Frångänglighet och utrymningsplatser
Kraven på frångänglighet finns för att säkerställa att personer med nedsatt rörelseförmåga kan utrymma eller räddas på annat sätt. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för möjlighet till utrymning vid brand
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om möjligheten till utrymning vid brand. Funktionskraven beskrivs på sidan Möjlighet till utrymning vid brand.
Möjlighet till utrymning vid brand
Kraven på frångänglighet utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i sjunde kapitlet Möjlighet till utrymning vid brand. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Frångänglighet i utrymmen som ska vara tillgängliga och användbara
Alla utrymmen som ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga behöver också vara frångängliga i sådan utsträckning att det finns vissa förutsättningar för personerna att utrymma eller räddas på annat sätt.
31 §
Utrymmen som ska vara tillgängliga och användbara enligt Boverkets föreskrifter (2024:12) om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga och som inte skyddas med automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd eller boendesprinklersystem ska vara frångängliga i sådan utsträckning att personer med nedsatt rörelseförmåga har möjlighet att förflytta sig från den brandcell som påverkas i brandens tidiga skede.
Syftet med kravet är att det alltid ska finnas möjlighet för personer med nedsatt rörelseförmåga att förflytta sig från branden till säker plats eller till en plats där personerna är i relativ säkerhet i brandens tidiga skede. Detta skapar förutsättningar för att personerna ska kunna bli räddade.
Kravet omfattar enbart utrymmen som ska vara tillgängliga och användbara enligt Boverkets föreskrifter (2024:12) om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Observera att för utrymmen i publika lokaler som är tillgängliga och användbara finns andra krav. En publik lokal är en lokal dit allmänheten har tillträde. Se vidare under rubriken Frångänglighet i publika lokaler.
Tillgänglighet och användbarhet
Kravet innebär en grundläggande nivå för frångängligheten i utrymmen som inte är publika lokaler. Sådana utrymmen där personer med nedsatt rörelseförmåga kan uppehålla sig ska vara utformade så att personerna har möjlighet att förflytta sig från branden i dess tidiga skede.
Möjligheten att förflytta sig från den brandcell som påverkas i brandens tidiga skede kan tillgodoses till exempel genom att personer kan ta sig till en intilliggande brandcell, ut i ett trapphus, ut på en loftgång eller direkt till säker plats. Utrymmet till vilket förflyttningen sker behöver inte vara utformat som en utrymningsplats.
Inget krav om sprinkler finns
I utrymmen som skyddas av automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd eller av boendesprinklersystem behöver inga särskilda åtgärder vidtas. Släcksystemet förutsätts då avbryta eller fördröja brandens utveckling och därmed skapa de förutsättningar som krävs för att personerna ska kunna bli räddade. Mer information om kraven på dessa system finns på sidan om Utformning av automatiska släcksystem.
Utformning av automatiska släcksystem
Frångänglighet i publika lokaler
Publika lokaler som ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga behöver också vara frångängliga i sådan utsträckning att det finns förutsättningar för personerna att utrymma eller räddas på annat sätt.
32 §
Utrymmen som ska vara tillgängliga och användbara i publika lokaler enligt Boverkets föreskrifter (2024:12) om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga och som inte skyddas med automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd eller boendesprinklersystem ska vara frångängliga i sådan utsträckning att personer med nedsatt rörelseförmåga har tillgång till två av varandra oberoende utrymningsplatser eller utrymningsdörrar som är frångängliga hela vägen till säker plats.
I verksamhetsklass 2B och 2C ska utrymningsplatser rymma det antal rullstolar som motsvarar minst 1 procent av antalet personer, med hänsyn tagen till att en utrymningsplats kan antas vara blockerad vid brand.
Utrymningsplatser ska vara placerade i utrymningspassage eller i omedelbar anslutning till en utrymningsdörr.
Trots första stycket får personer med nedsatt rörelseförmåga ha tillgång till endast en utrymningsdörr direkt till säker plats eller en utrymningsplats i annan brandcell om utrymmet enligt 11 eller 12 §§ har en enda utrymningsdörr.
Syftet med kravet är att det alltid ska finnas möjlighet för personer med nedsatt rörelseförmåga att förflytta sig från branden till säker plats eller till en plats där personen är i relativ säkerhet vid brand. Detta skapar förutsättningar för att personerna ska kunna bli räddade på annat sätt.
