Hushållsprognoser

Granskad: 30 november 2020

Förutom befolkningsprognosen behöver ni ha en prognos för eller en bedömning av den framtida hushållsutvecklingen. Det finns olika metoder för att göra en hushållsprognos. Den vanligaste beskriver vi på sidan ”Hushållskvotmetoden”, som du når via menyn.

Hushållskvotmetoden ger en uppfattning om hushållsbildningen antalsmässigt, dvs. hur många fler hushåll som kan förväntas bildas, givet en viss befolkningsökning. Det ger ett underlag för en bedömning av det kvantitativa behovet av bostäder. Hushållskvotmetoden ger däremot ingen information om fördelningen över hushållstyper, och säger därmed inget om vilken typ av bostäder som efterfrågas.

Det finns däremot andra metoder, med vilka det går att skatta utvecklingen av antalet hushåll per hushållstyp, till exempel hushållsflödesmetoden. Den utgår från fördelningen av befolkningen över olika hushållstyper vid ett givet tillfälle och beräknar sannolikheten för att hushåll av en viss typ övergår till en annan hushållstyp.

En annan metod är hushållsfrekvensmetoden. Den bygger på sannolikheten att en individ med vissa egenskaper, som ålder och kön, tillhör en viss hushållstyp. Eller annorlunda uttryckt med vilken frekvens en viss typ av individ tillhör en viss hushållstyp. Sannolikheterna baseras på hur situationen ser ut i dag och har sett ut de senaste åren och frekvenserna appliceras på den förväntade framtida befolkningen.

Precis som när det gäller befolkningsprognoser behöver det finnas någon som är kunnig i prognosmetodik för att ni ska kunna ta fram det här materialet själva. Ett annat alternativ är att anlita någon extern aktör eller kanske att samarbeta med andra kommuner.

Boverket (2020). Hushållsprognoser. https://www.boverket.se/sv/kommunernas-bostadsforsorjning/underlag-for-bostadsforsorjningen/demografisk-utveckling/hushallsprognoser/ Hämtad 2024-11-21