Energipolitiska mål påverkar småhus

Granskad: 26 juni 2024

Både EU och Sverige har satt upp ambitiösa energipolitiska mål som ska uppfyllas under de närmaste decennierna. Den europeiska gröna given och de höjda krav och ambitioner som blir följden av det reviderade direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) kommer att få stor betydelse för att nå effektivare energianvändning i bland annat unionens småhus.

Energi- och klimatpolitiska mål

Det händer mycket på energi- och klimatområdet och både nationellt och inom EU skruvas ambitionerna upp. Målen grundar sig på bland annat Kyotoprotokollet, Parisavtalet och FN:s klimatförhandlingar. Flera viktiga EU-direktiv har förändrats, bland annat direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) och energieffektiviseringsdirektivet (EED). När de förändrade direktiven förts in i svensk lagstiftning så kan förändringarna komma att påverka dig som småhusägare, till exempel genom nya regler och krav för byggnaders energiprestanda.

Ett av de energipolitiska målen är att Sverige till 2030 ska uppnå 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005. 

Sveriges energi- och klimatmål (på Energimyndighetens webbplats)

Den europeiska gröna given

Den europeiska gröna given är ett paket med politiska initiativ inom EU med det övergripande målet att EU ska bli klimatneutralt senast år 2050. Det så kallade 55-procentspaketet är en del av den europeiska gröna given. Paketet är en samling förslag om att se över och uppdatera EU-lagstiftningen, och som syftar till att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

55 %-paketet – EU:s plan för en grön omställning (på Europeiska unionens råd och Europeiska rådets webbplats)

Inom 55-procentspaketet ska bland annat direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) omarbetas. Syftet är att uppnå de energi- och klimatpolitiska mål som ingår i den gröna given. Direktivet syftar till att sänka energianvändningen i unionens byggnadsbestånd samt att definiera målsättningen för byggnaders energiprestanda.

EU har inom ramen för revideringen av EPBD föreslagit att från 2030 ska alla nya byggnader inom EU vara ”nollutsläppsbyggnader”.  Det kan även komma att införas krav på energihushållning i befintliga byggnader. I praktiken kan det betyda att de måste energieffektiviseras. Det ska uppnås med en gradvis förbättring av byggnadsbeståndet och kommer att få stor betydelse för de nationella målen och kraven på energieffektivisering.

55 %-paketet: grönare byggnader i EU (på Europeiska unionens råd och Europeiska rådets webbplats)

EU har även satt som mål att minska beroendet av import av gas, olja och kol. I planen Repower EU talas det särskilt om att EU ska bli oberoende av ryska fossila bränslen och att den gröna omställningen ska påskyndas. Planen kompletterar det tidigare nämnda 55-procentspaketet. Planen Repower EU bygger bland annat på ökad energibesparing och satsningar på förnybar energi som solelproduktion. Det kan komma att påverka förutsättningarna för energieffektivisering även för dig som småhusägare.

RepowerEU – trygg och hållbar energi till ett överkomligt pris (på Europeiska unionens råd och Europeiska rådets webbplats)

Boverket (2024). Energipolitiska mål. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/varfor-energirenovera/energisystemet/energipolitiska-mal/ Hämtad 2024-12-23