Krav på eldstäder och rök- och avgaskanaler

Granskad: 16 december 2024

Eldstäder med tillhörande rök- och avgaskanaler ska fungera tillsammans som en helhet för att vara energieffektiva och minska riskerna för bränder. En del krav gäller därför för anläggningen som helhet medan andra enbart gäller eldstäder eller rökkanaler. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Preciserade krav för skydd mot uppkomst av brand

De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnaden. Funktionskraven beskrivs på sidan Skydd mot uppkomst av brand.

Skydd mot uppkomst av brand

Kraven på eldstäder och rök- och avgaskanaler utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i fjärde kapitlet Skydd mot uppkomst av brand. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.

Analytisk dimensionering

Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.

Anpassning av krav på brandskydd vid ändring

Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

Gemensamma krav på eldstäder, rök- och avgaskanaler

Eldstäder med tillhörande rök- och avgaskanaler kan utgöra en källa till brand i byggnader och därför ställs ett flertal krav för att säkerställa att de är brandsäkra och fungerar tillsammans. Därmed minskar risken för bränder inklusive sotbrand. Det medför även att eldning kan ske på ett energimässigt effektivt sätt och att risken för läckage av rökgaser minimeras.

Ett sätt att uppfylla kraven är att använda eldstäder och skorstenar som är CE-märkta. Men även i det fallet är det viktigt att kontrollera tillhörande prestandadeklaration för att säkerställa att de uppfyller kraven i byggreglerna.

Anslutning till rök- och avgaskanal

Förbränningsgaser från eldstäder behöver avledas genom rök- eller avgaskanaler beroende på typ av eldstad. För att avledningen ska ske på ett säkert sätt ställs krav på kanalerna.

12 §

Förbränningsgas från eldstäder för gasformigt bränsle ska avledas genom avgaskanal eller rökkanal. Förbränningsgas från eldstäder för flytande bränslen och eldstäder för fasta bränslen ska avledas genom rökkanal.

Kanalens egenskaper ska vara anpassade till ansluten eldstad, temperatur på förbränningsgaser samt ta hänsyn till beständigheten vid långvarig drift.

Om flera eldstäder ansluts till samma kanal ska kanalen vara utformad så att riskerna för kondensering, brandspridning och inrykning genom annan eldstad begränsas.

Trots första stycket får eldstäder för gasformigt eller flytande bränsle vara utformade utan anslutning till rök- eller avgaskanal om de är avsedda för matlagning eller har en märkeffekt på högst 6 kW och installeras i ett utrymme där ventilationen är tillräcklig.

Syftet med kravet är att säkerställa att varma brand- och avgaser avleds från byggnaden utan att orsaka brand.

Kravet på anslutning av eldstad till rök- eller avgaskanal innebär att förbränningsgaser ska avledas från eldstäder på följande sätt:

  • Eldstäder med fast bränsle: Rökkanal
  • Eldstäder för flytande bränsle: Rökkanal
  • Eldstäder för gasformigt bränsle: Rök- eller avgaskanal

Kanaler behöver alltid vara anpassade till ansluten eldstad, till exempel utifrån temperaturen på förbränningsgaser som kan förekomma under långvarig drift. Särskild vikt behöver läggas vid rök- och avgaskanaler som är anslutna till flera eldstäder. 

Det krävs inte någon anslutning till rök- eller avgaskanal för gasspisar för matlagning och för andra eldstäder med gasformigt eller flytande bränsle som har en effekt på högst 6 kW. Detta förutsätter att det finns tillräcklig ventilation i utrymmet som kan hantera förbränningsgaserna utan att det ger upphov till ökad brandfara. Utformningen förutsätter också att andra olägenheter än brandrisken hanteras genom god ventilation, till exempel risken för förgiftning.

Exempel på eldstäder som kan utformas utan anslutning till rök- eller avgaskanal är mysbrasor med gasformigt eller flytande bränsle, gasolvärmare, fotogenkaminer och liknande produkter, förutsatt att effekten inte överstiger 6 kW.

Någon begränsning på effekten på gasspisar för matlagning finns inte då dessa kan variera kraftigt i storlek och det finns särskilda krav på att god ventilation ska finnas i matlagningsutrymmet.

Belastningar

För att säkerställa att eldstäder med tillhörande rök- och avgaskanaler och skorstenar inte får försämrade egenskaper utifrån de påfrestningar de utsätts för, eller som de utsätter byggnaden för, behöver åtgärder vidtas.

