Expediering och delgivning i beslut om rättelseföreläggande

Granskad: 29 december 2022

Ett beslut om rättelseföreläggande ska när det är fattat så snart som möjligt expedieras och delges den beslutet riktas mot.

Expediering och delgivning

När ett beslut om rättelseföreläggande är fattat ska det expedieras och delges så snart som möjligt. Av beslutet behöver det framgå till vilka som beslutet ska expedieras. Ett beslut om rättelseföreläggande ska alltid skickas till inskrivningsmyndigheten. Om beslutet återkallas, upphör att gälla eller har följts ska byggnadsnämnden också meddela detta till inskrivningsmyndigheten.

Vid expedieringen av beslutet ska den som är part underrättas om det fullständiga innehållet i beslutet, om det inte är uppenbart obehövligt. Byggnadsnämnden bestämmer hur underrättelsen ska ske. En underrättelse ska dock alltid vara skriftlig om en part begär det.

40 §
  Den myndighet som beslutar om ett föreläggande enligt 19, 20, 21, 22 eller 23 § eller förbud enligt 33 § ska genast skicka sitt beslut till inskrivningsmyndigheten.

42 §
  Om byggnadsnämnden återkallar ett föreläggande eller ett förbud som avses i 40 §, ska nämnden genast anmäla återkallelsen till inskrivningsmyndigheten.

43 §
  Så snart byggnadsnämnden har fått kännedom om att ett föreläggande eller förbud som avses i 40 § har upphävts genom ett lagakraftvunnet beslut eller av annan anledning har upphört att gälla, ska nämnden anmäla detta till inskrivningsmyndigheten.

44 §
  Så snart byggnadsnämnden har fått kännedom om att ett föreläggande som avses i 40 § har följts, ska nämnden anmäla detta till inskrivningsmyndigheten.

33 §
  En myndighet som meddelar ett beslut i ett ärende ska så snart som möjligt underrätta den som är part om det fullständiga innehållet i beslutet, om det inte är uppenbart obehövligt.

Om parten får överklaga beslutet ska han eller hon även underrättas om hur det går till. Myndigheten ska samtidigt upplysa parten om avvikande meningar som har antecknats enligt 30 § eller enligt särskilda bestämmelser i någon annan författning. En underrättelse om hur man överklagar ska innehålla information om vilka krav som ställs på överklagandets form och innehåll och vad som gäller i fråga om ingivande och överklagandetid.

Myndigheten bestämmer hur underrättelsen ska ske. En underrättelse ska dock alltid vara skriftlig om en part begär det. Underrättelse får ske genom delgivning.

1 §
  Denna lag gäller när delgivning ska ske i mål eller ärende hos domstol eller annan myndighet eller när delgivning i annat fall ska ske enligt lag eller annan författning.

Om det i lag eller annan författning finns en bestämmelse som avviker från denna lag, gäller den bestämmelsen.

Exempel Expediering

Beslutet delges: "namn", "adress" (med överklagandeanvisning)

Boverket (2022). Expediering och delgivning. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/tillsyn/exempel-pa-tillsynsbeslut/rattelseforelaggande/expediering-och-delgivning/ Hämtad 2025-01-20