Personer i behov av skyddat boende

Granskad: 30 november 2020

Både män och kvinnor utsätts för våld i nära relationer, men framför allt drabbar det kvinnor. Barn utsätts också i hög grad för våld i nära relationer genom att själva misshandlas eller genom att bevittna våld mot en närstående. Kommunerna har ett tydligt ansvar att tillhandahålla skyddat boende med olika innehåll och skyddsnivå.

En person som utsätts för våld i nära relationer behöver relativt omgående få hjälp med skyddat boende eller få tillgång till ett nytt boende. Som våldsutsatt har man enligt lag möjlighet att byta hemkommun utan planering, om man så önskar. Det faller då på den nya kommunen att bistå för att möjliggöra att bosätta sig där.

Vanligtvis arbetar kommunerna med olika former av boendestödsinsatser via kommunens socialförvaltning. Denna kan i sin tur på olika sätt ha tillgång till jourlägenheter eller skyddat boende som de på kort varsel kan erbjuda.

Socialstyrelsen har på sin webbplats samlat information och faktaunderlag om våld i nära relationer, se länk i "Relaterad information".

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet är ett expertcentrum för kvinnofrid och har regeringens uppdrag att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Du når NCK:s webbplats via länk i "Relaterad information". Där finns även ett metod- och kompetensstöd för kommunernas arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Boverket (2020). Personer i behov av skyddat boende. https://www.boverket.se/sv/kommunernas-bostadsforsorjning/underlag-for-bostadsforsorjningen/sarskilda-grupper/skyddat-boende/ Hämtad 2025-01-20