Klimatdeklarationens omfattning
Byggnadens livscykel delas upp i byggskede, användningsskede och slutskede, och klimatdeklarationen ska innehålla uppgifter om utsläpp av växthusgaser från byggskedet. I det här avsnittet beskriver vi närmare vad och vilka delar av byggnaden som ska ingå i byggskedet.
Byggnadens livscykel delas in i skeden och moduler
En byggnads livscykel är indelad i byggskede, användningsskede och slutskede, enligt den europeiska standarden EN 15978. De olika skedena i livscykeln delas i sin tur in i så kallade informationsmoduler som beskriver processerna under livscykeln. Modulerna gör att klimatpåverkan kan redovisas likformigt, vilket underlättar tolkningen av resultatet (se figur).
Klimatdeklarationen ska redovisa klimatpåverkan från byggskedet
Klimatdeklarationen ska innehålla en redovisning av klimatpåverkan från byggskedet. Byggskedet omfattar modul A1–A5 (råvaruförsörjning, transport och tillverkning i produktskedet samt transport och bygg- och installationsprocessen i byggproduktionsskedet) enligt den europeiska standarden EN 15978. Se figur nedan.
8 §
Uppgifterna om klimatpåverkan från byggnaden ska omfatta
1. råvaruförsörjning i produktskedet,
2. transport i produktskedet,
3. tillverkning i produktskedet,
4. transport i byggproduktionsskedet, och
5. bygg- och installationsprocessen i byggproduktionsskedet.
Det är naturligtvis värdefullt att beräkna hela byggnadens livscykel men det är endast modul A1–A5 som ska redovisas i klimatdeklarationen.
Utöver den europeiska standardens uppdelning i moduler görs även en uppdelning av bygg- och installationsprocessen (modul A5) i A5 byggspill respektive A5 energi.
Klimatdeklarationens omfattning följer inte den europeiska standarden EN 15978 fullt ut. De delar i modulerna som är obligatoriska att beräkna och som ska redovisas framgår i tabellen nedan, liksom de delar som inte ingår i klimatdeklarationen.
Livscykelskede | Detta ingår i deklarationen | Detta ingår inte i deklarationen |
A1–A3 Råvaruförsörjning, transport och tillverkning i produktskedet |
Klimatpåverkan till följd av råvaruförsörjning, transport och tillverkning i produktskedet för bärande konstruktionsdelar, klimatskärm och innerväggar.
|
Övriga byggprodukter i byggnaden. |
A4 transport | Klimatpåverkan till följd av transporter av ingående byggprodukter i bärande konstruktionsdelar, klimatskärm och innerväggar, från tillverkningsfabrik till byggarbetsplatsen. | Övriga transporter, till exempel transport av arbetsmaskiner och bodar till och från arbetsplatsen samt transport av förbrukningsmaterial. |
A5 byggspill | Klimatpåverkan från produktskede och transport till byggarbetsplatsen av bärande konstruktionsdelar, klimatskärm och innerväggar, som blir till spill på byggarbetsplatsen. | Klimatpåverkan från transport till avfallshanteringsplats och avfallshantering av byggspill som genereras på byggarbetsplatsen. Klimatpåverkan från tillverkning och omhändertagande av emballage och annat avfall som uppstår på byggarbetsplatsen |
A5 energi |
Klimatpåverkan från all användning av el, värme och bränslen på byggarbetsplatsen, exempelvis för:
|
Energi och bränsle för markarbete. |
A5 övrigt |
Vattenanvändning på byggarbetsplatsen för kylning av byggmaskiner eller rengöring. Hjälpmaterial som använts men inte ingår i byggproduktens miljövarudeklaration. Nödvändiga tillfälliga arbeten. |
Klimatdeklarationen ska göras per byggnad, vilket innebär att ett projekt där flera byggnader uppförs kräver flera klimatdeklarationer och att viss samlad redovisning från en arbetsplats eller ett projekt måste delas upp per byggnad.
Upptag av växthusgaser ingår inte
I lagtexten definieras klimatpåverkan som utsläpp och upptag av växthusgaser.
3 §
I denna lag avses med
1. klimatpåverkan: utsläpp och upptag av växthusgaser,
2. växthusgaser: gaser som släpper igenom solens kortvågiga strålning och absorberar delar av jordens värmestrålning.
Med upptag av växthusgaser menas till exempel biogen kolinlagring i träbaserade byggmaterial (jfr prop. 2020/21:144, sid. 23).
Klimatdeklaration för byggnader (proposition 2020/21:144) (på Sveriges riksdags webbplats)
I Boverkets föreskrifter om klimatdeklaration för byggnader undantas upptag av växthusgaser. Det innebär att biogent kol i byggprodukter inte ska tas med vid beräkning av klimatpåverkan (GWP-GHG) som redovisas i klimatdeklarationen.
8 § Vid beräkning av klimatpåverkan ska inte upptag av växthusgaser inräknas.
Klimatpåverkan ska beräknas och redovisas enligt GWP–GHG, vilket inkluderar den sammantagna effekten av utsläpp av växthusgaser men inte upptag och utsläpp av biogen koldioxid. Undantaget motiveras av det inte är tillräckligt utrett hur detta ska redovisas för byggnaden. Läs mer om hur byggnadens klimatpåverkan beräknas med specifika klimatdata från en EPD på sidan ”Klimatdata till beräkningen”.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.