Knappt hälften av högskolekommunerna anger underskott på bostadsmarknaden för studenter

Granskad: 16 maj 2024

Hela 14 av landets 38 högskolekommuner bedömer att det råder överskott på bostadsmarknaden för studenter vid högskola eller universitet. Trenden de senaste åren har varit att färre högskolekommuner anger underskott för studenter och att fler anger balans. I årets enkät ökar antalet kommuner som anger överskott kraftigt.

Underskott för studenter i 15 av 38 högskolekommuner

Bostadsmarknadsenkätens definition av högskolekommuner

De kommuner som klassas som högskolekommuner ligger i och utanför storstadsregionerna och har fler än 300 studenter vid högskola eller universitet. Definitionen gäller både bostadsmarknadsenkäten och det här avsnittet. Sammanlagt finns det 38 kommuner i landet som klassas som högskolekommuner i bostadsmarknadsenkäten. 

De senaste åren har man kunnat se en trend där antalet högskolekommuner som anger underskott för studenter har minskat något för varje år. I år är det 15 av de 38 högskolekommunerna som uppger att det råder underskott på bostadsmarknaden för studenter, vilket är två färre än förra året. 22 kommuner bedömer att det råder balans eller överskott för studenter. Av dessa är det 14 som bedömer överskott, vilket är dubbelt så många som förra året. Åtta kommuner bedömer att det råder balans.

Noterbart är att det i år är sju fler högskolekommuner som bedömer att det råder överskott på bostadsmarknaden i kommunen som helhet, medan antalet högskolekommuner som bedömer att det råder balans har minskat.

Av de åtta högskolekommuner som ingår i storstadsregionerna uppger sex att det råder underskott för studenter. En kommun i Storstockholm har angett överskott och en kommun i har inte svarat.

Av de kommuner som uppger överskott för studenter kommenterar kommunerna bland annat att det höga färdigställandet av bostäder har gjort att studenter har lättare att få tag i bostad i det ordinarie beståndet. Många lyfter också effekter av pandemin som bidragande till stort antal vakanser bland studentbostäder under hela året i olika grad.

Högskolekommunernas svar på läget för studenter 2017–2023. Källa: Bostadsmarknadsenkäten 2017–2024, Boverket. Klicka på bilden för att se den i större format. Illustration: Boverket Boverket

Inte bara högskolekommuner erbjuder studentbostäder

Totalt är det 146 kommuner som har svarat på frågan ”Hur bedömer ni läget för studenter på bostadsmarknaden i kommunen?” Av dessa är 37 högskolekommuner. Övriga 131 kommuner har svarat att det inte är aktuellt för kommunen medan 13 kommuner inte har besvarat frågan.

Av de svarande kommunerna anger 55 att det råder underskott på bostadsmarknaden för studenter, 68 anger att det råder balans och 23 bedömer att det råder överskott. Jämfört med förra året är det 13 färre kommuner som uppger underskott och sju färre kommuner som uppger balans. Antalet kommuner som bedömer att det råder överskott på bostadsmarknaden för studenter har ökat med sju.

Utanför högskolekommunerna uppger 40 kommuner underskott på bostadsmarknaden för studenter medan 60 uppger balans och nio överskott. Särskilda studentbostäder erbjuds i 36 av dessa kommuner, varav 15 bedömer att det råder balans på bostadsmarknaden för studenter, 16 att det råder underskott och fem att det råder överskott.

Underskottet beror främst på ett generellt underskott på bostäder

Många kommuner anger att underskottet på bostäder för studenter beror på att det finns ett generellt underskott på bostäder. Av de 55 kommuner som bedömer att det råder underskott på bostadsmarknaden för studenter uppger 32 kommuner detta som skäl, vilket är tio kommuner färre än förra året. En nästan lika vanlig orsak, som 31 kommuner anger, är att lediga bostäder är för dyra för studenter. Vidare är det 27 kommuner som uppger att det finns för få bostäder som är särskilt avsedda för studenter och 23 kommuner som uppger att det finns för få små lediga bostäder. Tolv kommuner anger att lediga bostäder ligger i områden som inte är attraktiva för studenter. Nio kommuner uppger att underskottet beror på något annat. Några av dessa kommuner lyfter att efterfrågan på studentbostäder varierar över året.

