Klimatanpassning och stadens gestaltning

Granskad: 5 februari 2024

Ett ändrat klimat ställer stora krav på att anpassa våra livsmiljöer till att bättre hantera stigande vattennivåer, skyfall och värmebölja. Det är en stor utmaning, men skapar samtidigt möjligheter. På den här sidan presenteras inspirerande exempel på hur gestaltning av klimatanpassningsåtgärder kan öka kvaliteter och upplevelsevärden i den byggda miljön.

Ett förändrat klimat kräver åtgärder

De senaste åren har svenska städer och samhällen drabbats allt oftare av extremväder så som värme, kraftiga skyfall och oväder som medfört torka, ras, stormfällen och översvämningar av bebyggelse, natur och infrastruktur. Klimatförändringarna pågår. De extremväder som vi idag kallar ovanliga är det nya normala som vi behöver anpassa oss till. I den byggda miljön medför detta stora utmaningar.

Omfattande investeringar i olika klimatanpassningsåtgärder behöver göras under kommande år. Men investeringarna skapar också möjligheter att nu bygga om, förbättra och utveckla våra livsmiljöer så som bostadsgårdar, gator, torg, parker och stränder.

Film: Robust, funktionellt och vackert – lärorika exempel på gestaltning av klimatanpassningsåtgärder

Boverket har tagit fram en film som tar avstamp i politik för gestaltad livsmiljö och berättar om olika lösningar och hur de har gestaltats för att hantera:

  • stigande vattennivåer
  • ökade regn och skyfall
  • ökade temperaturer och värmeböljor.

Samtidigt har man genom gestaltningen skapat många mervärden för människorna på platsen, tagit tillvara kulturmiljöer och stärkt sociala och biologiska värden.

Filmen är en inspelad presentation. Den är 20 minuter lång och riktar sig till planerare, arkitekter, landskapsarkitekter, dagvattenstrateger och klimatanpassningssamordnare. Den är indelad i fem kapitel som man kan klicka sig emellan.  

Filmen Robust, funktionellt och vackert – lärorika exempel på gestaltning av klimatanpassningsåtgärder

Höjda vattennivåer i vattendrag, sjöar och hav

Vattennivån i havet förväntas stiga. Det finns siffror som pekar på att en havsnivåhöjning på 2 meter till år 2100 inte kan uteslutas, men det finns osäkerheter om var och exakt när. Höjda vattennivåer i både hav och vattendrag ger risk för översvämningar, särskilt i kombination med stormar och tillfälliga högvatten. Det medför också en risk för ökad erosion av stränder som kan få konsekvenser för den bebyggelse, natur och infrastruktur som finns där.

Översvämmat torg vid havet. Höjda vattennivåer i både hav och vattendrag ger risk för översvämningar, särskilt i kombination med stormar och tillfälliga högvatten. Foto: Fredrik Olsson/Boverket

Exempel: Stigande vattennivåer

Trappa i betongblock.

Pixeltrappan vid Rasphusplan i den nya stadsdelen Inre hamnen bryter ned den höga kajkanten och skapar ett vattennära rum. Med stora betongblock so...

Pixeltrappan vid Rasphusplan i den nya stadsdelen Inre hamnen bryter ned den höga kajkanten och skapar ett vattennära rum. Med stora betongblock som likt pixlar vandrar ner hela vägen till kanalen kan man hantera ett varierande vattenstånd på cirka 1 meter över året och ändå göra vattnet tillgängligt.

Om Rasphusplatsen (på Norrköpings kommuns webbplats).
Stenlagd kaj vid Göta älv.

Packhuskajen mitt i Göteborg är en viktig kulturhistorisk plats i staden, Kajen anlades på 1860-talet och var i stort behov av att rustas upp...

Packhuskajen mitt i Göteborg är en viktig kulturhistorisk plats i staden, Kajen anlades på 1860-talet och var i stort behov av att rustas upp. Inför renoveringen beslöt Göteborgs stad att passa på att klimatsäkra staden för höga vattenstånd och översvämningar. Kajen är därför upphöjd till 2 m över vattnet med en integrerad mur på 70 cm. Den stora nivåskillnaden mellan staden och älven har överbryggats genom ramper och trappor.

