Ungdomar och unga vuxna

Granskad: 30 november 2020

Ungdomar och unga vuxna hör till nykomlingarna på sin lokala bostadsmarknad och bara det kan innebära svårigheter att hävda sig på bostadsmarknaden.

Ungdomar har ofta svårt att hävda sig i konkurrensen på bostadsmarknaden. Den som står i begrepp att flytta hemifrån eller som bara bott i andra eller tredje hand saknar referenser från tidigare boende och har ingen egen bostad att byta med. Även om det finns en kommunal bostadsförmedling eller en bostadskö hos allmännyttan, så har den som är ung inte haft lika lång tid på sig att samla kötid. Dessutom är inkomsten ofta oregelbunden och betalningsförmågan begränsad till följd av en utsträckt studietid, att eventuell anställning är tillfällig eller kanske arbetslöshet. Det gör att oavsett om det är brist på bostäder generellt sett eller inte, saknas ofta bostäder som ungdomar har möjlighet att efterfråga.

Det kan behövas en särskild satsning på små ekonomiskt överkomliga bostäder med särskild inriktning på ungdomar. Vilket kan ske genom nyproduktion eller ombyggnad eller genom att smålägenheter i det befintliga beståndet viks för personer under en viss ålder. I en del kommuner ger allmännyttan hyresrabatt åt ungdomar. Via länk i ”Relaterad information” kan du hitta aktuella uppgifter från Bostadsmarknadsenkäten om situationen för ungdomar runt om i landet och om vilka åtgärder som vidtas av olika kommuner för att underlätta för ungdomar att få bostad.

En hel del ungdomar kan tänka sig att dela bostad med någon eller några andra. Boverkets byggregler gör det möjligt att anordna bostäder med gemensamma funktioner, där de boende delar till exempel kök, vardagsrum och badrum och ändå har egna hyreskontrakt. Detta har tidigare gällt enbart för studentbostäder men är sedan 2016 möjligt också för annat gruppboende. Grundregeln är att den individuella delen i den delade bostaden då ses som en egen bostad. Den individuella delen ska bland annat klara dagens regler rörande buller- och brandskyddskrav, till exempel genom en annorlunda brandcellsindelning jämfört med andra bostäder. För dessa typer av bostäder gäller vidare att köket får vara avsett för högst tolv enskilda bostäder och att det får finnas högst tre enskilda bostäder per hygienrum. Om det är tolv enskilda bostäder måste det alltså finnas fyra hygienrum.  De fullständiga bestämmelserna finns i Boverkets byggregler:

3:227 Bostäder avsedda för en person med gemensamma utrymmen

För en grupp boende, i enskilda bostäder avsedda för en person, får de enskilda bostädernas rum för personhygien, matlagning och daglig samvaro samt utrymme för måltider, helt eller delvis, sammanföras till gemensamma utrymmen. De gemensamma utrymmena ska vara så stora att de i skälig utsträckning kompenserar för inskränkningarna i de enskilda bostäderna.

För en grupp boende, i enskilda bostäder avsedda för en person, får dessutom de enskilda bostädernas inredning och utrustning för matlagning, helt eller delvis, sammanföras till gemensamma utrymmen. De gemensamma utrymmena ska också vara så välutrustade att de i skälig utsträckning kompenserar för inskränkningarna i de enskilda bostäderna.

Gemensamma delar av bostaden för personhygien ska finnas i nära anslutning och på samma plan som de enskilda bostäderna.

Varje rum för personhygien får högst delas av tre enskilda bostäder avsedda för en person.

Gemensamma delar av bostaden för matlagning och daglig samvaro samt utrymme för måltider ska finnas i nära anslutning till de enskilda bostäderna.

Gemensamma delar av bostaden med inredning och utrustning för matlagning som ersätter motsvarande funktioner i de enskilda bostäderna får inte delas av fler än tolv enskilda bostäder avsedda för en person.

Avsnitt 3:227 gäller inte för bostäder avsedda för personer med nedsatt funktionsförmåga enligt 9 § 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och 5 kap. 7 § socialtjänstlagen (2001:453), SoL. (BFS 2016:6).

Allmänt rådRegler om bostäder om högst 35 m2 finns i avsnitt 3:224.Regler för studentbostäder om högst 35 m2 finns i avsnitt 3:225.Regler om särskilda boendeformer för äldre finns i avsnitt 3:228. Regler om vädring, ljus och utblick finns i avsnitt 6:253 respektive 6:3. (BFS 2016:6).
Boverket (2020). Ungdomar och unga vuxna. https://www.boverket.se/sv/kommunernas-bostadsforsorjning/underlag-for-bostadsforsorjningen/sarskilda-grupper/unga/ Hämtad 2024-12-23