13 §

Eldstäder, skorstenar samt rök- och avgaskanaler ska vara placerade på underlag med sådan bärförmåga att otätheter på grund av sättningar inte uppkommer.

Skorstenar samt rök- och avgaskanaler ska vara utformade så att otätheter på grund av yttre belastning i form av snö- och vindlast inte uppkommer.

Syftet med kravet är att eldstäder och skorstenar inte ska riskera att påverkas av egentyngd och förekommande klimatlaster så det riskerar uppstå läckage som i sin tur kan orsaka brandspridning.

Kravet innebär att eldstäder och tillhörande kanaler och skorstenar behöver placeras på ett underlag som klarar av den belastning som de innebär. Även upphängningsanordningar behöver utformas på ett sådant sätt att rörelser inte uppkommer som kan orsaka läckage.

Kravet innebär även att hänsyn behöver tas till yttre belastningar i form av snö och vind som kan påverka skorstenen eller rök- och avgaskanalen och orsaka läckage. Kravet anger ingen nivå på snö- eller vindlaster. Dimensionerande laster behöver därför bestämmas på annat sätt utifrån lokala förhållanden.

Rensning och inspektion

Möjligheten till rensning och inspektion av eldstäder med tillhörande rök- och avgaskanaler är viktigt för att minska risken för sotbrand.

21 §

Eldstäder, skorstenar samt rök- och avgaskanaler ska vara utformade så att de är åtkomliga för rensning, kontroll och inspektion utan olägenhet.

Rensluckor ska vara utformade av obrännbart material, tåla förkommande temperaturvariationer och motstå korrosion.

Rensluckor ska vara utformade så att de inte öppnar på grund av övertryck i kanalen.

Syftet är att rök och avgaskanaler ska kunna rengöras och kontrolleras för att minska brandrisken och risken för sotbrand i kanalerna.

Eldstäder och kanaler behöver förses med rensluckor i sådan utsträckning att det är möjligt att genomföra rensning och inspektion. Mängden rensluckor beror bland annat på förekomsten av böjar.

Rensluckorna behöver anpassas till de påfrestningar som de utsätts för så att läckage inte uppstår. Hänsyn behöver tas till risken för korrosion och förekommande temperaturvariationer. Rensluckor ska även vara utformade i obrännbart material och behöver fästas så att de kan motstå eventuella övertryck i kanalen. 

Krav på rök- och avgaskanaler

Utöver de generella kraven som ställs på eldstäder med tillhörande kanaler, ställs särskilda krav på rök- och avgaskanaler.

Skydd mot antändning

Rök- och avgaskanaler kan värmas till höga temperaturer och därför ställs krav på högsta tillåtna yttertemperatur på dessa.

14 §

Skorstenar samt rök- och avgaskanaler utanför det utrymme där eldstaden är placerad, ska vara utformade så att yttemperaturen inte överstiger 100 °C när eldstaden drivs med högsta dimensionerande effekt.

Syftet med kravet är att säkerställa att kanaler inte uppnår en så hög temperatur att brännbara material som kan placeras mot denna riskerar att antända. Kravet gäller oavsett om det finns närliggande byggnadsdelar eller inte.

Observera att det även finns krav på högsta temperatur på 85 °C på brännbara byggnadsdelar i allmänhet. Kraven beskrivs på sidan Skydd mot antändning av byggnadsdelar.

Skydd mot antändning av byggnadsdelar

Kravet gäller enbart utanför det utrymme där eldstaden är placerad eftersom det kan antas finnas större risk att brännbara material placeras nära en kanal i andra utrymmen, exempelvis på en vind där det inte är uppenbart att kanalen kan utgöra en brandfara. Regeln motsvarar den högsta temperatur som är acceptabel enligt gällande harmoniserade standarder för skorstenar och kanaler.

Täthet

Att rök- och avgaskanaler är täta är väsentligt både för funktionen och för att minska brandrisken.

17 §

Skorstenar samt rök- och avgaskanaler ska ha tillfredställande täthet mot läckage av förbränningsgaser. Om skorsten, rök- eller avgaskanal avviker från vertikalriktning ska effekten av värmerörelser särskilt beaktas.

Syftet med kravet är att säkerställa att kanaler utförs täta så att läckage inte riskerar att orsaka brandspridning. Om kanaler avviker från vertikalriktningen finns en särskild risk för otätheter i samband med värmerörelser som måste beaktas. Utöver brandfaran innebär läckage även andra olägenheter som till exempel risk för förgiftning.

