovering (på Bebos webbplats)
Goda exempel på lönsamma energieffektiviseringsprojekt
Bebo har även tagit fram en förstudie som beskriver åtta goda exempel på lönsamma energieffektiviseringar hos olika flerbostadsföretag.
Goda exempel på lönsamma energieffektiviseringsprojekt (på Bebos webbplats)
Hållbar renovering ur ett hållbarhetsperspektiv
I antologin Hållbar renovering ur ett helhetsperspektiv från forskarmiljön Siren (Sustainable Integrated Renovation) finns flera goda exempel på hållbara renoveringar.
Pågående utveckling
Det händer mycket inom energieffektivisering av befintliga hus. Nedan följer länkar till några webbplatser där du kan hitta pågående projekt och studier.
Energimyndigheten
Energimyndigheten finansierar flera beställargrupper och nätverk i syfte att skapa samverkan och innovation för att minska energianvändningen i hus. På beställargruppernas webbsidor kan du ta del av pågående projekt och utveckling.
Besmå - Beställargruppen för småhustillverkare
Besmå driver utvecklingsprojekt för att minska energianvändningen vid nybyggen och renovering av småhus. Besmå har samlat information och resultat från aktuella projekt och förstudier.
Projekt och förstudier (på Besmås webbplats)
Bebo - Beställargruppen bostäder
Bebo är ett nätverk för innovation inom flerbostadshussektorn. Bebo har samlat information från aktuella projekt och förstudier.
Lågan - Program för byggnader med mycket låg energianvändning
Lågans mål är att effektivisera energianvändningen och klimatpåverkan i bostads- och lokalsektorn. Lågan har samlat information om aktuella studier på sin webbplats.
Pågående projekt (på Lågans webbplats)
Pågående forskning
Energimyndigheten
Energimyndigheten har även flera forskningsprogram inriktade mot effektivare energi- och resursanvändning i byggnader.
Resurseffektiv bebyggelse
Genom programmet Resurseffektiv bebyggelse finansierar Energimyndigheten forskning och innovation som bidrar med ny kunskap och lösningar för en energi- och resurseffektiv bebyggelse utan negativ påverkan på klimatet.
Forskning och innovation för resurseffektiv bebyggelse (på Energimyndighetens webbplats)
E2B2
Forskning- och innovationsprogrammet för energieffektivt byggande och boende (E2B2) stödjer forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt inom bebyggelsens energianvändning över hela livscykeln.
Energieffektivt byggande och boende (E2B2) (på Energimyndighetens webbplats)
Forskning i samverkan (på E2b2:s webbplats)
Nationellt renoveringscentrum
Nationellt renoveringscentrum (NRC) är en centrumbildning vid Lunds tekniska högskola (LTH), Lunds universitet. NRC samarbetar med näringsliv och akademi för att genom kunskapsuppbyggnad och informationsspridning stödja aktörer inom byggsektorn att genomföra en effektiv renoveringsprocess. Målet är att befintliga byggnader ska bli mer miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara i ett livscykelperspektiv med en förbättrad eller bibehållen funktion för att möta brukarnas och myndigheternas krav.
På nationellt renoveringscentrums webbplats finns bland annat publikationer från genomförda forskningsprojekt relaterat till hållbar renovering.
Projekt (på Nationellt renoveringscentrums webbplats)
Utbildning
Energilyftet
Energilyftet är en utbildning i flera steg som syftar till att främja byggande och renovering till lågenergibyggnader. Energilyftet ingår i Energimyndighetens kompetenshöjande insatser inom näranollenergibyggnader och målgruppen är beställare, arkitekter, ingenjörer, byggprojektledare, tekniska förvaltare och driftspersonal.
Energirenovering av småhus
Lågan har tagit fram en digital utbildning om energirenovering av småhus. Målgruppen för utbildningen är i första hand entreprenörer (exempelvis byggentreprenörer eller installatörer), leverantörer (exempelvis byggmaterialhandlare) och energiexperter, men mycket av informationen i utbildningen kan även vara relevant för andra aktörer. Utbildningen består av inspelat material och är uppdelad i tre moduler och fem avsnitt, där varje avsnitt är max 30 minuter långt.
Energirenovering av småhus - Nya möjligheter för din verksamhet (på Lågans webbplats)
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.