Medför fler bostäder en ökad befolkning?

Granskad:

Är det befolkningstillväxten som avgör behovet av bostäder eller är det så att ett ökat utbud av bostäder skapar förutsättningar för en befolkningstillväxt? Hur kommunen upplever relationen mellan bostadsbyggande och befolkningsutveckling varierar.

Vissa kommuner utgår endast från de demografiska förändringsfaktorerna födda, döda, inflyttning och utflyttning i sina befolkningsprognoser. Andra kommuner inkluderar även planerat bostadsbyggande i sina antaganden och i en del kommuner utgör bostadsbyggandet en utgångspunkt för befolkningsprognosen.

Det finns helt klart ett samband mellan bostadsbyggande och befolkningsutveckling. Bostadsbrist hämmar hushållsbildningen och omvänt kan ett tillskott av bostäder göra det lättare att flytta hemifrån och bilda familj. Nyproduktion av bostäder kan också möjliggöra en ökad inflyttning, som annars inte hade kunnat komma till stånd. Men det kan vara svårt att i en prognos förutse om och i vilken utsträckning befolkningen kan komma att öka till följd av ett ökat utbud av bostäder. Eller vilken effekt ett uteblivet bostadsbyggande kan få i förhållande till den befolkningsutveckling som annars kunde förväntas.

Befolkningsprognoser kan tas fram i olika syften. I prognoser som tas fram som underlag för dimensioneringen av till exempel skola och äldreomsorg kan det vara bra att förfina prognosen genom att ta med planerat bostadsbyggande i antagandena. Men om befolkningsprognosen tas fram i syfte att bedöma behovet av bostäder är det inte lämpligt att lägga in planerat bostadsbyggande i underlaget för prognosen. Prognoser över befolkningsutveckling och hushållsbildning bör utgöra underlag för planeringen av bostadsbyggandet, inte tvärtom.

Boverket (2020). Medför fler bostäder en ökad befolkning?. https://www.boverket.se/sv/kommunernas-bostadsforsorjning/underlag-for-bostadsforsorjningen/demografisk-utveckling/befolkningsprognos-for-kommunen/medfor-fler-bostader-en-okad-befolkning/ Hämtad 2025-01-22