Regionala noder – arenor för dialog
I propositionen ”Politik för gestaltad livsmiljö” lyfter regeringen betydelsen av att såväl kunskap om som arbetet med politikområdet sprids i hela landet.
Regionala nätverksnoder
ArkDes har genom sitt uppdrag att agera mötesplats inom arkitektur, form och design ansvar att stödja utvecklingen av regionala och lokala mötesplatser. ArkDes leder därför sedan 2022 - i samarbete Boverket, Riksantikvarieämbetet och Statens konstråd - ett nätverk för regionala tjänstepersoner.
I stället för att endast fokusera arbetet mot fysiska platser tar arbetet med nätverksnoderna avstamp i redan existerande regionala nätverk. De nätverk som finns i Sverige har olika struktur och fokus, vilket är en förutsättning och tillgång för arbetet. Utgångspunkt för samordningen är att ta till vara resurser och kompetenser som redan finns i hela landet och skapa synergieffekter.
Arbetet syftar såväl till att skapa ett forum för samordning och utveckling av området gestaltad livsmiljö som att stärka utbytet mellan regionala nätverk och skapa samverkan mellan enskilda projekt. Arbetet är inriktat på proaktiv utveckling genom att söka lösningar på de frågor, utmaningar och möjligheter som behöver uppmärksammas och hanteras i respektive region.
ArkDes fortsätter kontinuerligt arbetet med att kartlägga och samla aktörer till nya regionala nätverk på platser där sådana saknas. Regelbundna avstämningar genomförs med exempelvis Svensk Form och Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID). Även andra aktörer kan medverka på nätverkets möten om de tillför kompetens som inte finns i de regionala nätverken.
Samordningen ger även kunskap till ArkDes uppdrag att rapportera till regeringen om behov av förändringar i politiken för gestaltad livsmiljö. Nätverket används även i arbetet inom New European Bauhaus och med utmärkelsen Årets strålkastare, som presentas i samband med den årliga konferensen för gestaltad livsmiljö.
Arctic Design Center
Arctic Design Center, som initierades år 2022 som ett samarbete mellan Region Västerbotten och Region Norrbotten, har som mål att stärka attraktionen och konkurrenskraften i regionen genom arkitektur, design och konst. Arctic Design Center ska fungera som en länk till forskning och som en aktör inom politiken för gestaltad livsmiljö i Sverige. Det är en plattform för att synliggöra och arbeta med frågor som är centrala för den gröna samhällsomvandlingen i norra Sverige. Projektet finansieras med stöd från EU och drivs av Region Västerbotten, med Region Norrbotten, Skellefteå kommun och SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, som partners.
Form/Design Center
Form/Design Center i Malmö är en plattform för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. 2018 utsågs Form/Design Center av regeringen till en nationell nod för gestaltad livsmiljö. Regeringens långsiktiga satsning har stor betydelse för att Form/Design Center som en öppen och inkluderande mötesplats ska kunna förmedla och generera kunskap om betydelsen av arkitektur, design och konsthantverk i omställningen till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle. Verksamheten är en kunskapsresurs som bidrar till ökad medvetenhet om utformningen av våra livsmiljöer - platserna där vi bor, arbetar och lever våra liv.
Dynamo Väst
Dynamo Väst är ett nätverk för aktörer inom arkitektur, design, konst och kulturarv. Syftet är att stimulera till nya former av samverkan, kompetensutveckling och publik verksamhet relaterat till vårt framtida sätt att leva och verka. Nätverket samordnas av Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen och består också av Chalmers Tekniska högskola, Göteborgs stad, Göteborgs universitet, Länsstyrelsen och Urban Futures.
Dalarnas arkitekturråd
Dalarnas arkitekturråd fungerar sedan 1998 som ett regionalt nätverk. Arkitekturrådet ska höja värdet i länet gällande arkitektur, gestaltning, form och design. Rådet fungerar som ett forum där idéer diskuteras och tas fram, för att sedan kunna genomföra aktiviteter.
Du kan läsa mer om de olika noderna under ”Relaterad information”.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.