Något krav på läckagemätning och röktrycksprovning finns inte i byggreglerna eftersom det inte är att krav på byggnadens egenskaper utan ett sätt att kontrollera om kravet uppfyllts. Det är däremot lämpligt att läckagemätning och röktrycksprovning ingår i byggherrens kontrollplan i samband med installation eller väsentliga ändring av en eldstad eller rökkanal.

Material och beständighet

Valet av material i rök- och avgaskanaler är väsentligt för att säkerställa att dess funktion upprätthålls över tid.

20 §

Skorstenar samt rök- och avgaskanaler ska vara utformade så att deras funktion upprätthålls med hänsyn till förväntade temperaturvariationer, fukt och slitage från sotningsredskap.

Skorstenar samt rök- och avgaskanaler ska vara korrosionsbeständiga i de delar som kan antas utsättas för korrosiva förhållanden.

Skorstenar samt rök- och avgaskanaler ska vara frostbeständiga i de delar som kan antas utsättas för minusgrader.

Syftet med kravet är att skorstenar och kanaler för avledning av förbränningsgaser utformas i sådana material att de upprätthåller sin funktion över tid utifrån de påfrestningar de kan antas utsätts för.

Vid valet av material behöver ett flertal aspekter beaktas. Av kravet framgår att hänsyn behöver tas till förväntade temperaturvariationer och förekomsten av fukt men även förväntat slitage från sotningsredskap. Om hela eller delar av rök- och avgaskanalen kan förväntas utsättas för korrosiva förhållanden behöver även hänsyn tas till det i valet av material. Hänsyn behöver också tas till risken för frysskador i de delar som kan förväntas utsättas för minusgrader.

Vägledning för lämpliga materielkvaliteter går att finna i gällande europeiska standarder på området.

Särskilda krav på rökkanaler

Utöver de generella kraven som ställs på eldstäder med tillhörande kanaler, ställs särskilda krav på rökkanaler.

Skydd mot antändning av taktäckning

Gnistbildning kan uppstå i rökkanaler. Krav ställs därför för att minska risken för antändning av byggnadens taktäckning i anslutning till kanalens mynning.

16 §

Skorstenar och rökkanaler ska mynna minst 1,0 meter över taktäckningen.

Syftet med kravet är begränsa risken att gnistbildning eller soteld antänder taktäckningen.

Skorstenar och rökkanaler ska mynna minst 1,0 meter ovanför taktäckningen för att minska risken för sådan antändning. Avståndet på en meter kan normalt mätas från skorstenens ovankant rakt ner till den närmsta punkten av taktäckningen. Om skorsten inte är placerad på nock blir det därmed normalt på den sida av skorstenen som är på takets insida mot taknocken, eftersom avståndet till taktäckningen är som kortast på den sidan.

Genomströmning

Att rökkanaler utförs med tillräcklig genomströmning är viktigt för att minska brandrisken.

18 §

Rökkanaler ska vara utformade för erforderlig genomströmning så att risken för sotbrand i kanalen begränsas.

Rökkanaler med naturligt drag ska vara utformade med en tvärsnittsarea som är dimensionerad med hänsyn till ansluten eldstad, eldstadens effekt, bränsleslag samt kanalens höjd och längd.

Syftet med kravet är att rökkanaler ska utformas med lämpligt tvärsnitt för att minska risken för avsättningar och därmed risken för sotbrand, oberoende av om rökkanalen fungerar genom naturligt eller mekaniskt drag. Rökkanaler med naturligt drag ska vara särskilt anpassade utifrån ansluten eldstad, dess effekt, bränsleslag och kanalens höjd.

Kravet anger ingen specifik metod för att beräkna tvärsnittsarean. Utöver brandrisken med en feldimensionerad kanal påverkar det också möjligheten att använda eldstaden energieffektivt vid normal drift. 

Sotbrand

En brand som uppstår i avsättningar i en rökkanal, så kallad sotbrand, kan innebära en betydande risk och påfrestning för en rökkanal.

19 §

Rökkanaler och tillhörande anslutningar, luckor och liknande, ska

  • 1. vara utformade i brandteknisk klass G(x) med erforderligt skyddsavstånd x till brännbara byggnadsdelar, fast inredning och fasta installationer, eller
  • 2. omges av ett skorstensschakt av obrännbart material i lägst brandteknisk klass EI 60 i byggnadsklass 1 och lägst brandteknisk klass EI 30 i byggnadsklass 2 och 3.

