Lärande exempel om återanvändning och cirkulära metoder

Granskad:

Dessa lärande exempel syftar till att öka kunskapen om återanvändning och cirkulära metoder i utvecklingen av gestaltade livsmiljöer. Genom att sprida erfarenheter från exemplen kan en resurseffektiv utveckling av gestaltade livsmiljöer främjas i hela landet.

Lärande exempel om cirkularitet och gestaltning

Foto på en plattsatt gångyta bredvid växter under glastak. Gare Maritime i Bryssel är ursprungligen en 40 000 kvm stor godsjärnvägsstation i gjutjärnskonstruktion från 1902 som år 2021 omvandlades till en kontorsstad med inomhuspark för 2000 arbetsplatser. Foto: Angelica Åkerman, Boverket

Exemplen syftar till att ge inspiration och vägledning till dig som planerar, beställer, gestaltar, beslutar, bygger eller förvaltar byggnader och miljöer där cirkularitet kan vara aktuellt. Exempelsamlingen syftar till att sprida kunskap om och erfarenheter från exempel där man tagit vara på värden hos befintliga byggnader, miljöer eller inventarier. Hur man valt att ta hand om dessa och bygga vidare på dem. Värdena som man valt att bygga vidare på kan vara gestaltningsmässiga men när det kommer till cirkularitet är det även de resurser som finns i form av till exempel befintliga byggnader eller material. Målsättningen är att ge en bild av hur man kan jobba med gestaltning i cirkulära projekt.

Allt eftersom cirkularitet i byggsektorn kommer att öka och utvecklas kommer exempelsamlingen att utvecklas.

Så här har våra lärande exempel valts ut

Cirkularitet är inte en definierad eller entydig term när det används i sammanhang om bebyggd miljö. Inför urvalet ställde Boverket upp parametrar där de exempel som valdes ut skulle uppfylla minst en. Parametrarna ska inte ses som Boverkets definition av cirkularitet utan enbart som urvalskriterier för denna exempelsamling.

De exempel som presenteras uppfyller en eller flera av följande kriterier:

  • Utgår från befintliga egenskaper och värden – analyserar och bygger vidare på dem.
  • Finner ofta nya användningsområden och funktioner som byggnaden/miljön ursprungligen var avsedd för.
  • Har ett öppet angreppssätt där arkitektoniska värden och egenskaper snarare än användningsområde står i första rummet. Till exempel kan en gammal industribyggnad ha rumsliga kvalitéer som även kan vara eftertraktade i till exempel kontor eller bostäder.
  • Byggprocesser i vilka det används befintligt, återvunnet eller cirkulärt material.
  • Restaurerar, återbrukar och transformerar befintliga byggnader och miljöer snarare än byter ut eller river. Processer som syftar till att nå samtida behov och krav genom arkitektoniskt kreativa lösningar.

Exemplen visar hur olika typer av byggnader och miljöer kan transformeras i olika grad och genom olika metoder. Byggnaderna som valts ut för de lärande exemplen skiljer sig åt både i arkitektonisk stil, ålder, konstruktion, funktion och ägandeformer.

Som underlag till de lärande exemplen har Boverket låtit intervjua bland annat arkitekter, bebyggelseantikvarier, beställare och kommunala tjänstepersoner. I exemplen delar dessa personer med sig av sina erfarenheter från projekten, hur utmaningar och möjligheter har hanterats, men även sina tankar inför framtiden.

Exempelsamlingen innehåller också en redovisning av riksdagsförvaltningens vårdprogram som beskriver en metod för att bedöma befintlig lös inrednings praktiska och gestaltade egenskaper och värden.

Så här hittar du i exemplen

Varje exempel inleds med en kort introduktion ur vilka perspektiv just detta är ett lärande exempel. Därefter följer en faktaruta om projektet. Där kan du ta del av information såsom byggår, arkitekt, funktion, beställare, vad som är cirkulärt i projektet med mera.

Därefter följer en beskrivning av behovet som fanns och av den befintliga byggnaden som man valde att återbruka. Varje exempel lyfter sedan fram olika tillvägagångssätt och processer som varit viktiga för att nå en cirkularitet i projektet och hur de gestaltningsmässiga perspektiven tagit omhand. Ofta diskuteras även hur ekonomin påverkat projektet. Slutligen sammanfattas exemplen med viktiga lärdomar och framgångsfaktorer från respektive projekt.  

Redovisningen av de olika exemplen är uppbyggd på samma sätt men beroende på exemplets specifika förutsättningar kan de olika delarna ha olika tyngd i presentationen. 

Carlanderska sjukhuset

Carlanderska sjukhuset är en gedigen sjukhusbyggnad i tegel från 1920-talet som fått en ny tillbyggnad för intensivsjukvård. Tillbyggnaden har som byggt vidare på de arkitektoniska värdena från den äldre byggnaden.

Kommunhus i Haninge

Det före detta kommunhuset i Haninge är en 10-våningar hög kontorsbyggnad från 1971 som omvandlats till bostäder och där den ursprungliga konstruktionen gav stora möjlighet för omvandlingen.

Kvarteret Hugin

Omvandlingen av kvarteret Hugin innebar att de bland annat stommen för den äldre kontorsbyggnaden återanvändes för en ny- och tillbyggd kontorsbyggnad.

Magasin 211

Magasin 211 är en över 100 år gammal tegelbyggnad som tidigare rymt lager, modellsnickeri och brandstation och som omvandlats till en ljus och luftig kontorsbyggnad och restaurang.

Parkdalaskolan

Parkdalaskolan är en industribyggnad från 1950-talet som omvandlats till en skola för 700 grundskoleelever. Återbruket genomfördes enligt Cradle to cradle-metoden.

Södervärns vårdcentral

Södervärns vårdcentral en byggnad som tidigare varit administrationsbyggnad och centralkök som omvandlats till en modern vårdcentral. Den omgivande sjukhusparken och platsen framför vårdcentralen har rustats upp och gett hela sjukhusområdet en ny entré.

Vårdprogram

Riksdagsförvaltningens vårdprogram beskriver en metod att bedöma befintlig lös inrednings praktiska och gestaltade egenskaper och värden. Hur olika perspektiv kan tas i beaktande genom ett metodiskt tillvägagångssätt.

Boverket (2023). Lärande exempel. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/arkitektur-och-gestaltad-livsmiljo/arbetssatt/cirkularitet-och-gestaltning/larande-exempel/ Hämtad 2025-01-22