En publik lokal är en lokal dit allmänheten har tillträde. Krav ställs på frångänglighet i publika lokaler som ska vara tillgängliga och användbara enligt Boverkets föreskrifter (2024:12) om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Tillgänglighet och användbarhet
Utgångspunkten är att personer med nedsatt rörelseförmåga ska ha tillgång till två av varandra oberoende utrymningsplatser eller utrymningsdörrar som är frångängliga hela vägen till säker plats. Om det är tillräckligt med en enda utrymningsväg från utrymmet är det dock tillräckligt med en enda utrymningsplats eller en enda utrymningsdörr direkt till säker plats. Denna utrymningsplats kan dock inte vara placerad inom samma brandcell, utan behöver vara placerad till exempel i en utrymningspassage.
I de fall byggnaden utformas så att personer med nedsatt rörelseförmåga kan utrymma själva så ska utrymningsdörr och vägen till denna samt efterföljande utrymningspassage vara frångänglig hela vägen till säker plats.
Frångänglig väg till utrymningsplats eller utrymningsdörr
För att personer med nedsatt rörelseförmåga ska ha tillgång till en utrymningsdörr eller utrymningsplats ska hela den sträcka personer med nedsatt rörelseförmåga behöver förflytta sig för att nå utrymningsplats eller säker plats vara frångänglig.
För att personerna ska anses ha tillgång till utrymningsdörr eller utrymningsplats ska dessa också vara placerade så att de är nåbara inom rimliga avstånd. Däremot finns inga uttryckliga krav på längsta tillåtna avstånd i reglerna.
Det finns inga hinder i byggreglerna om brandskydd mot att väg för utrymning eller utrymning via utrymningspassage kan innefatta hiss. Hissen behöver dock vara utformad med den nivå på tillförlitligheten som krävs och i övrigt är utformad på ett sådant sätt att funktionskraven i sjunde kapitlet uppfylls. Till exempel behöver möjligheten till styrning av hissen anpassas för att fungera tillfredställande vid brand.
Tillförlitlighet för möjlighet till utrymning
Placering av utrymningsplatser
En utrymningsplats ska vara placerad i en utrymningspassage eller i omedelbar anslutning till en utrymningsdörr för att underlätta vidare räddning ut ur byggnaden. Det finns däremot inget krav på att det ska finnas direkt förbindelse mellan utrymningsplatsen och utrymningspassagen.
Om flera utrymningsplatser krävs, ska dessa vara oberoende av varandra. Det kan uppnås genom att de placeras i olika brandceller så att båda utrymningsplatserna inte blockeras av en och samma brand. En utrymningsplats kan vara placerad inom den brandcell personer befinner sig, så länge det finns tillgång till ytterligare en utrymningsplats.
I figuren nedan exemplifieras placeringen av två av varandra oberoende utrymningsplatser för två utformningar av en samlingslokal.
Det finns inga hinder mot att placera en utrymningsplats utomhus, till exempel i en utvändig utrymningstrappa. Det måste dock vara säkert för personer att invänta assistans i utrymningsplatsen. Hänsyn kan behöva tas till exempelvis ytterväggarnas avskiljande förmåga och närhet till fönster så att personer i utrymningsplatsen inte blir utsatta för brand och brandgaser. Hänsyn behöver också tas till risken att utrymningsplatsen blockeras av snö.
Antal dimensionerande rullstolar
I verksamhetsklass 2B och 2C ska utrymningsplatserna ha plats för ett antal rullstolar som motsvarar minst 1 % av antalet personer. Hänsyn ska även tas till att en utrymningsplats kan vara blockerad vid brand vilket innebär att övriga utrymningsplatser behöver ha tillräcklig storlek för att kunna rymma det antal rullstolar som krävs.
Inget krav om sprinkler finns
I utrymmen som skyddas av automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd eller av boendesprinklersystem behöver inga särskilda åtgärder vidtas. Släcksystemet förutsätts då avbryta eller fördröja brandens utveckling och därmed skapa de förutsättningar som krävs för att personerna ska kunna bli räddade. Mer information om kraven på dessa system finns på sidan Utformning av automatiska släcksystem.
