Placemaking - gemensamt platsskapande
Placemaking är en metod för platsutveckling som kombinerar fysiskt platsbyggande och skapande av platsrelationer. Metoden tar sikte på relationer mellan människor, samt relationer mellan människor och platser.
Metoden är baserad på samskapande mellan olika aktörer. Placemaking bygger på deltagandet från såväl professionella aktörer, planerare, arkitekter och byggaktörer som framtida användare av en plats. Målet är att skapa en relation till en plats genom närkontakt med den fysiska miljön – genom konkreta handlingar som att bygga, förändra eller använda den. På detta sätt skapas förståelse för platsen. En personlig relation till en plats innebär oftast en vilja att vårda den, och en välbekant plats upplevs ofta som tryggare.
Platser skapas både för och genom användning, och placemaking kan därför ske under hela platsens livscykel, från planering och byggande till förvaltning, användning och eventuell ny planering. Det aktiva samskapandet omvandlar framtida användare till medskapare, och gör det möjligt för fler invånargrupper att engagera sig i utvecklingen av en plats.
Placemaking kan utöver möjligheten till platsanknytning, skapa goda förutsättningar för en varierad gatubild med en hög detaljeringsnivå, med platser som blir väl omhändertagna och använda över tid av många olika slags människor.
En fallgrop med metoden är att det känslomässiga engagemanget från deltagarnas sida, riskerar att utnyttjas i syfte att marknadsföra en plats eller höja värdet på en fastighet. Om den platsanknytning som uppstår under en samskapandeprocess inte vårdas och fullföljs i senare skeden av platsens livscykel, finns risk för besvikelse och en känsla av förlust hos dem som varit involverade i skapandeprocessen.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.