Buller inomhus

Granskad: 5 augusti 2024

Boverkets byggregler innehåller föreskrifter och allmänna råd om byggnaders bullerskydd. Reglerna preciserar de grundläggande kraven på skydd mot buller som finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.

PBL och PBF ställer krav på skydd mot buller

Plan- och bygglagen, PBL, ställer krav på ett antal väsentliga tekniska egenskaper för en byggnad, varav skydd mot buller är ett. Av Plan- och byggförordningen, PBF, framgår att byggnadsverk ska projekteras och utföras så att buller inte medför en oacceptabel hälsorisk för användare eller för personer i närheten av byggnadsverket. Det ska vara möjligt att sova, vila och arbeta under tillfredsställande förhållanden. Denna nivå preciseras ytterligare i Boverkets byggregler, BBR.

BBR preciserar PBL och PBF

Byggnader som innehåller bostäder eller lokaler ska vara utformade så att de begränsar att störande ljud uppkommer och sprids. På så sätt undviks olägenhet för människors hälsa. Som lokaler räknas

  • vårdlokaler
  • förskolor
  • fritidshem
  • undervisningsrum i skolor
  • arbetslokaler avsedda för kontorsarbete, samtal eller liknande.

BBR innehåller rekommenderade ljudnivåer för bostäder

Boverkets Byggregler, BBR, beskriver i allmänna råd vilka ljudnivåer som rekommenderas för att uppfylla föreskriften för bostäder (avsnitt 7:21). Råden handlar bland annat om ljudnivåskillnader mellan olika utrymmen, ljudnivåer från installationer och hissar samt dimensionering av byggnadens isolering mot yttre ljudkällor. För flerbostadshus finns även regler om efterklangstider i trapphus och korridorer.

7:21 Bostäder

Byggnader som innehåller bostäder, deras installationer och hissar ska utformas så att ljud från dessa och från angränsande utrymmen likväl som ljud utifrån dämpas. Detta ska ske i den omfattning som den avsedda användningen kräver och så att de som vistas i byggnaden inte besväras av ljudet.

De installationer som brukaren själv råder över och som inte påverkar ljudnivåer i någon annan bostad i samma byggnad, omfattas dock inte av ljudkraven.

Om bullrande verksamhet gränsar till bostäder, ska särskilt ljudisolerande åtgärder vidtas. (BFS 2013:14).

Allmänt rådFöreskriftens andra stycke kan exempelvis omfatta ljud från diskmaskin och köksfläkt vid forcering. Däremot omfattas inte ljud från installationer som behöver vara i funktion kontinuerligt, som exempelvis ljud från ventilationens grundflöde och ljud från värmepump.Kraven i avsnitten 7:1 och 7:21 är normalt uppfyllda om följande allmänna råd för bostäder uppnås. (BFS 2014:3).
Tabell 7:21a Lägsta ljudnivåskillnad respektive högsta stegljudsnivå i bostäder när särskilt ljudisolerande åtgärder inte behöver vidtas.

Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF-läsare.

Särskilt ljudisolerande åtgärder kan behöva vidtas när bostad gränsar till bullrande verksamhet, exempelvis tvättstuga eller träningslokal. Lågfrekvent buller från kompressorer och fläktar fordrar normalt särskilda åtgärder för att isolera mot stomljud och luftburet ljud. (BFS 2013:14).
Tabell 7:21b Högsta sammantagna ljudnivå i bostäder från installationer och hissar.

Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF-läsare.

Ljudnivåer från angränsande verksamheter, exempelvis restauranger, butiker och träningslokaler, avseende ljud med impulser, toner eller lågfrekvent ljud, bör i utrymme för sömn, vila eller daglig samvaro inte överstiga LpAeq,nT = 25 dB. Ljudisolering kan dimensioneras genom beräkning enligt SS-EN 12354, med hänsyn till ljudnivåer i de aktuella verksamheterna. (BFS 2013:14).
Tabell 7:21c Dimensionering av byggnadens ljudisolering mot yttre ljudkällor.

Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF-läsare.

Tabell 7:21d Längsta efterklangstid i flerbostadshus.

Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF-läsare.

Om bättre ljudförhållanden önskas än vad som anges i ovanstående tabeller kan ljudklass A eller B väljas enligt SS 25267 för bostäder. (BFS 2013:14).

Bättre ljudförhållanden finns i standarder för ljudklassning

Den som vill bygga bostäder efter en högre standard än Boverkets byggregler kan utgå från ljudklass A och B i svensk standard SS 25267 "Byggakustik - Ljudklassning av utrymmen i byggnader – Bostäder".

Bättre ljudklass än BBR

Standarden för lokaler, SS 25268, som tidigare angav ljudklasser på samma sätt som standarden för bostäder, reviderades år 2023 och anger i senaste utgåvan två ljudklasser: grundläggande krav och utökade krav. Ljudklass C som BBR hänvisar till innebär att uppfylla grundläggande krav i den reviderade SS 25268. Avgränsningen av lokaler gäller enligt BBR.

Blir du störd av buller?

Om du upplever störningar av buller finns information om vad du kan göra och vilka regler som kan tillämpas på sidan Blir du störd av buller? 

Blir du störd av buller?

Boverket (2024). Buller inomhus. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/sa-planeras-sverige/planeringsfragor/information-om-buller-och-goda-ljudmiljoer/buller-beror-manga/buller-inomhus/ Hämtad 2024-11-22