Vad beror underskottet för studenter på? Kommunernas svar i procent. Källa: Bostadsmarknadsenkäten 2024, Boverket. Illustration: Boverket

Bostadsmarknadsenkätens definition av studentbostad

Med studentbostad menas studentlägenheter, korridorsrum eller liknande som är avsedda för studerande vid universitet eller högskola. Upplåtelseformen är vanligtvis hyresrätt med begränsad besittningsrätt, som är kopplad till hyresgästens studier. Det förekommer även studentbostäder med upplåtelseformen bostadsrätt.

Antalet studentbostäder i landet

Enligt årets bostadsmarknadsenkät finns det sammanlagt cirka 101 000 studentbostäder i hela landet. Det är en snarlik siffra från förra året. Några få kommuner har dock uppgett att de har särskilda studentbostäder utan att uppge antal, så siffran ska ses som en uppskattning. Cirka 97 000 eller 96 procent av studentbostäderna finns i de 38 kommuner som vi klassar som högskolekommuner. I årets enkät uppges att det finns cirka 3 900 särskilda studentbostäder fördelade på 36 kommuner utanför högskolekommunerna. Det är samma antal som uppgavs förra året och cirka 4 procent av det totala beståndet av studentbostäder i landet. Nacka, Norrtälje, Haninge och Sollentuna innehar cirka hälften av samtliga studentbostäder utanför högskoleorterna.

SCB, som inhämtar uppgifter från lägenhetsregistret, anger att det fanns cirka 115 000 studentbostäder i landet år 2023. Vidare färdigställdes enligt SCB cirka 3 300 studentbostäder genom nybyggnad år 2022.

Studentbostäder i statistikdatabasen (på SCB:s webbplats)

Färdigställda studentbostäder i statistikdatabasen (på SCB:s webbplats)

Lediga studentbostäder i 36 kommuner under hela året eller delar av året

Flera kommuner har stor efterfrågan på studentbostäder vid terminsstart, framför allt inför höstterminen. Under våren och sommaren är efterfrågan betydligt lägre.

Totalt 21 av de 72 kommuner som har svarat ja på frågan om det finns särskilda studentbostäder i kommunen uppger att det finns många studentbostäder lediga för uthyrning under hela året. Av dessa är elva högskolekommuner, varav 14 har angett överskott på bostadsmarknaden för studenter i kommunen och fyra har angett balans. 14 kommuner uppger att de brukar ha många lediga studentbostäder för uthyrning under delar av året, varav tolv är högskolekommuner. Dessa kommuner har uppgett både balans, underskott och överskott för studenter på bostadsmarknaden. Flera kommuner skriver i fritextsvar om en minskad efterfrågan på studentbostäder.

Kommunerna förväntar att antalet påbörjade studentbostäder minskar kraftigt 2024–2025

Totalt planerar 14 kommuner för sammanlagt knappt 2 600 studentbostäder under 2024 och 2025, varav drygt 1 000 under 2024 och drygt 1 500 under 2025. Utöver nybyggnad planerar ett fåtal kommuner att bygga om vanliga bostäder till studentbostäder. I förra årets enkät förväntade 26 kommuner gemensamt att 5 300 nya studentbostäder skulle påbörjas under 2023 och 2024. Således har det skett en markant minskning av förväntat påbörjade studentbostäder i kommunerna.

De flesta studentbostäder förväntas tillkomma i Storstockholm och i större högskoleorter

Mer än hälften av studentbostäderna (1 600) år 2024–2025 förväntas påbörjas i Storstockholm och i högskoleorter med över 75 000 invånare. De fem kommuner där flest studentbostäder förväntas bli påbörjade (Göteborg, Stockholm, Huddinge, Linköping och Karlstad) tillhör dock olika kommungrupper, och står tillsammans för cirka 60 procent av det totala förväntade byggandet av studentbostäder 2024–2025. Flest bostäder förväntas i Göteborgs stad. Bara 160 förväntas 2024–2025 bli påbörjade i högskoleorter med under 75 000 invånare, vilket är en minskning från förra årets bedömning då 1 000 förväntades bli påbörjade. Bara 200 förväntas bli påbörjade i Stormalmö jämfört med förra årets bedömning på 600 bostäder.

Studentbostäder förväntas även utanför högskolekommunerna

Värt att notera är att även kommuner som inte räknas som högskolekommuner eller tillhör storstadsregionerna förväntar sig att det påbörjas studentbostäder. Tre sådana kommuner, Leksand, Vetlanda och Simrishamn förväntar sig att det kommer att påbörjas sammanlagt 40 studentbostäder 2024–2025. Dessa kommuner klassas inte som högskolekommun enligt Bostadsmarknadsenkätens definition.

Boverket (2024). Studenter. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/olika-grupper/studenter/ Hämtad 2024-12-23