Projektering ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv

Granskad: 18 december 2024

Uppförandet av ett byggnadsverk föregås av ett projekteringsskede som kan vara mer eller mindre omfattande. Projekteringen består också av flera skeden så som förstudie, program och själva projekteringen där bland annat ritningar tas fram. En rad olika kompetenser och eventuellt specialistkonsulter kan bli involverade i detta skede för utredningar, val av tekniska lösningar och kvalitetsnivå med mera.

Under projekteringsskedet tas en rad beslut som har direkt koppling till brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Exempelvis bestäms standarder på fönster och dörrar, typ och placering av armaturer och hur olika ytor ska avgränsas från varandra.

Vad kan göras i detta skede

I en förstudie kan övergripande mål och visioner för bland annat brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder formuleras. Som underlag för att ta fram övergripande målsättningar om brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder krävs kunskap om de förutsättningar som finns på och runt platsen, och om kommunens eventuella regleringar och intentioner när det gäller dessa. Befintliga styrande dokument och underlag kan också behöva kompletteras med underlag som tas fram inom projektet. I ett programskede preciseras målen för och kraven på byggnadsverket och på tomten eller området, utifrån de övergripande mål som formulerats i förstudien. Krav från samhället och eventuell markägare samt byggherrens egna krav är också en utgångspunkt. Preciserade mål och eventuella krav för brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder behöver också ingå i upphandlingsunderlag.

Belysning, ljus och ljussättning har betydelse för hur en plats eller ett område uppfattas. Med rätt belysning kan upplevelsen av trygghet och trivsel på en plats öka. För att uppnå ett mer effektivt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete med exempelvis tunnlar eller liknande infrastruktur behöver särskilt fokus läggas på belysning och sikt.

Utöver god överblickbarhet och möjlighet till rörelse mellan olika punkter i och omkring byggnader och platser, kommer nu även skalskydd in som något att beakta. Standarder på fönster och dörrar, val och placering av armaturer, samt hur olika ytor ska avgränsas från varandra. Det kan till exempel vara hur en privat uteplats avgränsas mot en gemensam gård. Det är viktigt med ett stort engagemang och god kunskap i de sociala, icke-tekniska frågorna redan i projekteringsfasen annars dominerar lätt de tekniska kraven också de beslut som rör gestaltningen. Samverkan mellan olika kompetenser, till exempel olika kommunala förvaltningar liksom ett tidigt samarbete mellan projekterande part, brottsförebyggare och polis ger möjlighet att integrera lokalkännedom om trygghet och brottslighet i projekteringen och är avgörande för ett balanserat resultat med kvaliteter utöver de tekniskt funktionella.

Fallgropar

För att lyckas med brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder i ett byggprojekt är en framgångsfaktor att sakkunniga kommer med så tidigt som möjligt i projektet. Det behövs exempelvis kunskap om sociala värden, utformning, gestaltning, fastighetsförvaltning och skötsel av grönska. Skötseln kommer att ha en avgörande betydelse för de brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärderna i förvaltningsfasen, det vill säga när fastigheten sedan sköts och används.

Eftersom det oftast är flera olika parter som på var sitt håll har olika projekt inom ett större sammanhängande område, eller det kan vara en mindre projektering inom ett befintligt område, är det lätt att projekteringen sker som små öar utan tydlig sammankoppling. Om brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder skjutits upp till detta skede är det därför svårt att skapa samsyn och förståelse för vilka åtgärder som kan behövas för att kunna skapa ett tryggt och attraktivt samhälle. Det är därför viktigt att uppnå kontinuerlig samverkan mellan samhällsbyggnadsprocessens olika parter i och mellan samtliga processteg. Om brottsförebyggande och trygghetsskapande aspekter inte hanterats kontinuerligt genom samhällsbyggnadsprocessen riskerar goda intentioner och viktiga resonemang att tappas bort i efterföljande skeden.

Boverket (2024). Projektering ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/stadsutveckling/brottsforebyggande-och-trygghetsskapande-atgarder/samhallsbyggnadsprocessen/byggprocess/projektering-ur-ett-brottsforebyggande-och-trygghetsskapande-perspektiv/ Hämtad 2025-01-18