Kungsörnen i Helsingborg
Flerbostadshuset Kungsörnen på Högasten i Helsingborg är ett exempel på ett byggprojekt som visar att det går att bygga klimatsmart utan att tumma på vare sig kvalitet eller standard. Byggherren Helsingborgshem ställde höga krav och entreprenören NCC antog utmaningen. Deras nära samarbete och samverkan med olika leverantörer gjorde att byggnaden resulterade i lägre klimatpåverkan än man vågat hoppas och tro.
Kungsörnen byggdes klimatsmart
Allt började 2018, när Helsingborgshem bestämde sig för att konkurrensutsätta förmågan att bygga klimatsmart. Kungsörnen, med 67 planerade hyresrätter i fyra hus, blev ett pilotprojekt där förfrågan viktades enligt principen 80 procent på priset och 20 procent på klimatpåverkan under byggtiden.
- Vi tyckte det var mycket snack och för lite verkstad, säger Björn Ravemark, projektchef på Helsingborgshem. Men vi fick faktiskt fler anbud än vi brukar. Många ville visa vad de kunde.
Platsgjutet valdes som metod
Byggföretaget NCC vann upphandlingen genom att föreslå både lägst pris och lägst klimatpåverkan.
- Vi ville lära oss att minska våra koldioxidutsläpp, säger Johan Eriksson, platschef på NCC. Vi visste ju att det var tal om klimatdeklarationer och att det här är framtiden. Vi i branschen gör en snabb resa. 2019 visste nästan inga leverantörer vad en EPD var, men nu vet alla det.
Bland de åtgärder som slutligen gav en ännu lägre klimatpåverkan än utlovat märks beslutet att jobba med platsgjuten stomme av klimatförbättrad betong. Det innebar mer slaggprodukter och mindre cement i betongen samt väsentligt kortare transporter. Vidare minskade NCC mängden betong och armeringsstål genom att slimma pelare och väggar samt välja rätt material på rätt plats.
Ekonomiskt och miljövänligt
- Vi gjorde tre beräkningar för att jämföra alternativen prefab, trä och platsgjuten betong, berättar Johan Eriksson. Platsgjuten betong visade sig bli både billigast och miljövänligast.
Anpassning av betongkvaliteten utefter behov för exempelvis grund och balkonger gav ytterligare minskning av klimatpåverkan liksom återanvändning av betongspill och minimering av armeringsspill.
- Vi har visat att det går att bygga minst lika bra hus med mycket lägre klimatpåverkan utan att det är jobbigt, säger Johan Eriksson. Mycket bygger på samarbetet mellan alla inblandade.
Viktigt att ställa tydliga krav
Björn Ravemark är tacksam för att det nu finns referensvärden för klimatpåverkan att både jämföra och utmana med. Referensvärdet för byggnaders klimatpåverkan för nybyggnad av flerbostadshus, enligt en studie från KTH som genomfördes på Boverkets uppdrag, gör det betydligt lättare att ställa tydliga krav.
Referensvärden för klimatpåverkan vid uppförande av byggnader
- Vi är extremt nöjda med resultatet, säger Björn Ravemark. Vårt mål var att minska klimatpåverkan med 40 procent, men faktum är att vi närmast halverade den.
Kungsörnens hyresrätter var färdiga för inflyttning i slutet av 2021. NCC gjorde en klimatberäkning för projektet där man i mångt och mycket följde reglerna för klimatdeklaration för nya byggnader.
- Vi valde att upphandla nästkommande projekt på samma sätt, med vissa förbättringar, säger Björn Ravemark. Vi kan ju inte fortsätta som förut utan måste agera nu. Det är viktigt att alla vi stora beställare vågar ställa krav och samarbetar med entreprenörer och leverantörer.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.