Svensk modell för hållbar urban utveckling inom EU:s regionala utvecklingsfond

Granskad: 30 maj 2024
Svensk modell för hållbar urban utveckling inom EUs regionala utvecklingsfond, logotyp. Bild: Jenny Lilja/Boverket

Boverket har tillsammans med elva myndigheter som ingår i Rådet för hållbara städer beviljats finansiering för ökad samverkan och erfarenhetsutbyte inom hållbara städer och samhällen. Samarbetet mellan myndigheterna görs i projektet Svensk modell för hållbar urban utveckling inom EU:s regionala utvecklingsfond och ska bidra till gemensamt lärande och vara kitt mellan EU, nationell, regional och lokal nivå.

Tillväxtverket har beviljat elva av myndigheterna som ingår i Rådet för hållbara städer (Boverket, Energimyndigheten, Tillväxtverket, Naturvårdsverket, Trafikverket, Riksantikvarieämbetet, Vinnova, Länsstyrelserna, Formas, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för delaktighet) finansiering för att mer operativt och behovsanpassat kunna stödja kommuner och regioner i omställningen till hållbara städer och samhällen. Syftet är också att lära av varandra och utbyta erfarenheter av olika insatser mellan lokal, regional och nationell nivå.

40 procent av delfinansieringen kommer från det Nationella regionalfondsprogrammet för hållbar urban utveckling inom Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) 2021-2027.

EU-flaggan blå med ring av gula stjärnor. Text Medfinansieras av Europeiska Unionen

Nationella regionalfonds­programmet (på Tillväxtverkets webbplats)

Samarbetet bidrar även till att förstärka andra pågående myndighetsgemensamma insatser inom hållbara städer, exempelvis genomförandet av myndighetsåtaganden inom Klimatkontrakt 2030 och Sveriges insatser i New European Bauhaus.

Ytterligare exempel på pågående insatser är European Urban Initiative som finansieras av Europeiska unionen och som stöder städer av alla storlekar med innovativa åtgärder, kapacitets- och kunskapsuppbyggnad, samt policyutveckling och kommunikation om hållbar stadsutveckling.

Svensk modell för hållbar urban utveckling och olika initiativ för omställning till hållbara samhällen. Bild: Mirja Ranesköld/Boverket

Vilka samhällsutmaningar och behov ska arbetet bidra till att lösa?

Såväl på nationell som på EU-nivå finns flera initiativ, uppdrag och finansiella stöd för att stötta kommuner och regioner i omställningen till hållbara städer och samhällen. Kommuner och regioner som arbetar med frågorna upplever dock svårigheter att få en överblick och öka sin kunskap om de initiativ och stöd som finns. Styrningen mot en omställning till mer hållbara städer upplevs som otydlig, med fragmenterade ansvarsstrukturer och roller på statlig nivå. Det saknas även samordning mellan initiativen så att synergier kan tas tillvara och så att erfarenheter och kunskap sprids mellan olika initiativ, samt mellan nationell och regional/lokal nivå. För en snabbare omställningstakt och ökad måluppfyllelse finns behov att koordinera, mobilisera och samverka mellan olika nivåer i ett gemensamt förändringsarbete. 

Hur går arbetet till?

Regioner och kommuner spelar en central roll i omställningen till ett hållbart samhälle genom att motverka klimatförändringar och anpassa städer och samhällen till ett klimat i förändring. Ett sådant arbete bidrar till att människor kan leva mer klimatsmart, hälsosamt, tryggt och med ökad livskvalitet.

Modellen för samarbete utgår från att kommuner och regioner tar fram en territoriell strategi för hållbar urban utveckling. Det kan vara en strategi för allt från hela regioner och kommuner till städer, stadsdelar och småorter, ensamma eller i nätverk. För de strategier som är godkända av Tillväxtverket finns det möjlighet att ta del av finansiering för genomförandeprojekt inom Regionalfonden. Sammanlagt är drygt tio territoriella strategier godkända.

Modellen för samarbete utgår från att kommuner och regioner tar fram en territoriell strategi för hållbar urban utveckling, för hela eller del av sitt territorium. Kommunerna och regionerna utvecklar hållbara urbana miljöer och myndigheter ger behovsanpassat stöd. Bild: Mirja Ranesköld / Boverket

Genom att samordna olika initiativ och utbyta erfarenheter med varandra och med de deltagande kommunerna och regionerna, kan myndigheterna erbjuda ett samordnat kunskaps- och processtöd utifrån lokala och regionala förutsättningar. Detta bidrar bland annat till att stärka städernas innovations- och utvecklingskapacitet, utveckla samverkan mellan olika aktörer, att implementera och skala upp hållbara lösningar i städer och samhällen.

Myndigheterna  samlar information om stöd och utlysningar och ser över möjligheterna att samordna dessa bättre. Genom arbetet i plattformen utvecklar myndigheterna förmågan att hantera komplexa samhällsutmaningar, sina strukturer för att koordinera och samordna olika uppdrag och insatser för att bättre kunna stödja genomförandet av mer hållbara lösningar utifrån regionernas och kommunernas behov.

Primär målgrupp är de kommuner och regioner som medverkar i genomförandet av det nationella regionalfondsprogrammet för hållbar urban utveckling. Material som tas fram av myndigheterna finns fritt tillgängligt på Rådet för hållbara städers webbplats Hållbar stad. Material läggs ut efter hand under hela projektperioden (2023-2027) på Hållbar stads webbplats.

Hållbar stads webbplats

Olika former av lärande- och spridningsaktiviteter arrangeras för alla aktörer som på olika sätt bidrar till hållbar stads- och samhällsutveckling.

Boverket projektleder uppdraget och alla myndigheter bidrar i samarbetet genom medfinansiering av egen tid.

Boverket (2024). Svensk modell för hållbar urban utveckling inom EU:s regionala utvecklingsfond. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/uppdrag/svensk-modell/ Hämtad 2025-01-20