Grönskans arkitektur och kulturmiljövärden

Granskad: 6 september 2024

Parker, planteringar och grönområden är viktiga stadsbyggnadselement och har stor betydelse för den byggda miljöns karaktär. Det gröna berättar också en historia om våra städer och samhällen och är en del av vårt kulturarv. Genom att ta tillvara dessa kulturhistoriska och arkitektoniska värden i planering, byggande och förvaltning kan vi skapa en berikande och långsiktigt hållbar livsmiljö.

Grönskan som stadsbyggnadselement

Stadens gröna miljöer är ofta mycket värdefulla både ur kulturmiljö-, naturvårds- och upplevelsesynpunkt. De har stor betydelse för människors hälsa och livskvalitet, de bidrar till attraktiva boendemiljöer, har stora ekonomiska värden och levererar flera viktiga ekosystemtjänster som att sänka temperaturen vid värmebölja och ta hand om dagvatten. Parker och grönområden utgör även livsmiljöer för växter, insekter, svampar och djur och därmed även viktiga för den biologiska mångfalden.

Parken är en av stadens viktigaste offentliga platser där människor möts såväl till vardag som till fest. Gröna områden i staden eller dess omgivningar; en park, en allé eller en strand, ger identitet åt platsen. Tillsammans med husen, gatorna och vattnet bidrar gröna områden till karaktär och stämning åt den byggda miljön.  Vegetation och vatten representerar det mjuka, levande och bidrar till att ge staden en mänsklig skala. Grönskan gör staden eller orten vackrare och mer trivsam att leva i.

Boulevarder, alléer, gröna stråk, parker och karaktäristiska träd hjälper människor att orientera sig. Den delar in staden i fattbara delar och binder samtidigt samman staden till en helhet. Inte sällan kopplas dessa stråk samman med regionövergripande gröna stråk ut i landskapet.

Enskilda och solitära träd som ett vårdträd på en innergård eller i en park kan i sig skapa ett arkitektoniskt rum under trädkronan. I skuggan eller i lä av trädet kan det fungera som en mötesplats. 

Gatuvy i Umeå. Umeå kallas oftast för björkarnas stad och de ger en tydlig karaktär till staden. Ursprungligen planterades björkarna för att förhindra eldspridning och stadsbrand, men idag är de en viktig del av stadens identitet. De bidrar med flera ekosystemtjänster så som kulturarv, identitet och som livsmiljö för olika arter. Foto: Anna Flatholm

Grönskan synliggör kulturmiljöer och historia

Parker, trädgårdar, alléer, träd och andra gröna miljöer i staden har ofta höga kulturhistoriska värden som är viktiga att beakta i planeringssammanhang. De utgör stadsbyggnadselement och återspeglar olika tiders stadsbyggnadsideal. Förekomsten och utformningen av parker och trädgårdar berättar inte bara om parkhistoriska stilideal utan även om hur stadsplaneringens ideal. Lär vi oss att förstå dessa och anpassa oss till dem kan det gröna även framgent berätta sin historia.

Stadens gröna miljöer har haft olika funktioner, såsom till exempel odlingar och nyttoträdgårdar, promenad- och rekreationsområden eller brandskydd, och de berättar om människans användning av staden i olika tider. De gröna miljöerna utgör också ett viktigt biologiskt kulturarv, där växtmaterial, arter och enskilda individer har formats genom människans brukande och skötsel. Tillsammans bidrar de till läsbarheten av stadslandskapets historiska utveckling.

I 1874 års byggnadsstadga, den första för Sveriges städer, lyftes kravet på grönska och planteringar fram. På flera ställen i staden borde det dras fram breda esplanader med planteringar i mitten och gator på ömse sidor. Större och mindre allmänna planteringar borde anordnas ”så ymnigt som möjligt”. Längs gatorna framför husen borde det läggas ut planterade förgårdar där det var lämpligt. Det underströks att förgårdarna skulle förses med prydliga planteringar och inte under några villkor bebyggas eller användas för andra ändamål. Syftet var att få in mer ljus och luft i städerna och på så sätt få en mer hälsosam stad.

Förebilden var den radikala planen för modernisering av Paris stadskärna under 1850-talet. Georges-Eugène Haussmanns förslag till stadsomvandling av den franska huvudstaden fick stort internationellt genomslag och planen kännetecknades av breda trädplanterade gator som drogs tvärs genom trånga gamla stadskvarter, parker och stora öppna platser med praktfulla fontäner. En viktig del var också ett gemensamt avloppssystem.