Utformning av automatiska släcksystem
Utformning av utrymningsplatser
Utrymningsplats utgör en plats som skapar förutsättningar för personer med nedsatt rörelseförmåga att avvakta i väntan på assistans vid utrymning. De utrymningsplatser som krävs för att uppfylla kraven på frångänglighet i publika lokaler behöver vara utformade så att personer på ett säkert sätt kan invänta vidare assistans i dem.
32 §
Utrymningsplatser ska vara
- 1. tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga,
- 2. försedda med ett kommunikationssystem för talad tvåvägskommunikation,
- 3. markerade med skylt,
- 4. försedda med nödbelysning, och
- 5. dimensionerade för minst en rullstol.
Dimensionerande mått för rullstol är följande:
- 1. Planmått: 0,70 x 1,30 meter.
- 2. Vändmått: En cirkel med diametern 1,50 meter.
- 3. Öppningsmått för fri passage: minst 0,80 meter.
Utrymningsplatser ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga.
Kravet syftar enbart till att skapa de byggnadstekniska förutsättningarna för att kunna assistera personer ut ur byggnaden. Det är rimligt att verksamhetsutövaren har någon form av rutin eller organisation för att säkerställa att räddningstjänsten i samband med en insats kan få en bild av om det finns utrymningsplatser där det finns personer i behov av assistans.
Utformning av det fysiska utrymmet
En utrymningsplats ska vara dimensionerad för minst en rullstol. Dimensionerande mått för rullstol är
- Planmått: 0,70 x 1,30 meter.
- Vändmått: En cirkel med diametern 1,50 meter.
- Öppningsmått för fri passage: minst 0,80 meter.
Dessa mått motsvarar vad som anges i Boverkets föreskrifter (2024:12) om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Tillgänglighet och användbarhet
Kommunikationssystem
En utrymningsplats ska ha ett kommunikationssystem för talad tvåvägskommunikation. Kommunikationsutrustningen ska placeras och utformas på ett sådant sätt att den kan användas av de personer som den är avsedd för. Även andra aspekter som till exempel hörbarhet i kommunikationssystem behöver beaktas för att utrymningsplatsen ska anses vara användbar.
Kommunikationssystemet ska utformas så att det blir en praktiskt fungerande lösning för personer som befinner sig på en utrymningsplats att påkalla hjälp och kommunicera med exempelvis räddningspersonal. Lämpligt kan vara att kommunikationen med utrymningsplatsen exempelvis sker i anslutning till brandförsvarstablå eller motsvarande vid räddningstjänstens angreppspunkt. I byggnader utan brandlarm kan motsvarande placering vara i huvudentré eller annan punkt i byggnaden som utgör räddningstjänstens angreppspunkt. Andra placeringar eller vidarekoppling till bemannad plats kan ibland vara lämpligt beroende på typ av verksamhet.
System för tvåvägskommunikation behöver även uppfylla kraven för tillförlitlighet i tekniska system vilka beskrivs närmare på sidan Tillförlitlighet för möjlighet till utrymning.
Tillförlitlighet för möjlighet till utrymmen
Skyltning
En utrymningsplats ska markeras med skylt så att utrymningsplatsen är lätt att identifiera. Det ska även vara möjligt för personer med nedsatt rörelseförmåga att hitta fram till utrymningsplatsen. Väg till utrymningsplats ska därför förses med skyltning som uppfyller kraven på vägledande markering.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:12) om utformning av arbetsplatser anges krav på utformning av skylt för tillfälliga utrymningsplatser samt vägledande markering till utrymningsplatser.
Mer information om kraven på vägledande markering finns att läsa på sidan om Vägledande markering.
Nödbelysning
En utrymningsplats ska förses med nödbelysning. Det är för att säkerställa att kommunikationsutrustningen kan användas vid strömbortfall och för att skapa en acceptabel miljö för personer som väntar i utrymningsplatsen. Mer information om de krav som ställs på utformningen av nödbelysning finns att läsa på sidan om Nödbelysning för utrymning.
Arbetsmiljöverket ställer i vissa fall krav på utrymningsplatser
För arbetsplatser ställs i vissa fall krav på utrymningsplatser genom Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:12) om utformning av arbetsplatser.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.