Styr med skötselplanen
Skötselplanen för utemiljön är ett viktigt kommunikations- och styrdokument för alla som är inblandade i driften av området. På den här sidan får du några tips om vad skötselplanen kan behöva innehålla.
Att tänka på när det gäller skötselplanen:
- Kontrollera om det finns en skötselplan och om den är aktuell.
- Ta med aktuella mål och visioner.
- Ta med grönskans utveckling och tidsaspekten i skötselplanen.
- Var tydlig om ekosystemtjänster i upphandlingsunderlagen för drift.
Finns det en skötselplan och är den aktuell?
Skötselplanen är ett strategiskt dokument som beskriver vision och mål för området, samt anger åtgärder för att nå målen.
Byggherren ska helst ta fram en skötselplan för utemiljön parallellt med projekteringen av ett byggprojekt. Har du som är fastighetsägare en nybebyggd fastighet med ny skötselplan ska det i allmänhet gå bra att arbeta efter den. Om du inte genast vill skapa ytterligare ekosystemtjänster, som behöver annan skötsel, förstås. I så fall behöver skötselplanen uppdateras.
Är det en äldre skötselplan kan den behöva uppdateras på grund av att förutsättningarna har ändrats eller att målen för utemiljön har reviderats. Om området saknar skötselplan behöver en sådan upprättas, i alla fall om det gäller allmän plats eller en lite större fastighet med flerfamiljshus eller kontor.
Ta med tidsaspekten i skötselplanen
Vanligtvis krävs det uppsikt och viss skötsel för att grönska och ekosystemtjänster ska utvecklas på det sätt som önskas. Skötselbehovet är ofta olika stort under olika faser i växtens liv. Nyplanterade växter kräver i regel tätare uppsikt och skötsel under etableringsfasen, till exempel bevattning, rensning och gödsling. När plantan väl är etablerad, klarar den sig mer på egen hand, men kan behöva viss beskärning för att ge mer frukt eller inte bli alltför stor och yvig. Redan innan ett träd planteras måste man ha med sig att utrymme kommer att behövas i framtiden för trädets krona och rotsystem.
I skötselplanen bör det finnas en vision om hur vegetationen ska utvecklas på 10 och 50 års sikt, och en strategi för hur visionen ska nås.
Olika skötselåtgärder behöver utföras vid olika årstider
Av skötselplanen bör det framgå vilka buskar och träd som ska beskäras och när det ska ske. Om de beskärs vid fel tidpunkt kan de skadas och rent av dö. Vissa träd och buskar bör inte beskäras alls.
Av skötselplanen bör det också framgå när rensning ska genomföras och hur löv och snö ska tas omhand. Lokal kompostering eller att låta löven brytas ner på plats är att föredra, om det är möjligt. Om det behövs snöröjning bör snön lagras på ett sätt så att vegetationen inte skadas. Men upplagsplatsen kan eventuellt fungera för barn att leka på.
Upphandling av drift
Skötselplanen ligger vanligtvis till grund för upphandling av driftsentreprenad för grönska och gröna lösningar på platsen. Den är alltså en viktig del i förfrågningsunderlaget.
I förfrågningsunderlaget bör det tydligt anges vilka ekosystemtjänster som ska beaktas och vad detta innebär för skötseln. Finns det särskilt viktiga ekosystemtjänster eller gröna element är det möjligt att ange ett vite i entreprenadavtalet, som faller ut om entreprenören inte fullgör sina åtaganden enligt avtalet.
Olika aktörer har olika förväntningar på en skötselplan. För de som ska ta in eller ge anbud på skötsel behöver exempelvis skötselfrekvens och metoder beskrivas i skötselplanen. Skötselpersonalen vill ha en skötselplan som beskriver målbilder, så kan de själv besluta hur målbilderna ska uppnås.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.