Syftet med kravet är att en sotbrand ska begränsas till rökkanalen med eventuellt tillhörande skorstensschakt.

Krav innebär att rökkanaler ska vara utformade så att de kan hantera en eventuell sotbrand. Kravet kan uppfyllas antingen genom att rökkanalen utformas så att den behåller sina egenskaper även efter sotbrand genom att vara utförd i en särskild sotbrandklass G(x). X står för avståndet till brännbara byggnadsdelar, fast inredning och fasta installationer och ska finnas angivet i prestandadeklarationen och monteringsanvisningar för CE-märkta produkter.

Alternativt kan rökkanalen omges av ett skorstensschakt. Skorstensschaktet ska vara utformat i obrännbart material och i lägst brandteknisk klass enligt följande:

  • Byggnadsklass 1: EI 60
  • Byggnadsklass 2 och 3: EI 30

Ett sådant schakt kan exempelvis byggas med erforderlig mängd obrännbar isolering och gipsskivor eller liknande konstruktion. En murad skorsten med avstånd till brännbart material kan också uppfylla kraven på skydd mot sotbrand. 

Särskilda krav på eldstäder

Utöver de generella kraven som ställs på eldstäder med tillhörande kanaler, ställs särskilda krav på själva eldstaden.

Tillgång till förbränningsluft

Vid all förbränning krävs tillgång till förbränningsluft. För att säkerställa att eldstäder utformas med tillräcklig tillgång till förbränningsluft ställs särskilda krav på detta.

9 §

Eldstäder ska vara utformade så att de tillförs tillräckligt med förbränningsluft för att ge en effektiv förbränning för avsett bränsleslag och bränslemängd.

Tillgången till förbränningsluft får inte negativt påverkas av byggnadens ventilationssystem under normala driftförhållanden.

Syftet med kravet är att säkerställa tilluft till förbränningen så den kan ske så effektivt att mängden avsättningar begränsas och risken för sotbrand minskar. Med rätt mängd tilluft minskar också risken för inläckage av rökgaser i rummet med risk för förgiftning som följd.

Tilluften och därmed förbränningen ska inte påverkas av byggnadens ventilationssystem under normala driftförhållanden. Med normala driftförhållanden avses exempelvis att allmänventilationen ska kunna vara i drift utan att störa förbränningen och kräva manuell öppning av dörrar eller fönster till byggnaden. Mycket kraftigt forcerad köksventilation i kombination med öppen planlösning till rummet med eldstaden kan däremot inte antas vara normala driftförhållanden utan en viss form av anpassning av den som eldar får i sådana situationer antas rimligt.

Tilluft kan tillföras rummet genom uteluftsventiler i närheten av eldstaden eller direkt till eldstaden via en särskild kanal. Direkt tillförsel av tilluft är oftast att föredra då det blir mindre känsligt för störningar från byggnadens ventilationssystem och ger bättre energieffektivitet då kalluft inte dras in i byggnaden.

Eldstadsplan

Eldstadsplan är ett skydd mot antändning som placeras framför eldstaden. Storleken på eldstadsplanet beror på storleken på eldstaden.

10 §

Eldstäder för fast eller flytande bränsle ska vara försedda med eldstadsplan i obrännbart material.

Eldstadsplan i avskilda pannrum ska täcka hela golvytan.

Eldstadsplan för slutna eldstäder ska täcka minst 0,30 meter framför eldstaden och minst 0,10 meter på vardera sidan om eldstaden alternativt minst 0,20 meter utanför vardera sida av öppningen.

Eldstadsplan för öppna eldstäder ska vara utformade så att det horisontella avståndet från bakre delen av eldstaden till brännbara byggnadsdelar, fast inredning eller fasta installationer är minst 1,0 meter. Om eldstaden är placerad mer än 0,6 meter över golvet ska det horisontella avståndet i stället vara minst 1,2 meter.

Eldstadsplanet ska även täcka fri luftad volym under eldstaden.

Syftet med kravet är att begränsa sannolikheten för antändning av närliggande golvytor genom gnistor eller liknande från eldstaden. Kravet gäller endast eldstäder med fast eller flytande bränsle eftersom gasformiga bränslen inte orsakar den typ av risker som avses att hanteras.

Eldstadsplan ska vara utformat i obrännbart material så att eldstadsplanet i sig inte kan antändas.