Stora och förödande stadsbränder i mitten av 1800-talet hade visat på vikten av framkomlighet och tillgång på vatten i större mängder. Därför byggdes de nya kvarteren med avskurna hörn ut mot gatukorsningarna. Vattentillgången säkrades bland annat med hjälp av vattenposter, men också fontäner och dammar som var både förskönande stadselement och vattenreservoarer.

Arkivbild, vy över Sundsvall. Efter stadsbranden i Sundsvall 1888 byggdes staden upp igen med breda trädplanterade gator och stenhus. Även tre parker anlades. Foto: Sundsvalls arkiv

Även träden ansågs kunna minska brandfaran genom att dämpa gnistregn och mildra blåst. Fullvuxna träd skulle framför allt under växtsäsongen fungera som en fördröjande brandskärm mellan husen. Genom de stora mängder vatten i bladmassan, skulle träden hindra elden från att kasta sig från hus till hus som den gjort i de äldre trästäder.

Man visste tidigt att träd hade en förmåga att rena luften, men det dröjde till mitten av 1800-talet innan forskningen kunde visa hur fotosyntesen fungerade och att lövrika trädkronor verkligen förbättrade luften i städerna.

Tiden som en dimension skapar variation och kontinuitet

Vegetationen har även den påtagliga egenskapen att den förändras hela tiden, dels genom årstidernas variationer, dels genom tidens gång när årtionde läggs till årtionde. Årstidernas växlingar visar lövsprickning, blomning, fruktbildning, höstfärger, lövens dalande till marken och de kala svarta grenarna som ibland tyngs av snö. Tidens gång syns på träd och buskar som växer sig stora och på några årtionden förvandlar gaturummet och byggnadernas omgivningar. Att arbeta med vegetation är att arbeta med tiden som en dimension – något som stadsplaneraren har att räkna med och ta hänsyn till. Det finns inte någon utpekad idealtidpunkt när parken, gatuplanteringen eller bostadsgården är som bäst. Med skötsel och förvaltning bibehålls värdet under olika tider i grönområdets utveckling. 

Magistratsparken i Malmö med en stor hängbok som dominerar bilden. Hängboken i Magistratsparken i Malmö har ett mycket karaktäristiskt utseende och utgör tillsammans med parken ett landmärke i staden. Foto: Ulrika Åkerlund/Boverket

På undersidorna till denna sida kan du läsa om grönstrukturens delar och hur man kan arbeta med kulturmiljön i planering, byggande och förvaltning:

Så här kan du arbeta med grönstrukturen kulturvärden i planering, byggande och förvaltning:

  • Grönskans arkitektoniska och kulturmiljövärden kan lyftas i ett grönstrukturprogram eller i en grönstrukturplan. Grönplanen är en del av den kommunala översiktsplaneringen, och anger kommunens strategiska ställningstaganden avseende kommunens gröna miljöer.
    Grönplanera! – En vägledning om kommunal grönplanering
  • Inför framtagande av en detaljplan som berör parker, trädgårdar eller andra grönmiljöer kan en kulturmiljöutredning med fokus på miljöns gröna kulturvärden behöva tas fram. Kulturgeografisk, landskapsantikvarisk eller trädgårdsantikvarisk expertis kan behöva anlitas.
  • Parker, trädgårdar och andra anläggningar som har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde kan byggnadsminnesförklaras enligt 3 kap. kulturmiljölagen. Trädgårdsföreningens park i Göteborg, Botaniska trädgården i Visby och Promenaderna i Norrköping är exempel på parker och grönområden som skyddas som byggnadsminne. 
  • I ett vårdprogram kan rekommendationer och riktlinjer för långsiktig vård och underhåll av parker och stadsmiljöer med stora kulturhistoriska värden preciseras.
  • Genom att följa tillväxten av städer och tätorter i olika sorters källmaterial, som kartor med beskrivningar liksom bilder och olika typer av berättelser går det att göra sig en bild av hur grönstrukturen – odlingar, planteringar, parker och trädgårdar, bildar tidstypiska och karakteristiska spår eller ”årsringar” i den byggda miljön.
Boverket (2024). Grönskans kulturvärden. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/arkitektur-och-gestaltad-livsmiljo/arbetssatt/gronstruktur/kulturvarden/ Hämtad 2024-11-21