Samordna det nationella klimatanpassningsarbetet för den byggda miljön

Granskad:

Regeringen vill stärka arbetet kring den nationella strategin för klimatanpassning och Boverket har i uppdrag att samordna det nationella klimatanpassningsarbetet för den byggda miljön.

Klimatförändringen är en av vår tids största utmaningar

Foto på barn intill översvämning Foto: Mostphotos/Frugan

För att klimatsäkra samhället räcker det inte med att minska utsläppen av växthusgaser. Vi måste också anpassa samhället för att möta de risker som ett klimat i förändring medför. Vi kan förutse exempelvis fler extrema väderhändelser såsom långvariga värmeböljor, häftiga skyfall, minskat snötäcke samt ökad risk för bränder, översvämningar, ras, skred och erosion. Städer och tätbebyggda områden är särskilt känsliga och vi ser redan konsekvenser av klimatförändringen.

I Sverige har vi goda möjligheter att använda den fysiska planeringen för att klimatsäkra den byggda miljön och samhällsviktiga anläggningar. Vi kan samtidigt stärka den blågröna infrastrukturen och ta vara på positiva effekter av ett förändrat klimat. Att klimatsäkra den byggda miljön är inte bara en utmaning inom detaljplanelagda områden utan berör praktiskt taget hela kommunens yta. Att både befintlig och nytillkommande bebyggelse omfattas kan vara en ännu större utmaning, inte minst kan det vara en ekonomisk utmaning att klimatsäkra den befintliga bebyggelsen.

Myndigheter i samverkan för effektiv klimatanpassning

Klimatanpassning för den byggda miljön måste bli en självklar del av en hållbar samhällsutveckling. Boverket, SMHI, SGI, MSB och länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att samordna insatser och expertkunskap för att kunna vägleda och stödja landets kommuner. Genom samverkan mellan expertmyndigheter kan vi ge bästa stöd vid klimatanpassning för den byggda miljön.

Statliga myndigheter måste också samverka med kommuner, fastighetsägare och andra berörda aktörer. Tillsammans har vi inte bara förmågan att skydda oss bättre mot klimatförändringarnas negativa effekter. Vi har möjlighet att göra skillnad genom att samordna stöd, utbildningsinsatser, vägledning och resurser på ett smart sätt för att skapa tryggare, attraktivare och hälsosammare livsmiljöer.  

Hela uppdragets utformning finns på regeringens webbplats, se ”Relaterad information”.

Hur arbetar vi i uppdraget?

Under 2024 tog Boverket initiativ till ett myndighetsövergripande planråd, där tjugofyra myndigheter och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, medverkar. Inom planrådet finns arbetsgrupper för frågor om riksintressen respektive klimatanpassning. Boverkets uppdrag att samordna det nationella arbetet för klimatanpassning genomförs från 2025 inom Planrådets arbetsgrupp för klimatanpassning. Tidigare har samordningen bedrivits genom en fristående samverkansgrupp där Boverket, SMHI, SGI, MSB, länsstyrelserna och SKR medverkade.

Läs mer om samverkansgruppens arbete: Myndighetssamverkan inom klimatanpassning - Boverket (under Relaterad information).

Regeringsuppdraget om samordning av det nationella klimatanpassningsarbetet för den byggda miljön kopplar till andra arbeten inom Boverket såsom bland annat ekosystemtjänster, god inomhusmiljö, mellankommunal samverkan samt ”arkitektur och gestaltad livsmiljö”.

Mer om myndigheternas arbete med klimatanpassning

På PBL-kunskapsbanken har Boverket en del vägledningar kopplade till klimatanpassningsarbetet, se ”Relaterad information”.

På PBL-akademin kan du gå en utbildning gällande klimatanpassning i planeringen, se ”Relaterad information”. Utbildningen går även in på senare delar i samhällsbyggnadsprocessen.

Boverkets mål och handlingsplan för klimatanpassning hittar du tillsammans med andra interna styrdokument via "Relaterad information".

Sveriges portal för klimatanpassning är klimatanpassning.se och drivs av Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI, i samverkan med Myndighetsnätverket för klimatanpassning. Se länk i ”Relaterad information”. Via denna portal kan du bland annat ta dig vidare till våra samverkansmyndigheter i uppdraget (SMHI, MSB, SGI och länsstyrelserna) och deras information och vägledning om klimatanpassning.

Boverket (2025). Klimatanpassningsarbete för den byggda miljön. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/uppdrag/klimatanpassningsarbete-for-den-byggda-miljon/ Hämtad 2025-04-14