Om Packhuskajen (på Göteborgs stads webbplats)
Flätat staket på strand.

Strandstaketet i Ängelholm är ett resultat av ett medborgarinitiativ för att stoppa stranderosionen på Vejbystrand. Med ett varsamt f&ou...

Strandstaketet i Ängelholm är ett resultat av ett medborgarinitiativ för att stoppa stranderosionen på Vejbystrand. Med ett varsamt förhållningssätt till platsen slingrar sig staketet längs strandvallen som en orm. Staketet är placerat vinkelrätt mot den dominerande vindriktningen och får på så sätt bästa effekt som erosionsskydd.

Skyfall, kraftiga regn och dagvatten

En av de mest påtagliga klimatförändringarna är förändrad nederbörd i hela landet. Skyfall och kraftiga regn kan snabbt skapa översvämningar av fastigheter och infrastruktur. Vid skyfall finns en risk att dagvattensystemet inte klarar att ta om hand om de stora regnmängder som kommer. För att minska risken för skador är det därför viktigt att tänka på markens lutning och planera för avledning av vattnet till platser där det finns möjlighet till fördröjning och infiltration. Även markens egenskaper är centrala för hanteringen av vattnet.

Översvämmad gata med varningsskyltar. Skyfall och kraftiga regn kan snabbt skapa översvämningar av fastigheter och infrastruktur. Foto: Mikael Svensson/Scandinav

Exempel: Skyfall och dagvatten

Tallar och andra träd på en gata i Köpenhamn.

Klimatkvarteret, Köpenhamn

Köpenhamn i Danmark drabbades hårt år 2011 av ett stort skyfall. Året därpå hade man tagit fram en skyfallsplan. Planen omfattar 300 projekt, alltså platser som ska omvandlas eller skapas för att ta hand om och fördröja vatten. En viktig strategi i arbetet har varit att arbeta med ett naturbaserat landskap där Köpenhamn ska förvandlas från en asfaltsöken till en grön oas. Ett av de första av de 300 projekten var det så kallade Klimatkvarteret på Österbro där torg, bostadsgårdar och gator omvandlades.

Gångbro över nedsänkning i gata.

Scandiagade – från gata till parkrum

Scandiagade i Köpenhamn har omgestaltats för skyfall och rekreation. Gatan har försetts med åtta försänkningar med olika teman och karaktär. Här har de närboende och närliggande föreningarna varit involverade i planering och gestaltning. Försänkningarna binds ihop med en gångbro i trä med neongula sidor, vilket ger parken en tydlig identitet.

Om Scandiagade (på 1:1 Landskabs webbplats)
Park med slingrande gång och träd.

Karens Minde Aksen i Köpenhamn

Karens Minde Aksen, är en långsträckt park i Köpenhamn som har rustats upp för att kunna ta hand om stora skyfall. Parken har höga natur- och kulturmiljövärden Upprustningen har haft fokus på att ta bort så lite som möjligt och samtidigt lägga till så mycket som möjligt. Tack vare det nedsänkta stråket kan parken ta emot mycket vatten samtidigt som de flesta träden har kunnat sparas. Verksamheterna och bostäderna runt om skyddas från översvämning.

Om Karens Minde Aksen (på Schönherrs webbplats)
Bostadsgård i ett kvarter med grönska och vatten.

Framtidens bostadsgård, Köpenhamn

En något outnyttjad resurs i klimatanpassningsarbetet är bostadsgårdarna. De är ofta hårdgjorda stora ytor som mer genererar dagvatten än omhändertar. I det här exemplet har landskapsarkitekter tillsammans med de boende skapat en grönskande gård med en permanent vattenspegel. I stället för att leda bort vattnet används det i effektiva och synliga dagvattenlösningar som tillsammans skapar vackra trädgårdsrum för vistelse, lek och sinnliga upplevelser. Här har dagvattnet blivit en värdefull tillgång för de boende.

Framtidens bostadsgård (på BOGL:s webbplats)
Park med en rund gräsmatta omgivet av högre flerfamiljshus.