Storleken på eldstadsplanet beror på typen av eldstad och sammanfattas nedan:

  • Pannor i avskilda pannrum: Eldstadsplanet ska täcka hela golvytan i rummet.
  • Slutna eldstäder: Eldstadsplanet ska täcka minst 0,30 meter framför eldstaden och 0,10 meter på varje sida om eldstaden, alternativt minst 0,20 meter utanför vardera sida om öppningen.
  • Öppna eldstäder: Eldstadsplanet ska täcka golvytan så att det horisontella avståndet från bakre delen av eldstaden till golvytan är minst 1,0 meter. Om eldstaden är placerad mer än 0,6 meter ovan golvet ska det horisontella avståndet istället vara minst 1,2 meter.

Finns öppet utrymme under eldstaden, ska eldstadsplanet även täcka denna yta.

För öppna eldstäder kan det var lämpligt att även ha ett stående gnistskydd i framkant av själva eldstaden. Det är en lös utrustning som inte regleras i byggreglerna, men som ytterligare minskar risken för brand vid eldning i så kallad öppen spis.

Exempel på eldstadsplan till mindre eldstad så som gjutjärnskamin där eldstadsplanet täcker 30 cm framför öppningen och 10 cm på respektive sida om eldstaden framgår av figuren nedan. Även eventuellt utrymme under eldstaden ska förses med eldstadsplan.

Eldstadsplan framför öppning till eldstad och på respektive sida om eldstaden. Eldstadsplan framför öppning till eldstad och på respektive sida om eldstaden. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge AB

Exempel på eldstadsplan till större eldstad, sedd uppifrån, så som kakelugn där eldstadsplanet täcker 30 cm framför öppningen och 20 cm i sida från öppningen framgår av figuren nedan. Även eventuellt utrymme under eldstaden ska förses med eldstadsplan.

Eldstadsplan framför öppning till eldstad och på respektive sida om öppningen. Eldstadsplan framför öppning till eldstad och på respektive sida om öppningen. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge AB

Exempel på eldstadsplan till öppen eldstad, sedd uppifrån, så som öppen spis där eldstadsplanet täcker 1,0 m från bakkant av eldens placering framgår av figuren nedan. Även eventuellt utrymme under eldstaden ska förses med eldstadsplan.

Eldstadsplan framför öppning till öppen eldstad. Eldstadsplan framför öppning till öppen eldstad. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge AB

Exempel på eldstadsplan till hög öppen eldstad så som bakugn eller liknande där eldstadsplanet täcker 1,2 m från bakkant av eldens placering framgår av figuren nedan. Även eventuellt utrymme under eldstaden ska förses med eldstadsplan.

Eldstadsplan framför öppning till öppen eldstad. Eldstadsplan framför öppning till öppen eldstad. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge AB

Eldningsapparat

Eldningsapparater med automatisk matning av bränsle kan innebära en risk för brandspridning till bränsleförrådet.

11 §

Eldningsapparater med automatisk matning ska vara utformade med åtgärder för att förhindra brandspridning bakåt till bränsleförrådet.

Syftet med kravet är att en felfunktion av exempelvis brännaren inte ska riskera att branden sprider sig bakåt till bränsleförrådet.

Krav innebär att åtgärder behöver vidtas för skydd mot så kallad bakbrand i anläggningar med automatisk matning av bränsle.

Beroende på anläggningens storlek och konsekvenserna av en brand kan det i många fall vara lämplig med två oberoende system för att förhindra brand i bränsleförråd.

Skydd mot antändning och explosion

I utrymmen där ansamling av brännbara gaser eller lättantändligt damm kan förekomma bör förbränning med öppen låga inte förekomma, alternativt att särskilda åtgärder vidtas för att förhindra explosion eller antändning.

15 §

Eldstäder får inte placeras i garage, verkstäder eller andra utrymmen med förhöjd sannolikhet för förekomst av brännbara gaser eller lättantändligt damm om inte särskilda åtgärder vidtas.

Syftet med kravet är att säkerställa att eldstäder inte placeras i riskutrymmen på ett sådant sätt så att förekomsten av öppen låga och gnistor kan leda till brand eller explosion.

I det flesta fall kan situationen undvikas helt genom att placera eldstaden i ett annat utrymme. Om så inte är möjligt ska särskilda åtgärder vidtas. Exempel på sådana åtgärder skulle kunna vara att en sluten eldstad förses med separat tilluft utifrån, särskilt anpassad allmänventilation och punktutsug för att minska risken för ansamling av damm, brännbara gaser med mera.

Boverket (2024). Eldstäder och kanaler. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/uppkomst-brand/eldstader-kanaler/ Hämtad 2025-01-18