Magasin X i Uppsala

Granskad: 25 september 2024
Byggnad med flera våningar. Fasaden består av mycket glas.

Magasin X i Uppsala är ett exempel på hur klimatberäkningar och krav på materialval och transporter kan bidra till minskad klimatpåverkan. Källare och grund var redan byggda av stål och betong enligt en tidigare plan, men Vasakronan byggde likväl Sveriges största kontorshus med en stomme helt i trä.

”Det kostar inte mer att bygga hållbart”

- Klimatpåverkan från stommen minskade från cirka 130 till 28 koldioxidekvivalenter per bruttoarea för att vi valde trä före betong, säger Jonas Wahlström, projektchef på Vasakronan. Vi har lärt oss mycket på det här projektet. Omställningen i branschen går fort och nu lönar det sig att bygga med låg klimatpåverkan.

Bygg- och fastighetssektorn står för cirka en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. En stor del av utsläppen kommer från byggandet och användningen av byggmaterial. När Vasakronan planerade det sju våningar höga Magasin X, uppstod därför idén om att minska klimatpåverkan genom att ge sig på något så betydande som stommen.

Klimatdeklarationen spelar roll

Jonas Wahlström lät utreda möjligheterna att bygga i trä istället för i stål och betong. När han trycktestade idén hösten 2017 hade branschen inte kommit så långt som idag när det gäller kommersiella byggnader.

- Det var ett relativt oprövat kort i Sverige. Vi visste dock att stommen stod för en stor andel av klimatpåverkan i ett byggprojekt så det var den vi skulle utmana. Nu när klimatberäkningar med rätta tar stor plats i byggprojekt kan man med rätt arbetssätt sänka klimatavtrycken i alla byggdelar.

Han säger att det har hänt mycket i branschen de senaste åren, men tycker att det behövs djupare analyser och bättre, enhetliga beräkningar för att det ska gå att jämföra val av material och metoder.

- Det är viktigt att klimatberäkna med hjälp av digitala verktyg tidigt i projekten och ta klimatdeklarationen på största allvar. Att jämföra på byggdelsnivå och analysera mot andra projekt gör att man systematiskt kan göra rätt val i tidiga skeden, säger han och fortsätter:  

- För att minska klimatavtrycket i projektverksamheten måste man jobba proaktivt, inte bara summera hur det gick. Det är så vi utvecklar oss och bygger klimatsmart.

Hyresgäster efterfrågar hållbarhet

Till en början kostade det på att vilja bygga med låg klimatpåverkan. Vasakronan ställde höga krav på sina leverantörer för varje del av byggnationen – inom allt från material till fossilfria transporter.

- Så sent som 2019 tyckte entreprenörerna att vi var jobbiga, men så är det inte längre, säger Jonas Wahlström. Klimatpåverkan är inte en fråga idag. Den som inte är med, hamnar på avbytarbänken eller blir kvar i spelargången.  

Idag ser han snarare fördelar i att agera klimatsmart i en bransch som verkligen vill uppnå förändring. 

- Det kostar inte mer att bygga hållbart, säger Jonas Wahlström. Vi hade full uthyrning till bra hyresnivåer redan före första spadtaget, och vi har säkrat långsiktiga hyresgäster. Det är tack vare att Magasin X är som det är. Företag som hyr in sig vill figurera i ett klimatsmart sammanhang.

Hållbarhet ur olika aspekter

För Magasin X, som stod färdigt i oktober 2021, finns en övergripande hållbarhetsprofil. Träet förväntas till exempel bidra till jämnare luftfuktighet inomhus medan solceller på fasaden producerar förnybar energi. Andra tekniska lösningar placerar också byggnaden i framkant, exempelvis ett smart geoenergilager som gör att byggnaden inte behöver köpa mer energi än cirka 20 kWh/m² per år. Den prisbelönta byggnaden ska även certifieras enligt högsta nivån i miljöklassificeringssystemet LEED.

- Trots alla bra val vi gjort så har vi identifierat flera material- och systemval som ytterligare hade förbättrat koldioxidavtrycket, men det tar vi i nästa projekt säger Jonas Wahlström.

Den ansvarige arkitekten, Anders Tväråna på White Arkitekter, konstaterar att klimatberäkningen för hela projektet, som gjorts i linje med lagen om klimatdeklarationer, visar på en 40-procentig minskning av klimatpåverkan jämfört med traditionella byggmaterial och -metoder. Han ser det som viktigt för alla arkitekter att följa utvecklingen inom material och metoder och förbereda sig inför gränsvärden för klimatpåverkan. Själv hade han länge velat bygga i trä och tog sig gärna an utmaningen att rita något hållbart, autentiskt och arkitektoniskt.

- Vi kunde ha ändå mycket glas och få mycket ljus tack vare att huset är kompakt och har ett smart energisystem, och vi satte glaset i träsystem istället för aluminium. Vi valde dessutom skiffer före trä till fasaden eftersom det är så långsiktigt hållbart och kräver så lite underhåll.

Det finns ju flera hållbarhetsaspekter att beakta – som att huset blir attraktivt för hyresgäster över tid. Jonas Wahlström menar att de få extra miljoner som lades på stomme och fasad snabbt betalar sig i form av gott renommé och stabil uthyrning. Kombinationen arkitektoniskt tilltalande och klimatsmart lockar och bevarar hyresgäster. På så vis undviks klimatbelastande ombyggnationer. 

- Själva har vi nu ett styrdokument för att säkerställa låg klimatbelastning både under byggskedet och över tid. I nästa projekt fokuserar vi på grund, källare och cirkulära lösningar.

Boverket (2024). Magasin X i Uppsala. https://www.boverket.se/sv/klimatdeklaration/utbilda/goda-exempel-pa-arbete-med-klim/magasin-x-i-uppsala/ Hämtad 2024-09-27