Maskinparken, Göteborg

Utveckling av skyfallslösningar och dagvattenhantering aktualiseras när nya områden ska exploateras och ofta en förutsättning för att en exploatering ska kunna ske. Maskinparken på Lindholmen i Göteborg är en skyfallslösning utformad som en stadsdelspark. Det öppna, runda parkrummet är nedsänkt och ger både plats för vatten regniga dagar och för lek och rekreation andra dagar. 

Om Maskinparken (på 02Landskaps webbplats)
Slingrande gångväg över dagvattendamm.

Exercisfältet, Uppsala

Exercisfältet i Uppsala är ett före detta militärt övningsfält.  Här fanns ett stort behov av att fördröja och rena vatten från kringliggande bebyggelse. Regementsområdet intill är skyddat enligt kulturmiljölagen och fältet behövde hållas öppet i närheten av byggnaderna för att inte påverka kulturmiljön negativt. Gestaltningen är ett resultat av noggrann avvägning mellan kulturmiljöhänsyn, behovet av att fördröja och rena dagvatten och exploatering.

Om Exercisfältet (på White Arkitekters webbplats)
Dagvattendamm med en bro över till en kulle i ett öppet landskap.

Kunskapsparken, Lund

I Kunskapsparken både fördröjs och renas dagvattnet från den nya stadsdelen Brunnshög. Genom att forma marken och skapa en topografi med kullar och slingrande bäckar, planteringar av träd och buskar skapas en miljö för många olika upplevelser. Hexagonen som form återkommer i olika element och funktioner i parken och anspelar på parkens koppling till forskningsanläggningarna. Tillsammans med trädgårdsföreningar har kommunen skapat platser för odling på friland och i växthus.

Om Kunskapsparken (på Lunds kommuns webbplats)
Dagvattendamm med en brygga, byggnader och ett konstverk som ser ut som en stor pumpa.

Kronanstråket, Luleå

Med konst och rekreativa miljöer testar Luleå öppen hantering av dagvatten. I den nya stadsdelen Kronan byggs en relativt tät stadsdel med ett parkstråk i mitten. Kommunen har tagit fram ett ambitiöst konstprogram och tillsammans med konstnärerna skapat en stor variation och många upplevelser för stora och små. 

Om Kronan (på Luleå kommuns webbplats)

Ökade temperaturer och värmebölja

Klimatförändringarna kommer att innebära mer frekventa och mer intensiva perioder av höga sommartemperaturer. Höga temperaturer kan få allvarliga hälsokonsekvenser, speciellt för barn, äldre och sjuka. I stadsmiljöer förstärks det varmare klimatet ytterligare på grund av den så kallade urbana värmeö-effekten. Betong, asfalt och andra hårda material lagrar värme under dagen och gör att skillnaden i temperatur mellan stad och land ibland kan vara så stor som upp till tio grader. Grönska, vatten, parker och skuggande träd kan sänka temperaturer. För att minska negativa konsekvenser av ett varmare klimat behöver därför den byggda miljön planeras och utformas med vatten och grönska.

Gata med träd som skuggar. Klimatförändringarna medför att värmeböljor blir vanligare och mer långvariga. Grönska, vatten, parker och skuggande träd kan sänka temperaturer. Foto: Scandinav/

Ökade temperaturer och värmebölja - exempel

Barn som sitter på en stock på en förskolegård.

Paris skolgårdar – OASIS

Skolgårdarna till Paris 745 grundskolor utgör en stor markresurs på över 73 ha jämnt utspritt över staden. De flesta parisare har inte mer än 200 meter till en skola. Skolgårdarna har därmed en stor potential att utgöra en grön oas som alla parisare kan nå. Efter skoltid är skolgårdarna nämligen öppna för allmänheten och kan nyttjas som en svalkande punkt i stadsmiljön. För att reglera temperaturen har asfalten brutits upp och ersatts med grönska och icke-hårdgjorda material. Förutom att sänka temperaturen har stora lekvärden skapats för barnen och eleverna.

Om Oasis-projektet (på EEAs webbplats)
Boverket (2024). Klimatanpassning och stadens gestaltning. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/arkitektur-och-gestaltad-livsmiljo/argument-nyttor/samhallsutmaningar/miljoer-som-samspelar-med-natur-och-klimat/klimatanpassning-och-stadens-gestaltning/ Hämtad 2024-11-22